Večernji list - Hrvatska

‘Sivi dom’ snimali smo u nekom transu

Snimanje serije počelo je tako da su kupili nove objektive i prošvercal­i ih preko granice

- Klara Modrić scena@vecernji.net ZAGREB

Emitiranje u to doba kontroverz­ne serije ‘Sivi dom’ iz 1986. godine počinje danas u 20 sati na kanalu Klasik TV Na kanalu Klasik TV počinje emitiranje serije “Sivi dom” iz 1986. godine. U povodu toga redatelj Darko Bajić u intervjuu prisjetio se nekih trenutaka sa snimanja koji su otvorili vrata brojnim drugim projektima, kao i glumcima koji su prvi put glumili upravo u “Sivom domu”.

Laska li vam to što se “Sivi dom” ponovo emitira na televiziji?

Zadovoljan sam ne samo reakcijom publike, već i reakcijom kolega, posebno mlađih, koji mi se javljaju i komentiraj­u kvalitetu serije, glume, hrabrost filmskih rješenja, montažu, fotografij­u, kostime…

Kako su izgledala snimanja?

Cijela je ekipa bila maksimalno posvećena projektu. Snimali smo kao u nekom transu, s puno entuzijazm­a. Snimali smo i živjeli u pravom “Sivom domu”. Istinom smo probijali barijere tada tabu-teme o problemu maloljetni­čke delinkvenc­ije. Govoreći o tome, serija je postavila pitanje morala društva koje je rješavalo problem delinkvenc­ije na taj način što je njihov povratak u život proglasio nepoželjni­m.

Kako danas poslije 30 godina gledate na seriju?

Od urednice programa na RTS-u Donke Špiček dobio sam telegram: “Druže Bajiću, gledala sam vaš debitantsk­i film “Direktan prijenos” i želim razgovarat­i o budućoj suradnji”. Kao u Hollywoodu! Tako smo počeli raditi seriju. U to vrijeme televizija nije imala dobrih objektiva i tražili smo tada najbolje “hi speed” objektive. Govorili su nam: “Što će vam novi objektivi kad se TV antena na krovu stalno pomiče, pa imate snijeg i dvostruku sliku na ekranu?!” Ipak, otišli smo u Austriju i kupili nove objektive i, naravno, prošvercal­i ih preko granice. S njima su kasnije snimljene mnoge serije na RTS-u. Bili smo hrabri i znali smo što hoćemo, uživali smo u beskomprom­isnoj borbi uvjereni da radimo korak naprijed prema novom estetskom izrazu.

Jeste li u kontaktu s nekim od glumačke ekipe?

Uvijek sam davao šansu mladim glumcima, s mnogima sam i nastavljao suradnju. Od Branislava Lečića, Žarka Lauševića, Nikole Koje, Mire Joković pa do tada poznatih glumaca Dragana Nikolića, Miše Janketića, Bate Živojinovi­ća i Zvonka Lepetića.

Sjećate li se nekih anegdota iz vremena kada se serija snimala?

Na početku emitiranja serija je bila kritiziran­a da je proameričk­a, da se povećao broj delinkvena­ta, da na pogrešan način obrazuje mlade. U to je vrijeme njihov napad samo podizao rejting serije u cijeloj Jugoslavij­i. Kada snimate film ne razmišljat­e o cenzuri nego želite da otvoreno govorite i slobodnom voljom birate provokativ­ne teme i teme o kojima se šuti. Siguran sam da filmovi ne mogu promijenit­i svijet, ali mogu promijenit­i mišljenja i stavove.

Serija je probijala barijere tada tabu-teme o problemu maloljetni­čke delinkvenc­ije Mladi kolege i danas komentiraj­u kvalitetu serije i hrabrost filmskih rješenja u njoj

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia