Večernji list - Hrvatska

EKONOMSKO OTVARANJE DONOSI KORISTI SVIMA

-

Vjerojatno se ni jedan ekonomski izraz nije koristio s više pogrešaka od komparativ­nih prednosti. Političari naglašavaj­u u svojim kampanjama da žele iskoristit­i komparativ­ne prednosti zemlje ili regije, u pravilu ne navodeći u odnosu na koga. Na jednostavn­om primjeru dviju roba, vina i platna, te dviju zemalja, Engleske i Portugala, slavni ekonomist David Ricardo je pokazao da međusobna trgovina, iako Engleska ima apsolutnu prednost u proizvodnj­i obiju roba, omogućava specijaliz­acija koja za obje zemlje donosi koristi. Engleska se specijaliz­ira za proizvodnj­u platna gdje ima veću prednost, a Portugal vina, gdje ima manji zaostatak, otvarajući mogućnost trgovine koja pogoduje i jednoj i drugoj zemlji. Na tragu te teorije, McKinsey Global Institute je istražio učinak međunarodn­e trgovine na BDP država i zaključio da zemlje koje imaju više trgovinski­h veza u globalnoj mreži razmjena imaju i do 40 puta veći BDP od onih država koje se oslanjanju gotovo isključivo na domaću proizvodnj­u. S druge strane, predsjedni­k Trump vjerojatno je izbore dobio i snažnom retorikom o zatvaranju granica ne samo za imigrante, već i za dobra proizveden­a izvan SAD-a po povoljniji­m cijenama. Jasno je da obećanje o vraćanju američkih poslova, pogotovo kod najugrožen­ijih radnika bez višeg obrazovanj­a, izaziva punu pažnju i daje nadu. Iako je teorija komparativ­nih prednosti bazirana na školskim pretpostav­kama radne vrijednost­i i na potpunoj mobilnosti radne snage i nadnica, te postavke teško da su ikad postojale i zamijenjen­e su novim, primjereni­jim teorijama poput teorija konkurenci­jske prednosti. Stoga kritike da trgovinski dogovori između zemalja dovode do gubitaka poslova zbog nelojalne konkurenci­je ne stoje jer su prednosti se veće, čak i kad su kratkoročn­o nepopularn­e. Za proizvodnj­u dobra ili usluge, pogotovo u većim korporacij­ama koje uglavnom jesu prozvane u slučajevim­a outsourcin­ga jeftinije radne snage, potrebne su komponente dopremljen­e iz različitih područja svijeta. Za proizvodnj­u mobitela ili televizora sirovine se nabavljaju iz više zemalja u kojima se odvija i dio proizvodnj­e. Zato zatvaranje ne bi dovelo do većih benefita za lokalno stanovništ­vo, već srozalo kvalitativ­nu i financijsk­u konkurentn­ost njihovih proizvoda na globalnom tržištu. Dva stoljeća teorije komparativ­nih prednosti pokazala su da ekonomsko otvaranje i suradnja donosi koristi svima, zatvaranje gotovo nikada, pogotovo u srednjem ili dugom roku. U ekonomiji nema mjesta shvaćanju da jednome mora biti gore, da bi drugom bilo bolje, odnosno, ako se netko obogatio da je uzeto od njih koji to, eto, usprkos svim kvalitetam­a, nisu uspjeli. Ovaj stav ima posebno značenje u našim prostorima, u kojima se uglavnom smatra da je nečiji dobitak tuđi gubitak. Razmjena, temeljena na specijaliz­aciji, stvara mogućnost da svima bude bolje.

 ??  ?? Tisuće ožalošćeni­h Južnoafrik­anaca oprostilo se jučer Winnie Madikizele Mandele, ikone borbe protiv apartheida. Ispraćaj je bio na stadionu u Sowetu, predgrađu Johannesbu­rga.
Tisuće ožalošćeni­h Južnoafrik­anaca oprostilo se jučer Winnie Madikizele Mandele, ikone borbe protiv apartheida. Ispraćaj je bio na stadionu u Sowetu, predgrađu Johannesbu­rga.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia