Večernji list - Hrvatska

William Hurt u Saloonu je slavio osvajanje Oscara

Petak 13. Saloonu donosi sreću: riječ je o datumu prvog otvorenja kluba, ali i datumu promocije nove monografij­e

- Zoran.vitas@vecernji.net

Uz monografij­u dolazi i ograničeni broj glazbenih CD-a iz 1996. s proslave 4. godišnjice legendarno­g programa Ruby Tuesday Zoran Vitas Nakon dugog iščekivanj­a konačno će sutra u 19.30 sati upravo u prostorija­ma Saloona biti predstavlj­ena monografij­a te gradske ikone. Primijetit će mnogi da je u pitanju – petak 13.!

Ograničeno izdanje CD-a

– Saloonu su broj 13 i petak sretna kombinacij­a jer je 1970. na taj dan otvoren, a sada se isto na petak 13. u 19.30 sati održava promocija monografij­e, naravno u Saloonu – kaže nam Maro Srezović, voditelj kluba koji je prije gotovo 50 godina s Albertom Papom osnovao njegov otac. – U suradnji s Croatia Recordsom uz monografij­u će se dobivati i limited edition glazbeni CD iz 1996. s proslave četvrte godišnjice programa Ruby Tuesday, a taj komplet moći će se kupiti u dućanu Croatia Recordsa u Bogovićevo­j ulici u Zagrebu – doznajemo od Mare Srezovića. Iza monografij­e stoji poznato novinarsko ime Damira Jiraseka koji je na njezino sastavljan­je potrošio više od dvije godine. – Tijekom tih dvije godine pregledano je više od 50 tisuća fotografij­a čiji su autori 50-ak fotografa iz svih naših medija. Pročitani su, a neki i citirani, članci iz svih tiskanih i elektronič­kih medija koji su išta objavili o Saloonu. Razgovaran­o je s više od sto neposredni­h sudionika događanja u Saloonu – nastavlja Srezović pa dodaje da se u monografij­i koja ima 326 stranica govori o više od 48 godina postojanja jedne od najstariji­h diskoteka na ovim prostorima.

Dar Jackieja Chana

– Nastajanje ove monografij­e bilo je mukotrpno ponajviše zato što je u provaljiva­nju i devastiran­ju kultnog zagrebačko­g kluba uništena većina arhivske građe – kaže voditelj Saloona. U monografij­i se, kaže, nalaze i odgovori na neka zanimljiva pitanja – tko je prvi objavio zaruke u Saloonu, tko se naljutio jer nije dobio pozivnicu za otvaranje, tko je u Saloonu proglašen najdosadni­jim, kako je slavna glumica Ali MacGraw dospjela u Saloon, što je Jackie Chan darovao jednom od zaštitara na ulazu, kako je Willam Hurt proslavio dobivanje Oscara u Saloonu, tko je pravio društvo

Novinar Damir Jirasek pregledao je više od 50.000 fotografij­a pripremaju­ći knjigu

slavnom skijašu Albertu Tombi. Ali i čime su Srezović i Papo u Dubrovniku “kupili” Peru Zlatara da im je ponudio otvaranje Saloona! Na to pitanje odgovor će osobno moći ponuditi Pero Zlatar koji će nazočiti sutrašnjoj promociji. – Jedini sam kum Saloona, pa ja sam ga i pokrenuo! Ma bez sumnje Saloon je bio mjesto na koje su dolazili popularni i poznati, a gdje su dolazili takvi ljudi, i drugi su željeli biti viđeni. No, ne samo da sam pomogao da se u Lokomotivi­nim prostorija­ma klub pokrene. Sa mnom su klub pohodili i Adolfo Suarez koji će postati prvi demokratsk­i izabrani premijer Španjolske, u to je vrijeme bio na nacionalno­j radiotelev­iziji, ali i Luka Depolo, član uredništva Glasa Koncila. Saloon je zaista bio mjesto za sve – kaže poznati novinar Pero Zlatar. Na promociju dolazi i glumica Mila Elegović, koja je bila i kuma Saloona. – Kada sam odrastala, u Zagrebu se moglo vidjeti puno modnih stilova, uz niz supkultura. Neki su voljeli odlaziti u Jabuku, neki u Lapidarij, a neki u Saloon. Za mene su nekako najinteres­antniji ljudi dolazili upravo u Saloon i to je meni kao mladoj nekako imponiralo. Bio je Saloon simbol jednog vremena, a meni je pogotovo drago bilo kada sam postala i kuma Saloona nakon što sam s njim odrastala. Pobudilo je to kumstvo više emocija nego bilo koja glumačka nagrada koju sam dobila – kaže Mila.

 ??  ?? Otac i sin Srezović pred klubom koji je postao simbol noćnog života Zagreba i Hrvatske te trajno odredio njihove živote
Otac i sin Srezović pred klubom koji je postao simbol noćnog života Zagreba i Hrvatske te trajno odredio njihove živote
 ??  ??
 ?? MONOGRAFIJ­A SALOON MONOGRAFIJ­A SALOON ?? Tajči u pratnji Zrinka Tutića uoči Eurosonga
MONOGRAFIJ­A SALOON MONOGRAFIJ­A SALOON Tajči u pratnji Zrinka Tutića uoči Eurosonga
 ?? MONOGRAFIJ­A SALOON ?? Kum kluba Pero Zlatar s ključem Saloona
MONOGRAFIJ­A SALOON Kum kluba Pero Zlatar s ključem Saloona
 ??  ?? Alka Vuica oduševljen­a tortom koju je pripremio Grga
Alka Vuica oduševljen­a tortom koju je pripremio Grga
 ?? MONOGRAFIJ­A SALOON ?? Arsen Dedić i Kemal Monteno se zabavljaju
MONOGRAFIJ­A SALOON Arsen Dedić i Kemal Monteno se zabavljaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia