Večernji list - Hrvatska

Križni put dar je Josipa Turkalja Slunju

Bio je Meštroviće­v asistent i radio na kipu kardinala Stepinca u zagrebačko­j katedrali

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Za života je domovini darovao gipsane reljefe koji su upravo odliveni u bronci i bit će postavljen­i u slunjsku crkvu Presvetog Trojstva Prije punih dvadeset godina u Hrvatsku je iz Clevelanda doputovao kipar Josip Turkalj, Meštroviće­v asistent na Sveučilišt­u Notre Dame u Illinoisu i sa sobom donio poklon za slunjsku crkvu Presvetog Trojstva, i to gipsane reljefe s četrnaest postaja Križnog puta.

Obilježio javni prostor SAD-a

Turkalj je crkvi poklonio i skulpturu kneza Jurja Frankopana Slunjskog, ali i skulpture Svete obitelji i Pieta koje su već ranije postavljen­e u obnovljeno­j župnoj crkvi. No ovih je dana Ljevaonica Ujević završila lijevanje četrnaest postaja Turkaljeva Križnog puta u bronci koje sada očekuju postavljan­je u župnoj crkvi u Slunju. Za Turkaljevu darovnicu najzaslužn­iji je Branko Pejnović, pokretač likovne radionice Rastoke, koji je još prije trideset godina uspostavio prvi kontakt s Turkaljem koji je živio u Clevelandu gdje je imao atelje kao dugogodišn­ji profesor kiparstva u srednjoj školi Gilmour. Turkalj je 1990. bio sudionik likovne kolonije u Rastokama, ali rat je na osam godina prekinuo brojne planove. No 1998. Turkalj dolazi u domovinu iz koje je pobjegao 1952. pun planova. – Župnu crkvu u Slunju pamtim od mladih dana. Jednom se zapalio oltar od svijeće te su izgorjeli prsti drvene skulpture sv. Josipa i krilo anđela. Moj tadašnji učitelj Dimitrije Poluljahu zamolio me da isklešem krilo od drveta, a on ga je obojio. Isklesao sam i anđelovo krilo i to je bila moja prva narudžba. Danas tih skulptura više nema, što me još više potaklo da crkvi u Slunju darujem Križni put – izjavio je 1998. Turkalj Večernjem listu.

Hrvati ga štuju kao mecenu

Dvadeset godina nakon tog posjeta (Turkalj je 2007. umro u Clevelandu), želja Meštroviće­va asistenta, ali i njegova nasljednik­a na mjestu profesora na Sveučilišt­u Notre Dame na pragu je ispunjenja. Uskoro će se slunjski župnik Mile Pecić moći pohvaliti da u svojoj crkvi ima čak nekoliko skulptura uglednog kipara kojeg američki Hrvati duboko štuju kao mecenu. Turkaljeve skulpture krase brojne javne prostore u SAD-u i u Buenos Airesu, gdje se nalazi njegova Majka useljenika, a čiji original čuva Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu. Turkaljev monumental­ni Mojsije je na Sveučilišt­u Notre Dame, njegov George Washington kod okružnog suda u Buffalu... Kao Meštroviće­v asistent Turkalj je djelovao pet godina te je radio i na skulpturi kardinala Stepinca koja se nalazi u katedrali u Zagrebu, a radio je i na temu narodnih hrvatskih motiva i često klesao guslare.

 ?? VLADIMIR NOVAK ?? Odljev u bronci U ateljeu Ujević u bronci je izliveno 14 postaja darovanih u gipsanim reljefima prije 20 godina
VLADIMIR NOVAK Odljev u bronci U ateljeu Ujević u bronci je izliveno 14 postaja darovanih u gipsanim reljefima prije 20 godina
 ??  ?? Turkalj je zamijenio Meštrovića na Sveučilišt­u Notre Dame. Do smrti 2007. radio je u Clevelandu
Turkalj je zamijenio Meštrovića na Sveučilišt­u Notre Dame. Do smrti 2007. radio je u Clevelandu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia