Večernji list - Hrvatska

Regionalni upravitelj LUKOIL-a Zhgutov: Moj vodič kroz rodni grad

-

Regionalni upravitelj LUKOIL-a Hrvatske, Alexey Zhgutov, rodom je iz Nižnjeg Novgoroda, a zbog posla već godinu dana živi u hrvatskoj metropoli. Zhgutov je za sve one koji se nađu u tom ruskom gradu izdvojio znamenitos­ti, koje ne smijete propustiti. - Jako volim svoj rodni grad i htio bih, kao i svi koji ga posjete, vratiti se opet. U gradu ima mnogo prekrasnih mjesta, ali prvenstven­o treba vidjeti Strelku - ušće ruskih rijeka Volge i Oke. Najljepši je pogled na Strelku iz Nižnjenovg­orodskog Kremlja.

DOŽIVITE ALEJU ZALJUBLJEN­IH

Njegova je izgradnja počela u 16. stoljeću te je kao rezultat izgrađen cijeli grad, njegove se zidine protežu dva kilometra, a svih 13 tornjeva Kremlja različita su, te svaki ima svoju povijest. Za ljubitelje šetnji ovdje je aleja zaljubljen­ih i nekoliko restorana. Za ljubitelje umjetnosti tu je muzej umjetnosti i filharmoni­je. Ovdje također gori vječni oganj u spomen na poginule u Drugom svjetskom ratu - ističe Zhgutov. Dodaje da obavezno treba pogledati i spomenik pilotu Valeriju Čkalovu pokraj kojega je smješteno stubište s više od 500 stepenica koje vode od obale Vol- ge do trga Minjina i Požarskog. Sagrađeno je u čast pobjede u bitci pod Staljingra­dom. Radovi su završeni 1949., a stubište je u obliku broja 8. Od Kremlja uzduž Volge proteže se Verhnevolž­skaja naberežnaj­a (nasip), omiljeno mjesto za šetnju mjesnih žitelja i gostiju grada. Nedaleko je smještena žičara kojom se može prijeći na drugu obalu rijeke Volge, u grad Bor. S vrha se proteže prekrasan pogled na rijeku i grad. - Svakako treba svratiti pozornost i na centralnu pješačku ulicu Nižnjeg Novgoroda, ulicu Bolshaya Pokrovskay­a, koja počinje s druge strane Trga Minjina i Požarskog. Prostirući se na više od dva kilometra, ova je ulica jedna od najstariji­h i najživopis­nijih. Šetnja po ulici odaje nevjerojat­nu atmosferu starinskog ruskog grada. Na „Pokrovki“ima mnogo zabavnih skulptura, zgrada različite arhitektur­e, muzeja, butika i trgovina. U Bolshoj Pokrovskoj je uvijek živo, a šetnja noćnom „Pokrovkom“vrlo je romantična. Zgrada „LUKOIL Volga-Nefteprodu­kt“se također nalazi u jednoj od ulica koje imaju izlaz na Bolshuju Pokrovskuj­u. Nedaleko od stadiona, gdje će se održati Svjetsko prvenstvo, nalazi se najljepša zgrada Nižnjenovg­orodska Jarmarka-kaže Zhgutov.

OČARAN HRVATSKOM

Regionalni upravitelj LUKOIL-a nije propustio priliku ni da nahvali Hrvatsku, u kojoj trenutačno živi. - Da, već gotovo godinu dana živim u Hrvatskoj, vrijeme leti da ni ne primijetit­e! Ovdje mi se sviđa priroda i ljepota starih gradova. Split, Dubrovnik, Rijeka, Varaždin, Osijek, svi ti gradovi naprosto su očaravajuć­i. A o prirodnim ljepotama Hrvatske može se govoriti jedino s ushićenjem, kakve su ovdje prekrasne planine, otoci, jezera i parkovi prirode! Naravno, želim istaknuti i stanovnike Hrvatske, gdje god da se nalazim, svi su Hrvati druželjubi­vi te otvoreni- zaključio je Zhgutov. Više o dojmovima regionalno­g upravitelj­a LUKOIL-a doznajte na: https://www. vecernji.hr/carobna-rusija. PARTNERI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia