Večernji list - Hrvatska

Platite pa vam Fejs neće slati oglase

Facebook se mora mijenjati nakon što je njegov šef priznao odgovornos­t za sadržaj

- Zoran.vitas@vecernji.net

Završeno je dvodnevno svjedočenj­e šefa Facebooka Marka Zuckerberg­a pred američkim zakonodavc­ima – ništa više ne smije ostati isto Zoran Vitas Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg završio je jučer dvodnevno svjedočenj­e pred američkim Kongresom u aferi neovlašten­og trgovanja osobnim podacima. Dvama detaljima odmah je pobudio zanimanje: kao prvo, pojavio se u odijelu, a drugo – sjedio je na povišenoj stolici jer, eto, visok je 170 cm. Kako se i očekivalo, 44 senatora koja su ga ispitivala pokazala su nedovoljno znanja da bi mu postavili prava pitanja.

Medijska kompanija

Moglo bi se tako reći da je šef Facebooka dobio prvu rundu protiv američkih zakonodava­ca. Osim jedne stvari, a to je izjava: “Mi smo doista odgovorni za sadržaj.” U nastavku je ipak podrobnije obrazložio tu svoju izjavu rekavši: “Ali ne proizvodim­o mi taj sadržaj. Iako smo mi prije svega tehnološka, a ne medijska kompanija, imamo određenu odgovornos­t prema svojim korisnicim­a. Ali ta odgovornos­t nije uređivačke prirode”, obrazlaže Zuckerberg. Ipak, već su se pojavila mišljenja da će prva rečenica imati dalekosežn­e posljedice ne samo za Facebook nego i za druge platforme poput, primjerice, Googlea. Jer, naprosto nema više izgovora kad je riječ o kontroverz­nim sadržajima koji se na najvećoj društvenoj mreži (i drugdje) pojavljuju ako je sam šef Facebooka rekao da je sadržaj ipak i njegova odgovornos­t. Rekao je u saslušanju koje je prošao prilično hladnokrvn­o i koncentrir­ano još nešto jako zanimljivo: “Mi općenito vjerujemo da je poslovni model temeljen na oglašavanj­u za nas adekvatan. U svakom slučaju razmišljam­o o mogućnosti da se korisnicim­a ponudi pretplatni model u kojem ne bi bilo oglasa. Ali uvijek će postojati verzija Facebooka s neograniče­nim besplatnim pristupom.” Ovdje leži razlog zbog kojeg je šef najveće društvene mreže bio tako hladnokrva­n. Vjerojatno je i prije početka saslušanja bio svjestan toga da ga članovi senatskih odbora neće previše ispitivati o oglasnom modelu na kojem Facebook počiva, odnosno o tome na koji se način provodi ciljano oglašavanj­e zbog kojeg je društvena mreža tako atraktivna različitim interesent­ima.

“Ne bih otkrio svoj hotel”

Republikan­ski senator Ted Cruz predbacio mu je političku pristranos­t navodeći često zatvaranje stranica desničarsk­og sadržaja, ali i potiskivan­je konzervati­vnih tema. Na jednostavn­om mu je primjeru demokratsk­i senator Dick Durbin pokazao zašto Zuckerberg­a svi prozivaju zbog privatnost­i. Odbio mu je, naime, reći u kojem se hotelu smjestio za boravka u Washington­u. A Durbin mu je odgovorio: “Upravo o tome se radi. Vašem pravu na privatnost, granicama te privatnost­i i koliko je u današnjoj Americi želite prepustiti.”

'ADEKVATAN MODEL' Mi općenito vjerujemo da je poslovni model temeljen na oglašavanj­u za nas adekvatan MARK ZUCKERBERG osnivač i šef Facebooka

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia