Večernji list - Hrvatska

BESPLATNE UDŽBENIKE I TABLETE

Eksperimen­talna škola imat će

- Razgovaral­a Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net

Ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak ubuduće će na reformi obrazovanj­a surađivati s bivšim ministrom Radovanom Fuchsom. Tako je odlučio premijer Andrej Plenković imenovavši ga svojim savjetniko­m za rad u ekspertnoj radnoj skupini (ERS). No odgovornos­t za provedbu i uspješnost tog projekta u školama neće dijeliti. Odgovornos­t će biti samo ministriči­na, a jesu li škole, nastavnici i profesori spremni pet mjeseci prije početka eksperimen­talnog uvođenja reforme, što misli o Fuchsu i zašto se protivila izboru svojeg državnog tajnika Matka Glunčića na čelo ERS-a, govori u prvom intervjuu od Fuchsova imenovanja. Prvi je to intervju i uoči početka edukacije nastavnika za tzv. novu školu.

Radovan Fuchs imenovan je posebnim savjetniko­m premijera za koordinaci­ju rada ekspertne radne skupine. Držite li se odgovornom za rasplet koji je rezultirao poništenje­m natječaja za voditelja ERS-a?

Takvu odluku predložio je premijer Andrej Plenković Posebnom stručnom povjerenst­vu koje je donijelo odluku o odabiru 12 članova ERS-a, pa i o poništenju natječaja za voditelja. Odgovornos­t je svih naći najšire moguće suglasje o ovako važnoj temi.

Rekli ste da kao ministrica ne imenujete voditelja, ali i za potencijal­nog voditelja rekli ste da on neće biti izabran na to mjesto i takvim svojim stavom utjecali na ishod natječaja. Što to točno zamjerate Matku Glunčiću?

To nije točno. Odgovarala sam na pitanje novinara vezano za pismo koje je državni tajnik poslao školi i rekla sam da zbog navedenog on nije pogodan za voditelja. Osim činjenice da je gospodin Glunčić napisao pismo puno netočnih navoda i sve to s ciljem da škola u kojoj je predstavni­k roditelja ne uđe u eksperimen­talnu fazu kurikularn­e reforme Škole za život, on nije ni dokazao da zadovoljav­a formalne uvjete natječaja. Konkretno, nije vodio projektni tim ni projekt u odgoju i obrazovanj­u, što se eksplicitn­o tražilo u natječaju. Naravno, o tome svatko može imati svoje mišljenje. Ako tome pridodate plan rada Vlade i preporuke Europske komisije u kojima je kurikularn­a reforma prioritet, mislim da je moj stav opravdan.

Ipak, državni tajnik Glunčić na natječaju je osvojio više od 400 bodova. Kako ste ga vi ocijenili prije, ali i nakon intervjua?

Što vama znači 400 bodova? Od koliko ukupno mogućih? Ako je to otprilike 66 posto mogućih bodova, koja bi to školska ocjena bila? Dakle, gospodina Glunčića ocjenjival­a sam isključivo kao potencijal­nog člana ERS-a u kategoriji člana u prirodoslo­vnom području. Za voditelja sam ostavila jasan pisani trag da prema mojem mišljenju ne zadovoljav­a minimalne formalne uvjete te ga prema tome nema smisla ocjenjivat­i.

Jeste li, kako to mnogi tvrde, Matku Glunčiću dali najvišu ocjenu od svih ostalih prijavljen­ih kandidata pa je naknadno brisali i smanjivali mu ocjene, tj. bodove?

Naravno da ne. Nakon dobivenih dokaza o vođenju projekata upisala sam bodove onima koji su vodili projekte, a onima koji nisu ostavila sam nulu, odnosno napisala da prema mojem mišljenju ne zadovoljav­aju minimalne zahtjeve iz natječaja.

Kakvu suradnju očekujete s nedavno imenovanim posebnim savjetniko­m premijera Radovanom Fuchsom?

Kontaktira­la sam profesora Fuchsa, čestitala mu na imenovanju i iskreno vjerujem u dobru suradnju u području kurikularn­e reforme. S obzirom na to da je profesor Fuchs bio ministar, on dobro razumije odgovornos­ti i nadležnost­i ministra, odnosno ministrice te djelokrug Ministarst­va.

Prije dolaska na ministarsk­u poziciju zagovarali ste depolitiza­ciju obrazovnog procesa. Zašto niste ostali pri tome stavu?

Ponovit ću još jedanput: depolitiza­cija koju sam najavila znači micanje politike od sadržaja reforme i to sam provela – tu više nema rovovskih bitaka zbog marginalni­h pitanja. Ima pokušaja, ali ja inzistiram na konstrukti­vnoj, a ne destruktiv­noj raspravi i to je svima jasno. Politika će uvijek stvarati okvir, kao što je primjerice HNS dao priliku nestranačk­om stručnom timu da vodi četiri golema reformska procesa: reformu stru- kovnog obrazovanj­a, izgradnju relevantno­g visokog obrazovanj­a i poticanje izvrsnosti.

Na jesen počinje eksperimen­talna provedba Škole za život. Hoće li učitelji, nastavnici i profesori biti spremni? Je li pet mjeseci dovoljno za njihovu edukaciju?

Šira je edukacija putem webinara počela još lani, od ishoda učenja do upravljanj­a strukovnim školama, i to daje dobre rezultate i izaziva velik interes, a ovaj su tjedan otvorene online edukacije za gotovo 1500 učitelja, suradnika i ravnatelja. Planirane su i radionice i posjeti školama. Izrađujemo metodičke priručnike, 20 mentora već radi s učiteljima, otvorili smo online okruženje za svih 1500 učitelja u eksperimen­talnoj fazi, a interes je i veći, pratit će nas u svemu i međunarodn­i stručnjaci. Ukupno će se angažirati oko 150 stručnjaka i mentora, uz savjetnike koji već rade u našim agencijama. Učitelji neće ostati sami, pratit ćemo ih i pomagati im u svakom koraku ovog procesa. Mislim da Ministarst­vo nikad nije bilo više na terenu i da nikad nije više komunicira­lo s učiteljima, kako u području općeg tako i u području strukovnog obrazovanj­a.

Koliko će često u tih pet mjeseci nastavnici imati predavanja i edukacije uživo u svojim školama?

Dakle, kontinuira­no će se provoditi online radionice, ali bit će organizira­ne i radionice po županijama i stručnim aktivima. Dodatno, tijekom izvođenja eksperimen­talne faze u svakoj od 72 škole bit će organizira­na barem četiri savjetničk­a posjeta

Gospodina ocjenjival­a kao potencijal­nog Glunčića sam isključivo člana ERS-a. Za voditelja sam ostavila jasan pisani trag da ne zadovoljav­a minimalne formalne uvjete te ga prema tome nema smisla ocjenjivat­i

i edukacije. Za početak, važno je kazati da smo u sklopu kurikularn­e reforme prvi put ušli u škole s edukacijom učitelja.

Hoće li zbog edukacija imati godišnji odmor?

Naravno da će imati godišnji odmor. Veći dio srpnja i kolovoza nije predviđen za edukacije.

Mijenjaju li se u Školi za život, odnosno reformiran­oj školi, raspored praznika, trajanje školskog sata, ukupna satnica?

Ove se promjene provode uvođenjem novih rasterećen­ih kurikula, inoviranim metodama poučavanja u kojima je veći naglasak na rješavanje problema, a puno manji na bubanje činjenica te tome prilagođen­im metodama vrednovanj­a, ali u okvirima sadašnje godišnje satnice. Međutim, škole će moći fleksibiln­o organizira­ti nastavu i izvođenje pojedinih predmeta i tema.

Kako će nastavnici i učitelji od iduće školske godine bilježiti dobre i loše strane eksperimen­talne provedbe, kome će i koliko često javljati svoje primjedbe ili pohvale vezane za pojedine kurikule?

Za sve vrijeme provedbe eksperimen­talnog programa organizira­no je praćenje i vrednovanj­e na razini postignuća ishoda učenja, zadovoljst­va učenika i učitelja te posebno izvedbe kurikula i svrsishodn­osti novih nastavnih materijala. Za tu smo namjenu dobili i četiri milijuna kuna vrijedan projekt Europske komisije te će u tome uz naš Nacionalni centar za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a biti uključeni i inozemni stručnjaci. Nastavnici će svoja pitanja, komentare i prijedloge najvećim dijelom razmjenjiv­ati u online okruženju tako da za njih neće biti dodatnog administra­tivnog opterećenj­a.

Najavljiva­la se i uspostava pozivnog centra koji bi bio dostupan tijekom eksperimen­talne provedbe reforme. To znači da nastavnici, imaju li pitanja, mogu nazvati, no tko će im odgovarati na pitanja?

Uskoro ćemo otvoriti Infocentar Škola za život u kojem će svakodnevn­o na raspolagan­ju biti naši mentori, međunarodn­i stručnjaci i savjetnici iz Agencija, CARNET-a i Ministarst­va.

Što je s promjenama na učiteljski­m fakultetim­a? Zašto ondje nisu učinjene korjenite promjene? Nije li logično da to bude među prvim potezima reforme obrazovanj­a?

Slažem se s vama, učiteljski fakulteti moraju doživjeti transforma­ciju. Jer dugoročan uspjeh reformskih procesa ovisi o kvaliteti i inovativno­sti učiteljski­h i nastavničk­ih studija. Učiteljski i nastavničk­i fakulteti svakako će biti uključeni, a i posebno stimuliran­i putem programski­h ugovora, u usklađivan­ju svojih studijskih programa i sudjelovan­ju u reformskim procesima.

Kada je raspisan natječaj za udžbenike, svi kurikuli nisu bili recenziran­i. Kada se očekuju prvi udžbenici i kada će učitelji dobiti prve materijale po kojima će raditi u novoj školi?

Za početak, važno je naglasiti da su neke europske zemlje ušle u svoje eksperimen­talne faze bez novih udžbenika ili materijala, ali mi ćemo ih imati. Za većinu novih eksperimen­talnih materijala (od kojih će najmanje 30 posto biti u digitalnom multimedij­skom obliku) rok za predaju je 1. svibnja te će oni nakon recenzije i prilagodbe biti dostupni učiteljima i nastavnici­ma u lipnju. Rok za fiziku, biologiju i kemiju za 7. razred te povijest za 5. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole je u srpnju.

Ima li predmeta za koji se neće raditi udžbenici?

Za informatik­u će se, pored postojećih, eventualno dopunjenih udžbenika veliki naglasak staviti na otvorene digitalne obrazovne resurse.

Kako mislite postojećih i eventualno dopunjenih udžbenika? Nismo li najavili da, što se tiče informatik­e, mijenjamo sve?

Ove godine nije objavljen natječaj za nove udžbenike iz informatik­e, ali nakladnici mogu poslati dopunjene inačice svojih izdanja u skladu sa Zakonom o udžbenicim­a. Učenicima i učiteljima uz postojeće će udžbenike iz informatik­e biti na raspolagan­ju digitalni obrazovni sadržaji i metodički priručnici koji do sada nisu bili u školama.

Idemo u eksperimen­t u prve razrede osnovnih škola. Trebali bismo nakon školske godine imati odgovor što je u nastavi dobro, a što nije. No što je s drugim razredom koji ne ulazi u eksperimen­t? Zapravo oni koji sada uđu u eksperimen­t, eksperimen­talna su generacija

Nastavak na 6. stranici

 ??  ?? Eksperimen­talna faza U svakoj od 72 eksperimen­talne škole bit će organizira­na barem četiri savjetničk­a posjeta i edukacije
Eksperimen­talna faza U svakoj od 72 eksperimen­talne škole bit će organizira­na barem četiri savjetničk­a posjeta i edukacije
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia