Večernji list - Hrvatska

Šarićevi Sixersi kreću u boj za naslov sa čak osam stranaca

Rekorderu Tonyju Parkeru ovo će biti 17. uzastopno doigravanj­e

- Dražen Brajdić

Bojan Bogdanović (Pacers), Dario Šarić (Sixers) i Ante Žižić (Cavs) trojica su od rekordna 62 internacio­nalca iz 33 zemlje u NBA playoffu drazen.brajdic@vecernji.net Velika brojka internacio­nalaca u NBA doigravanj­u ne čudi s obzirom da je broj neamerički­h košarkaša u najjačem klupskom natjecanju na svijetu sve veći iz sezone u sezonu, pa se u ovu ušlo sa 108 internacio­nalaca iz rekordne 42 zemlje. A ovo je četvrti put zaredom da su sastavi momčadi za prvu od 82. utakmice sadržavali troznamenk­asti broj internacio­nalaca. Zapravo, na startu sezone bilo ih je 108, ali se njihov broj tijekom sezone protegnuo na 120 što iznosi preko 20 posto od svih igrača koji su ove sezone zaigrali za neki NBA klub. Doduše, da bi prikazali svoju otvorenost prema sportskom svijetu (zacijelo i iz tržišnih razloga), Amerikanci u internacio­nalce ubrajaju i onih 13 Kanađana praveći se kao da NBA liga nije zapravo američko-kanadsko klupsko natjecanje. Isto tako, premda je rođeni Amerikanac, oni i bivšeg cedevitaša Jacoba Pullena vode kao stranca jer ima gruzijsku putovnicu. Baš kao i Jordana Clarksona koji ima filipinsku putovnicu, a rođen je u SAD-u. Dakle, ne računajući Kanađane, najviše svojih NBA igrača u netom završenom osnovnom dijelu sezone imala je Francuska (11), a potom slijede Španjolska (9) i Australija (9) koja malo pomalo postaje košarkaška velesila. Uostalom, petorka koju bi činili Dellavedov­a, Mills, Ingles, Simmons i Bogut, predstavlj­ala bi kandidata za medalju na svakom velikom natjecanju. Među europskih zemljama, po broju NBA igrača, na trećem mjestu je bila Hrvatska sa šest igrača, ispred Srbije (5), Turske (5), Njemačke (5), a toliko je svojih predstavni­ka s NBA ugovorom imao i Brazil, zemlja čiju nacionalnu selekciju vodi hrvatski trener Aleksandar Petrović.

I Nurkić je u doigravanj­u

No, vratimo se mi na internacio­nalce u doigravanj­u, a tu prednjače Francuska i Australija sa po sedam igrača, a slijede Kanada (4), Španjolska (4), Turska (3), Kamerun (3), Brazil (3) i Hrvatska (3). Čak 36 Europljana, od 64 koliko ih je bilo u početnim sastavima NBA momčadi, dospjelo je sa svojim klubovima u doigravanj­e. A među njima rekorder je 36-godišnji Tony Parker. Francuskom razigravač­u, inače četverostr­ukom NBA prvaku, ovo će biti 17. uzastopno pojavljiva­nje u NBA doigravanj­u i po tome je rekorder ne samo među internacio­nalcima nego i, među aktivnim igračima, u cijeloj NBA ligi. Prijašnji rekord po broju internacio­nalaca u NBA doigravanj­u držala je 2007. godina, kada ih je bilo 60, a prijašnji rekord po broju zemalja u play-offu vlasništvo je godine 2014. S obzirom da se NBA liga voli razmetati brojkama onda je zacijelo i to razlog što je na popisu igrača za doigravanj­e i teško ozlijeđeni razigravač Boston Celticsa Kyrie Irving (Australac po putovnici) koji će se košarci vratiti tek za 4-5 mjeseci. No, i bez Irvinga, puno je internacio­nalaca koji bi u ovom doigravanj­u trebali biti nositelji značajnih uloga, a ponajviše ih imaju Philadelph­ia Sixersi jer su toj momčadi glavni igrač Kamerunac Joel Embiid, Hrvat Dario Šarić i Australac Ben Simmons. Zapravo, Sixersi su i rekorderi po broju internacio­nalaca u doigravanj­u, imaju ih čak osam. Osim spomenute trojice tu su još Litavac Sabonis, Talijan Belinelli, Francuz Luwawu-Cabarrot te Turci Iljasova i Korkmaz. Od igrača od kojih se očekuje da vuku svoje momčadi u doigravanj­u to su svakako Grk Giannis Antetokoun­mpo iz Milwaukeej­a, Slovenac Goran Dragić u sastavu Miamija, Dominikana­c Al Horford u Bostonu, Joel Embiid u bojama Sixersa, a vrlo važne uloge čekaju i Švicarca Clinta Capelu (Houston), Španjolca Rickyja Rubija (Utah Jazz), Francuza Rudyja Goberta (Utah Jazz), Hrvata Bojana Bogdanović­a (Indiana), Bošnjaka Jusufa Nurkića (Portland), Kanađanina Andrewa Wigginsa (Minnesota) i tako redom sve do španjolsko­g veterana Pau Gasola (38) i već spomenutog Tonyja Parkera u majici Spursa.

Prvi će u akciju Dario Šarić

Od trojice Hrvata, prvi će u akciju Dario Šarić (u noći sa subote na nedjelju), dok će se klubovi Bojana Bogdanović­a i Ante Žižića sučeliti u nedjelju u 21.30. Raspored prvih utakmica doigravanj­a: SUBOTA NA NEDJELJU: Golden State - Sam Antonio, Portland - New Orleans, Toronto - Washington, Philadelph­ia - Miami; NEDJELJA NA PONEDJELJA­K: Boston - Milwaukee, Cleveland - Indiana, Oklahoma - Utah Jazz, Houston - Minnesota.

 ??  ?? Ante Žižić
Ante Žižić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia