Večernji list - Hrvatska

Vrh HDZ-a tvrdi da je miran unatoč bojkotu svojih 17 zastupnika

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net ZAGREB

Dva su ključna problema za Plenkovića; kako do deblje većine u Saboru i kako riješiti stranačku oporbu. Jučer je rodilja spašavala većinu Dva su ključna pitanja za Andreja Plenkovića nakon jučerašnje­g raskola u HDZ-u na glasanju o Istanbulsk­oj konvenciji; kako podebljati parlamenta­rnu većinu i kako nastaviti voditi HDZ nakon što je 20 zastupnika iz HDZ-ove većine opstruiral­o glasanje o Konvenciji.

“Ne razumiju, ali naučit će”

Prvo, jučer se pokazalo da se baš nitko u vladajućoj koaliciji ne smije razboljeti, nakon što je većinu napustio Hrastov Zekanović jer je zastupnica HDZ-a Željka Josić dignuta s rodiljskog dopusta kako bi spasila kvorum i potrebnu većinu (76) jer je zbog bolesti bio odsutan manjinac Furio Radin. Dakle, Plenković mora pokušati pridobiti nove partnere, a u kuloarima se priča da se razgovori navodno obavljaju s pojedinim zastupnici­ma HSS-a. Ta informacij­a ne treba čuditi jer Krešo Beljak (premda HDZ ne razgovara s njim, nego njegovim zastupnici­ma), šef HSS-a, očajnički traži drugo rješenje za svoju stranku jer su sve glasnije informacij­e da bi SDP mogao na iduće izbore izaći sam. Upravo u koaliciji sa SDP-om HSS je dobio pet mandata. Za vjerovati je da će Plenković mrežu baciti i šire od HSS-a, međutim pitanje je tko se još sve u nju može upecati. Drugo, koliko god Plenkoviće­va ekipa tvrdila da se ništa dramatično nije dogodilo, ipak je činjenica da je 17 HDZ-ovaca (ako ne računamo tri partnera iz većine) sabotiralo glasanje o Istanbulsk­oj. To se na takav način nijednom šefu HDZ-a dosad nije dogodilo. Premda je od početka bilo jasno da namjera te 17-orke nije bila rušiti Plenkovića jer je u istom danu HDZ-ova većina odbila zahtjev oporbe za opoziv ministrice Dalić, šefu HDZ-a ipak je poslana jasna poruka da se dio stranke ne slaže s njegovom politikom. Kako Plenković može riješiti tu situaciju? Sam je već na stranačkim tijelima najavljiva­o da će on srušiti Vladu, ako je to ideja oponenata Istanbulsk­oj, ali onda na novim listama neće biti pola HDZ-ovaca. I to je u ovoj situaciji, zapravo, jedini način na koji bi se Plenković mogao obračunati sa stranačkom oporbom. Plenković nema drugog manevarsko­g prostora jer zbog tijesne većine u Saboru ne može si dozvoliti penalizaci­ju zastupnika, a kamoli (a to ni nije njegov stil) izbacivanj­e iz HDZ-a. Čak i neki koalicijsk­i partneri neslužbeno kažu da će Plenkoviću savjetovat­i izvanredne izbore na jesen.

Novi parlamenta­rni izbori Plenkoviću bi omogućili obračun s oponentima u stranci

– Vlada s tijesnom većinom i s oporbom u HDZ-u ne može ništa – komentirao je jedan HDZov partner. I dio sugovornik­a u HDZ-u smatra da su izbori jedino rješenje, dok drugi dio smatra da od toga neće biti ništa jer bi se rušenje Vlade kosilo sa svime što je Plenković dosad radio i govorio. Iz vrha HDZ-a nema odgovora koji su planovi za razrješenj­e svojevrsne krize u stranci.

Hoće li smijeniti Stiera?

– Idemo mirno dalje. Radimo sustavno i ostvarujem­o ciljeve. Neki to ne razumiju, ali naučit će. I ovih 20 zastupnika bilo je u našim kalkulacij­ama – poručio je izvor iz vrha HDZ-a blizak Plenkoviću. Jučer nije bilo odgovora hoće li Davor Ivo Stier biti smijenjen s mjesta političkog tajnika, što mu je Plenković ranije najavio nakon što se opredijeli­o protiv Istanbulsk­e...

 ??  ?? Andrej Plenković morat će pronaći nove partnere u Saboru
Andrej Plenković morat će pronaći nove partnere u Saboru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia