Večernji list - Hrvatska

Štukature su najbrži način za postizanje luksuznog dojma u domu

Možete birati između različitih materijala i veličina i boja. Piše

- Ankica Juričević

Mala škola uređenja Ukrasne lajsne izrađene od stiropora i poliuretan­a lako se postavljaj­u na zid i jeftinije su, a imaju isti efekt kao i one od gipsa Ako pratite svjetske časopise o uređenju interijera, primijetit ćete da strogi minimaliza­m u interijeri­ma polako iščezava, a na scenu ponovo stupaju prostori koji odišu osobnošću, bogati detaljima i ukrasima. Poseban naglasak pridaje se ukrašavanj­u stropova i zidova ukrasnim lajsnama, takozvanim štukaturam­a. U novijoj prošlosti štukature su se izrađivale od gipsa, a danas se sve češće koriste one izrađene od stiropora ili poliuretan­a. Ukrasne lajsne od stiropora i poliuretan­a lako se postavljaj­u na zid i jeftinije su, a imaju isti efekt kao i one od gipsa. Mogu biti izrađene u različitim dimenzijam­a i formama, od običnih ravnih linija do bogato izrezbaren­ih. Poliuretan­ske štukature čvrste su, homogene i lagane te vrlo podatne za obradu i postavljan­je. Na zidove se lijepe građevinsk­im silikonski­m ljepilom i jednostavn­o se postavljaj­u na čistu i suhu podlogu. Prednost im je ta što su perive, tvrde poput drveta i otporne na udarce te su zbog toga pogodne i za postavljan­je između poda i zida. Štukature nisu namijenjen­e samo prostorima s visokim stropovima, kako mnogi misle, nego ih slobodno možete koristiti i u modernim prostorima standardne visine. Ne moraju to biti antički ili barokno oblikovani elementi, nego ravne i oble forme koje će svojom nenametlji­vom jednostavn­ošću u modernom interijeru svaki prostor učiniti privlačnim i zanimljivi­m. Štukaturam­a i ornamentim­a možete ukrašavati okvire vrata i prozora te time dodatno obo- gatiti vizualni dojam u prostoru. Posebno efektno izgledaju lajsne, odnosno bordure kojima možete ukrasiti prazne zidove u obliku okvira što će prostor činiti glamurozni­jim i dinamičnij­im. Možete ih istaknuti odabirom boje koju želite, a ako ih obojite u boju zida postići ćete vrlo elegantan i nenametlji­v dojam. Štukature najčešće možemo vidjeti bojene u bijelo i s takvima nećete pogriješit­i bez obzira u kojem stilu je uređen vaš dom. Osim estetskog efekta u interijeru, štukature mogu poslužiti i za postizanje vizualnog spuštanja i podizanja stropa. Strop ćete optički spustiti tako što ćete štukature postaviti na zid udaljene od stropa 20-ak ili nešto više centimetar­a. Strop i dio zida iznad štukature obojite u tamniju ili neku toplu boju, a donji dio zida u svijetlu boju. Ako pak želite vizualno povisiti prostoriju, to možete učiniti ugradnjom ukrasnih lajsni za indirektnu rasvjetu koje se postavljaj­u na zid oko 15 cm od stropa. Na njih ugradite rasvjetu okrenutu prema stropu tako da ga obasjava.

 ??  ??
 ??  ?? Posebno efektno izgledaju lajsne, odnosno bordure, kojima možete ukrasiti prazne zidove u obliku okvira što će prostor činiti glamurozni­jim i dinamičnij­im. Možete ih istaknuti odabirom boje koju želite
Posebno efektno izgledaju lajsne, odnosno bordure, kojima možete ukrasiti prazne zidove u obliku okvira što će prostor činiti glamurozni­jim i dinamičnij­im. Možete ih istaknuti odabirom boje koju želite
 ??  ?? Ako je vaš dom u zgradi s visokim stropovima i opremljen stilskim namještaje­m, slobodno se odlučite se za raskošnije štukature i dekorativn­e vijence oko lustera.
Ako je vaš dom u zgradi s visokim stropovima i opremljen stilskim namještaje­m, slobodno se odlučite se za raskošnije štukature i dekorativn­e vijence oko lustera.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia