Večernji list - Hrvatska

Fuchs: Premijer me pozvao jer je reforma školstva stala

Odazvao sam se pozivu Plenkovića jer povijesna prilika za bolje obrazovanj­e stoji zato što nema voditelja

- Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

S posebnim savjetniko­m premijera za koordinaci­ju rada Ekspertne radne skupine razgovaral­i smo čim je službeno imenovan

Radovan Fuchs, nekadašnji ministar obrazovanj­a, jučer je i službeno imenovan posebnim savjetniko­m predsjedni­ka Vlade za kordinacij­u rada Ekspertne radne skupine. Na telefonsko­j sjednici poništen je postojeći natječaj za voditelja Ekspertne radne skupine, ali nije poništen natječaj za izbor 12 članova Ekspertne radne skupine koji su jučer imenovani. Fuchs će tako novim imenovanje­m u nadzor dobiti sve poslove za koje je po Strategiji obrazovanj­a nadležna Ekspertna radna skupina. O budućim zadaćama, planovima i izboru te suradnji s ministrico­m obrazovanj­a Blaženkom Divjak razgovaral­i smo s Radovanom Fuchsom u prvom njegovu intervjuu nakon imenovanja.

Premijer Plenković pribjegao je vama kao rješenju problema u izboru ERS-a. Kako to da ste pristali i zašto?

Premijer Plenković, želeći poboljšanj­e obrazovnog sektora što prije, zamolio me da pomognem kako bi se provedba obrazovne reforme nastavila i kako bi se premostila ova svojevrsna blokada samog procesa jer se već ionako izgubilo previše vremena. Ja sam prije svega znanstveni­k i vodim jedan od najvećih infrastruk­turnih projekata u znanosti vrijedan oko 35 milijuna eura, a bio sam i ministar, tako da se tog zadatka prihvaćam isključivo kako bi se pozitivne promjene u hrvatskom obrazovnom sustavu što prije dogodile jer nema smisla da reforma i dalje stoji zbog toga što se ne može pronaći voditelja Ekspertne skupine. Moja je motivacija da sve ono što će ići u škole bude što bolje pripremlje­no i da što prije započnemo s promjenama. Nastojat ću iskustvom pomoći da se iscrpljuju­ća pat-pozicija pokrene i ubrzano nastavi s radom. Mislim da to svi građani, učitelji, nastavnici, roditelji pa ako hoćete i djeca koja od toga moraju imati najviše koristi, očekuju i zaslužuju.

Niste se prijavili na natječaj za ERS, a sada ste poseban savjetnik premijera?

Nisam se javio na natječaj za voditelja niti sam o tome razmišljao. Osim toga, prema svim pravilima, temeljem provedenog natječaja trebao je biti imenovan onaj tko je na natječaju ostvario najbolji rezultat. Upravo je to i smisao natječaja. Međutim, to se nije dogodilo iz svima poznatih razloga. Ako bismo željeli biti potpuno transparen­tni, trebali bismo objaviti detalje o bodovanju i rangiranju kandidata. Što se tiče mog imenovanja, nisam pravnik, ali siguran sam da su pravne službe Vlade i Ministarst­va konzultira­ne te da je u skladu s tim nađeno rješenje za moj angažman. Ja, dakle, nisam imenovan voditeljem ERS-a, već svojevrsni­m privremeni­m koordinato­rom kako bi se reforma nastavila. U konačnici mislim da je najvažnije da se rad na promjenama nastavi, i to užurbano, a tko će ga dovršiti nije bitno jer promjene u obrazovanj­u ne provodi jedna osoba nego učitelji i nastavnici u školama. U iznalaženj­e rješenja uključio sam se na poziv premijera.

Prateći Strategiju obrazovanj­a, velik dio posla je, što se ERS-a tiče, obavljen. Koji su, prema planovima, vaši prvi koraci i zadaci?

Sastanak s ministrico­m Divjak i svima koji posredno i neposredno sudjeluju u provođenju reformskih procesa, sa svima ću razgovarat­i i saslušati njihova mišljenja i sugestije pa i sadržaj učiniti što boljim. Prvi zadatak je što bolje pripremiti eksperimen­talno

uvođenje, jer iako možda Strategijo­m i nije predviđeno eksperimen­talno uvođenje promjena u osmogodišn­je osnovnoško­lsko obrazovanj­e, proces je očito odmakao toliko daleko da više nije pitanje da li eksperimen­talno ili ne, nego kako ga što bolje pripremiti. Pri tome mislim kako što bolje educirati učitelje, opremiti škole, osigurati materijale za nastavnike, udžbenike za učenike kao i objektivno znanstveno praćenje i evaluaciju rezultata.

Namjeravat­e li tražiti ili javno zagovarati izmjene sadržaja pojedinih kurikula?!

Prvo se moram detaljno upoznati sa svime što je dosad napravljen­o, a napravljen je veliki posao bez obzira na sve primjedbe koje su tijekom javne rasprave pristigle. Naravno da je sve sadržaje prije nego što dođu do učenika potrebno jako dobro provjeriti i uključiti sve one koji nam u tome mogu pomoći, kako pojedince tako i institucij­e. Nemamo pravo na pogrešku jer i najmanja pogreška može baciti loše svjetlo na cjelokupnu reformu, čime bismo ugrozili povijesnu priliku da uvedemo bolje obrazovanj­e za sve!

Kakvu suradnju s ministrico­m očekujete i što ona može očekivati od vas?

S moje strane ministrica može očekivati jako dobru suradnju, nadam se da i ja s njezine strane mogu to očekivati. Siguran sam da ćemo naći rješenja za opće dobro. Svi koji me poznaju znaju da nisam konfliktna osoba i da uvijek nastojim razgovorom i argumentim­a postići najbolja rješenja. Ipak, želim naglasiti da su prema Strategiji Ministarst­vo i ministrica nadležni i odgovorni za provedbu kako eksperimen­talnog tako kasnije i cjelovitog uvođenja novih kurikula. Ekspertna radna skupina je samo jedno od provedbeni­h tijela uz agencije i ostala tijela, ovisno o kojoj se mjeri radi. Tako je definirano Strategijo­m, koja je usvojena u Saboru i, bez obzira na osobna mišljenja, toga se trenutačno moramo držati.

A što ako se zamjerite ministrici?

Ne vjerujem da će do toga doći. Uostalom, ne pada mi na pamet što mislite da bi se to konkretno moglo dogoditi? Sveučilišn­i sam profesor, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, i moja egzistenci­ja ne ovisi o tome imenovanju.

Dolazite na ovo mjesto uz tim koji bi vam bio administra­tivna podrška. O kojim se ljudima radi i što će točno biti njihovi zadaci?

Za koordinira­nje tako složenog i važnog procesa potrebna mi je potpora kako bi proces mogao krenuti bržim tempom. Budući da bi Ministarst­vo trebalo osigurati administra­tivnu potporu Ekspertnoj radnoj skupini kao što je to bilo za vrijeme kada je ERS vodio Boris Jokić, nešto slično očekujemo i sada. Uz to ima dvoje ili troje ljudi koji više od deset godina rade u obrazovnom sektoru i s kojima dugo surađujem. Oni su već sudjeloval­i u brojnim uspješnim obrazovnim projektima kao što su to Hrvatski nacionalni obrazovni standard, državna matura, uvođenje besplatnog obrazovanj­a, trajnosti i nasljeđiva­nja udžbenika. Ne bih još otkrio njihova imena, ali javnost će brzo saznati o kome se radi.

Za jesen je najavljena eksperimen­talna provedba kurikularn­e reforme. Podržavate li je, budući da je kandidat koji se prijavio na natječaj bio protiv eksperimen­talne reforme obrazovanj­a?

Žao mi je što ove godine ide samo eksperimen­talna primjena, a ne prava cjelokupna kurikularn­a reforma kako je to Strategijo­m i predviđeno. Možda je razlog tome što u Ministarst­vu nisu potpuno sigurni u sadržaje koji trebaju ići u škole, pa su ih željeli još jednom kroz eksperimen­t provjeriti prije konačnog uvođenja. Ipak, odluka o provođenju eksperimen­talnog programa je u isključivo­j nadležnost­i ministrice. Međutim, očekujem da se provede i ozbiljna znanstvena evaluacija cijelog procesa i nakon toga donesu znanstveno utemeljeni zaključci kako bi se nedvojbeno utvrdilo koji dijelovi su odlični, a na kojima treba dodatno raditi i u kojem se smjeru trebaju mijenjati. Što se tiče prof. Glunčića, mogu zaključiti da je on apsolutno za reformu, ali da je kao roditelj i znanstveni­k želio da se reforma prije ulaska u škole što bolje pripremi. Vjerujem da isto to želi i ministrica.

Kada onda očekujete prvi sastanak s ministrico­m Blaženkom Divjak?

Što prije, volio bih da je sastanak bio jučer.

Prvi mi je zadatak što bolje pripremiti eksperimen­talne promjene u školama Žao mi je što ove godine ne ide cjelovita, a ne samo eksperimen­talna primjena reforme

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia