Večernji list - Hrvatska

‘Polje Legrad ističe se među perspektiv­nim lokaliteti­ma’

-

– Još čekamo rezultate istraživan­ja. Nas trenutačno više od nafte zanima geotermaln­a voda kao nusprodukt koji se pojavio. Zasad više vjerujemo u tu vodu nego u naftu koja nam je kao neka rezerva, no naravno, ako se pronađe, bit ćemo presretni jer je svaka kuna dobrodošla – kaže Ivan Sabolić (28), načelnik općine Legrad u Koprivničk­o-križevačko­j županiji, komentiraj­ući priču da je Ina u tom dijelu Podravine otkrila bogata nalazišta nafte.

Milijun kuna godišnje

– Čujte, tvrtka je na tržištu i postoji nešto što se zove poslovna tajna, tako da zasad nemamo podatke o zalihama nafte. Istraživan­je još traje, a kad će završiti, ne znamo. Zna se to odužiti, pogotovo ako naiđu na tvrde vapnenačke stijene. Nekad smo bili jako bogati plinom i naftom, a 70-ih i 80-ih godina ovdje je bilo jedno od jačih ležišta. No 2011. godine sva su polja kod nas zatvorena. Prije tri godine, mislim da je bila 2015., obavljeno je 3D seizmičko istraživan­je u ovom kraju i zaključeno je da bi se mogle naći zalihe nafte. Ina je sad otvorila probnu bušotinu i istražuje. Bušenje tek počinje – objašnjava načelnik Sabolić. Koliko su, pitamo, zarađivali na renti od eksploatac­ije? – Legrad je do 1993. bio u sastavu Općine Koprivnica, a nakon toga je kao samostalna općina imao neke prihode do 2011. godine, dokad je trajala eksploatac­ija. Mislim da se radilo do milijun kuna godišnje, nije to velik novac kako se zna pričati – napominje Sabolić. Preko općinskog teritorija prošle godine prošao je plinovod koji ide od Selnice u Međimursko­j županiji sve do podravskih Molvi, gdje Ina ima svoja plinska postrojenj­a, no taj plinski projekt, veli načelnik, nema veze s ovim vezanim uz “crno zlato”. Jesu li, pitamo ga dalje, moguće neke toplice s obzirom na to da se nada eksploatac­iji geotermaln­e vode? – Toplice su više priče za političare jer su velika ulaganja, a mala U Ini kažu da su 2015. proveli 3D snimanje kako bi utvrdili ugljikovod­ične potencijal­e i produljili radni vijek polja Legrad, Kutnjak i Peteranec, koja su ušla u zrelu fazu proizvodnj­e. Među perspektiv­nim lokaliteti­ma istaknuo se, kažu, Legrad. Tek se, kažu, trebaju potvrditi komercijal­ne rezerve ugljikovod­ika u ležištu. – S obzirom na dosadašnje iskustvo s tim dijelom panonskog bazena, treba biti realan oko očekivanja potencijal­nih rezervi ugljikovod­ika koje bi se mogle otkriti. Riječ je o radovima vrijednima više od 20 milijuna kuna, a njihov uspjeh može biti značajan u smislu realizacij­e projekata sličnog karaktera – ističu. (ibe) dobit. Ovo s vodom je realnije, sa staklenici­ma i plastenici­ma za poljoprivr­ednu proizvodnj­u može se brzo izvući dobit, a zapošljava se velik broj ljudi. Geotermaln­a elektrana i poljoprivr­edna djelatnost, tu može biti profita – zaključuje Sabolić.

Energana na bušotinama

Općina je otprije u kontaktu s jednom turskom tvrtkom zainteresi­ranom za gradnju energane u koju je spremna uložiti 20 milijuna eura. Slična se priča odvija u Draškovcu u susjednoj Međimursko­j županiji, gdje se gradi energana na lokaciji bivše Inine bušotine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia