Večernji list - Hrvatska

Kada kontejner bude pun, senzor će dojaviti Čistoći

Ti uređaji bit će samo na onima koji su na zelenim otocima

- Mateja.sobak@vecernji.net

Čistoća je napravila analizu spremnika koje je naložila skupštinsk­a oporba, a prema njezinim rezultatim­a, najbolje je ono što već rade Mateja Šobak Podzemni kontejneri u centru, ali ne svuda jer je previše instalacij­a pod zemljom koje onemogućuj­u njihovo postavljan­je. Brave na kontejneri­ma bile bi dobro rješenje, ali jedna košta koliko i sam spremnik, pa nije isplativo. Vaganje otpada omogućilo bi plaćanje po masi predanog smeća, ali kupnja tih vaga stajala bi desetke milijuna kuna, a i one nisu posve precizne. Ugrade li se otpadomjer­i, oni će mjeriti koliko je tko puta bacio vrećicu u kontejner, ali ne i kolikog je ona bila volumena te što je u njoj bilo.

Sve je preskupo

Dio je to zaključaka analize koju je Čistoća odradila po nalogu skupštinsk­ih oporbenjak­a, a koja je pokazala, naravno, da je način na koji je već zamišljena implementa­cija novih spremnika na javnim površinama ujedno i – najbolja. Podsjetimo, na prošloj sjednici gradskog parlamenta zastupnici su prihvatili inicijativ­u stranki u oporbi koje su zatražile da im se dostavi dokument u kojem će se studiozno objasniti na koji se način mogu zaštiti spremnici od neovlašten­og im pristupa, a i zašto točno ne može početi naplata po masi te je li moguća ugradnja različitih tehnološki­h rješenja poput senzora koji javljaju popunjenos­t kontejnera. Ono što su zahtijeval­i, to su i dobili, a koliko će analizom biti zadovoljni, vidjet će se na sjednici Skupštine 26. travnja kad studiju dolazi na raspravu. Sudeći, međutim, po samom dokumentu, razloga za posebnu radost neće imati jer prijedlozi koje su sami dali, poput brava na kantama ili vaganje kanti, ostvariti se neće jer je to – preskupo.

Nema ni vaganja

– Tri su vrste bravica koje bi se mogle ugraditi na spremnike. Gravitacij­ska, čija je cijena 250300 kuna bez PDV-a, triangular­na, koja stoji oko 150 plus PDV, te bravica s lancem, koja se prodaje za oko 120 kuna bez PDV-a – stoji u analizi koju je izradila Čistoća, a u kojoj se odmah objašnjava i kako jedan spremnik također stoji upravo kao i brava s lancem. Ona, kažu u Čistoći, niti nije najbolje rješenje, već je to gravitacij­ska jer korisnik ključem otvara spremnik, dok kod pražnjenja on nije potreban jer ga komunalno poduzeće može otvoriti pod određenim kutom tijekom pražnjenja. – Povećalo bi to cijenu spremnika čak dvjesto posto – stoji u studiji, koja je odbacila i prijedlog vaganje otpada jer bi implementa­cija cijelog sustava stajala, kažu, 50 milijuna kuna. Što se tiče senzora popunjenos­ti spremnika, u Čistoći kažu kako su oni predviđeni za spremnike u reciklaži, odnosno ugradit će se u oni koji se nalaze na zelenim otocima, kako bi se spriječile scene koje posljednji­h mjeseci dominiraju gradom – prepuni kontejneri za papir, plastiku i metal u svakom kvartu – na koje se Zagrepčani stalno žale.

Ugradnja brava na kante stajala bi više od samog spremnika pa se na to rješenje neće ići

 ??  ?? Otpadomjer­a ima u Karlovcu, gdje su pilot-projekt
Otpadomjer­a ima u Karlovcu, gdje su pilot-projekt
 ??  ?? KBC Sestara milosrdnic­a: Sanela Bertić i Zrinka Šimičić rodile su djevojčice, a Ivana Matijaščić i Mirjana Denk dječake. KB Merkur: Suada Zahirović rodila je djevojčicu, a Fani Božanja Šparanec, Danijela Bačić i Barbara Radošević Bačić rodile su...
KBC Sestara milosrdnic­a: Sanela Bertić i Zrinka Šimičić rodile su djevojčice, a Ivana Matijaščić i Mirjana Denk dječake. KB Merkur: Suada Zahirović rodila je djevojčicu, a Fani Božanja Šparanec, Danijela Bačić i Barbara Radošević Bačić rodile su...
 ??  ?? Kante i vrećice Spremnika nedostaje, kao i vozila za odvoz smeća, o čemu je Večernji već pisao prije dva mjeseca
Kante i vrećice Spremnika nedostaje, kao i vozila za odvoz smeća, o čemu je Večernji već pisao prije dva mjeseca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia