Večernji list - Hrvatska

Škorić: Čik je otkrio igrače Bayerna, a Herr Branko Zebec sve ih je naučio igrati nogomet

- Robert Junaci robert.junaci@vecernji.net ZAGREB

Bayern se odlučio za Niku Kovača, to je zato što ga dobro znaju, što su ga proučili, nisu ga izabrali slučajno – kazao je Žoga Niko Kovač, poslije brzopotezn­ih pregovora od dva dana, postao je treći hrvatski trener na klupi Bayerna nakon Zlatka Čajkovskog Čika i Branka Zebeca. I nikad nijedan hrvatski trener nije trenirao veći klub od Bayerna. No očito je veza Bayerna i Hrvata čvrsta. I danas bivši igrači Bayerna lijepo govore o našim trenerima. – Zebec je bio najbolji trener, ja boljega nisam vidio. Nije to sad zbog naše generacije 1967. koju je vodio do finala Kupa velesajams­kih gradova, trofeja, on je jednostavn­o bio čudo. Znate, dolazili su treneri Juventusa, Milana i ostalih k nama u hotel i pitali Zebeca: “Kako vi to trenirate kad igrate tako dobro?”

Beckenbaue­r je volio Zebeca

Branko im je hladno rekao: “Treniramo koliko je potrebno za ovakvo natjecanje” – kazao nam je o Zebecu legendarni Zlatko Škorić Žoga koji je također bio u Bayernu, doduše pod Lattekom, a sa Zebecom je, osim u Dinamu, radio i u Stuttgartu. – Veliki je trag Branko ostavio u Bayernu, ali i gdje god je radio. Kad sam pitao legende Bayerna o Čiku i Branku, rekli su mi: Čik nas je otkrio, Herr Branko naučio nas je igrati nogomet. Pitajte Franza Beckenbaue­ra tko je najbolji trener, siguran sam da će reći da je to bio Zebec – kaže Žoga. A da je tako, nedavno je to potvrdila i supruga Branka Zebeca – Dušica. Pokazala je Beckenbaue­rove izjave o tome. – U karijeri sam radio s velikim trenerima, vježbali su me Udo Lattek, Ernst Happel, ali Zebec je bio najveći – rekao je Beckenbaue­r. Podsjetimo, Zlatko Čajkovski 1963. preuzeo je Bayern, uveo ga u prvu ligu i s njime dva puta osvajao kup te jednom Kup pobjednika kupova. U tadašnjoj momčadi bili su Sepp Maier, Franz Beckenbaue­r, Gerd Müller... još kao klinci.

Branko Zebec doveo je Dinamo do finala Kupa velesajams­kih gradova, plave je u finalu vodio Ivica Horvat. Godinu kasnije došao je u Bayern i 1969. postao prvak.

Nije lako doći poslije Juppa

Bayern je na to čekao 37 godina, a iste je godine osvojio i njemački kup, bila je to prva dvostruka kruna u povijesti Bundeslige. S Bayernom je osvojio i europski Kup pobjednika kupova. Niko Kovač je, očito, treći Hrvat koji će na klupu bavarskog giganta. – Bayern je izabrao Niku Kovača i to nije napravio slučajno. Bio je njihov igrač, vjerujte da su ga do detalja analiziral­i i kao trenera, vjerojatno i s njim puno puta razgovaral­i. Meni to nije iznenađenj­e ni nekakvo čudo, Niko je ozbiljan dečko i mogu mu samo poželjeti puno sreće. Jer, nije lako doći nakon velikog Juppa Heynckesa, pa čovjeka su vraćali iz mirovine i opet je pokazao kakav je trener – zaključio je Škorić.

 ??  ?? Branko Zebec za vrijeme boravka na Bayernovoj klupi, mnogi bivši igrači i dalje ga smatraju najboljim
Branko Zebec za vrijeme boravka na Bayernovoj klupi, mnogi bivši igrači i dalje ga smatraju najboljim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia