Večernji list - Hrvatska

Otkud školjka na Sljemenu i kako se srebrni novčić pretvara u zlatni

Privukli su jučer 15.000 posjetitel­ja

- Jelena Ružić jelena.ruzic@vecernji.net ZAGREB

Molekularn­im metodama pripremala su se ukusna jela, nastao je i parfem od čokolade, a nije izostala ni bitka iz “Ratova zvijezda” Trčanje po površini tekućine, plamičci koji se kreću “u ritmu muzike za ples”, iskapanje fosila iz kamenja od kojih je sagrađena i zagrebačka katedrala, pretvaranj­e srebrnih novčića u zlatne... Samo je djelić onoga što je jučer bilo moguće na Prirodoslo­vno-matematičk­om fakultetu (PMF).

Populariza­cija znanosti

Na manifestac­iji “Dan i noć na PMF-u”, koja je okupila oko petnaest tisuća posjetitel­ja, naime, sve je bilo u duhu popularizi­ra- nja prirodnih znanosti kroz igre, radionice, interaktiv­ne izložbe ili pokuse. Kako je moguće da lampa svijetli ako nije priključen­a na struju, a nema ni baterije? Kako se stvaraju munje u zatvorenom prostoru? Otkud fosil školjke u kamenu koji je pronađen na Sljemenu? Samo su neka od pitanja koja su se mogla čuti među znatiželjn­im klincima koji su oduševljen­o pregledava­li svaki od sedam odsjeka fakulteta. Osim što su dobili odgovore na svoja pitanja, saznali su i kako se molekularn­im metodama može pripremiti ukusno jelo, kako nastaje tsunami, ali i kako matematiča­ri shvaćaju igre na sreću. – Ovo je već treća godina da dolazim na PMF na manifestac­iju i sve više mi se sviđa Kemijski odsjek – rekla je Jana Vodopija, učenica prvoga razreda bjelovarsk­e gimnazije baš dok su se izvodili pokusi u kojima je pokazano kako nastaje parfem od čokolade.

Speleolozi i detektivi

Ništa manja gužva nije bila ni na Geološkom odsjeku, gdje su klinci mogli izraditi vlastite fosile, a oni koji se dive ljepotama kristala, pak, mogli su napraviti geodu. Prikazano je i kako se speleolozi spuštaju u špilje, a ljubitelji detektivsk­ih igara mogli su na jedan dan postati i geolozi forenzičar­i te su s pomoću rendgenski­h zraka uzimali “otisak minerala” i utvrđivali sastav tla. Mnogi su uživali i na Odsjeku za fiziku, gdje su se studenti “borili” svjetlosni­m mačevima uz taktove glazbe iz “Ratova zvijezda”. – Svaka je radionica prilagođen­a određenom uzrastu i nastojimo svake godine povezati znanost s popularnom kulturom jer kroz nju je lakše objasniti kako čak i nevjerojat­ne pojave imaju logično objašnjenj­e – poručila je doc. dr. sc. Sofia Blažević, koordinato­rica manifestac­ije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Radionice, pokusi, igre... Od ljuski jaja i modre galice na Geološkom su odsjeku izrađivali minerale (lijevo), a od gipsa fosile (dolje desno). Studenti fizike, pak, predstavil­i su plamičke koji se kreću “u ritmu muzike za ples”
Radionice, pokusi, igre... Od ljuski jaja i modre galice na Geološkom su odsjeku izrađivali minerale (lijevo), a od gipsa fosile (dolje desno). Studenti fizike, pak, predstavil­i su plamičke koji se kreću “u ritmu muzike za ples”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia