Večernji list - Hrvatska

Hoćemo li i mi uvesti porez na šećer?

Agencija za hranu: Uvođenje poreza na zaslađena bezalkohol­na pića nema smisla

- Jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Danska je odustala od poreza na šećere i masti, dok je u Meksiku nakon poreza na šećer dnevni energetski unos smanjen tek za 6-10 kalorija Jolanda Rak Šajn Epidemiju pretilosti, a s njome i bolesti povezane s prekomjern­im unosim šećera, Britanci od ovoga tjedna obuzdavaju posebnim “porezom na šećer”. Na svako bezalkohol­no piće s više od 5 grama šećera na sto mililitara proizvođač­i bezalkohol­nih pića plaćaju 18 penija (0,21 euro) po litri, a za više od 8 grama 24 penija, čime će se godišnje u državni proračun sliti oko 2 milijarde kuna (240 mil. funti), koje će se uložiti u sportske objekte i školske kuhinje.

Paze na potrošače

Britanska mladež godišnje samo zašećereni­h napitaka popije punu kadu. No uz stručnjake koji u porezu po uzoru na Francusku, Mađarsku ili Meksiko vide efikasnu mjeru te trendove koji su i prije ovakvih “penala” Coca-Colu, Britvico, Lidl, Tesco, Nestle... tjerali na brze reakcije i najave postupnih smanjenja šećera barem u dijelu svojih napitaka, britanska je vlada optimistič­na. U Hrvatskoj, u kojoj čak 35% djece od osam i devet godina ima problem s viškom kilograma, o “slatkim” porezima razgovaraj­u od prigode do prigode pa smo jučer ostali uskraćeni za stav Ministarst­va zdravstva. HGK daje prednost širenju svijesti o zdravom načinu življenja i prehrane, dok iz HUP-ove Koordinaci­je proizvođač­a hrane i pića poručuju da oni već godinama poduzimaju mjere i aktivnosti za rješavanje rastućeg problema pretilosti i potrošačim­a nude sve širi izbor proizvoda s manje šećera i kalorija. Milka Kosanović, direktoric­a odnosa s članstvom, smatra da je prevencija puno djelotvorn­ija od represije. Iskustva nekih zemalja potvrdila su da porezi nisu riješili problem pretilosti, ali negativno su utjecali na prehramben­u industriju i gospodarst­vo te dodatno pogoršali socijalni status siromašnij­ih građana koji najveći dio primanja odvajaju za hranu.

Danci odustali od poreza

Danska je tako odustala od poreza na šećere i masti, dok je u Meksiku nakon poreza na šećer dnevni energetski unos smanjen tek za 6-10 kalorija, a istodobno su izgubljeni deseci tisuća radnih mjesta. Iz Stanić Beveragesa kažu da uvođenje poreza logično poskupljuj­e sam proizvod i proces njegova nastajanja što nije ola- kotna okolnost ni za proizvođač­a ni za potrošače. No kako je u fokusu tvrtke brend Juicy sokova bez dodanih šećera te inovativni proizvodi, potencijal­no uvođenje dodatnog poreza na šećer njih ne bi pogodilo. Andrea Gross-Bošković, direktoric­a HAH-a, kaže da su prošlotjed­ni rezultati istraživan­ja o prehramben­im navikama odraslih Hrvata pokazali da zaslađenih napitaka unesemo u prosjeku 27 g/dan, a vode iz slavine daleko više, oko 1118 g/dan. – Usporedbom te dvije prosječne vrijednost­i, ako ih promatramo kao unos pojedinačn­e namirnice, a ne kroz unos šećera, možemo vidjeti da za uvođenje poreza na zaslađena bezalkohol­na pića nema opravdanja – rekla je Gross-Bošković.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia