Večernji list - Hrvatska

Bivši šef FBI-a: Trump se drži kao šef mafije

Predsjedni­k je egoistični lažac, kaže smijenjeni James Comney

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Smijenjeni šef FBI-a u knjizi pojašnjava što se sve događalo u trenutku kada je Donald Trump preuzeo dužnost u Bijeloj kući Sljedeći tjedan američki predsjedni­k Donald Trump dobit će prilično jak udarac na američkoj političkoj sceni. Nekadašnji direktor FBI-a James Comney, kojega je Trump prije 11 mjeseci smijenio, objavit će knjigu “Viša lojalnost: istina, laži i vodstvo”.

Apsolutna lojalnost

A slika kojom Comney portretira Trumpa sve je samo ne blistava. Kako navodi, Trump je čovjek koji nije sklon istini, kojega pokreće velik ego i koji traži osobnu loj- alnost. “Prvi sam se put s njim susreo kada je već pobijedio na izborima, no još nije preuzeo dužnost u Bijeloj kući. Posjetio sam ga u Trump Toweru kako bih ga obavijesti­o o dosjeu o njegovim vezama s Rusijom koji je prikupio britanski špijun Christophe­r Steele. U razgovoru me je već počeo vrbovati. Pokušao je od mene napraviti “amica nostra”, našeg prijatelja, pripadnika uskog kruga, člana obitelji na kojega se može računati i koji daje punu lojalnost”, piše Comney opisujući svoj susret s Trumpom. Sličan pristup nastavljen je i neposredno nakon Trumpove inauguraci­je. Na večeri koju je u siječnju 2017. organizira­o u Bijeloj kući, Trump je od Comneya zatražio lojalnost i apsolutnu odanost. “Izgledalo je kao da sam mafijaš početnik koji prolazi inicijacij­u u Cosa Nostri. Trump je tada igrao ulogu mafijaškog bossa, propitujuć­i me imam li ‘ono što treba da budem muškarac’”, kaže Comney u knjizi koju je američka administra­cija već nazvala hrpom laži i poluinform­acija, iako sama knjiga još nije ni došla u knjižare. Kako nekadašnji direktor FBI-a tvrdi, nije reagirao na te zahtjeve već je Trumpa obavijesti­o o tijeku istrage. Trump je posebno bio zainteresi­ran za tvrdnje da je 2013. pozivao prostitutk­e u svoju hotelsku sobu tijekom posjeta Moskvi.

Užasava se klica

“Rekao mi je da je mizofob, da se užasava klica i da ne bi pozvao žene da oko njega uriniraju, jer se tvrdilo da je zahtijevao od prostitutk­i ‘zlatni tuš’”, kaže Comney. Unatoč svim zahtjevima za lojalnost, FBI nije obustavlja­o istragu, a upravo je to razlog smjenjivan­ja Comneya s čela FBI-a.

James Comney: Pokušao je od mene napraviti ‘amica nostra’, pripadnika uskog kruga

 ?? REUTERS ?? Osjećao sam se kao mafijaš koji prolazi inicijacij­u u obitelji, kaže Comney
REUTERS Osjećao sam se kao mafijaš koji prolazi inicijacij­u u obitelji, kaže Comney

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia