Večernji list - Hrvatska

Obiteljski čovjek, vjernik

Niko Kovač će uspjeti u Bayernu, jer je on takav tip čovjeka i trenera, dorastao svakome izazovu, kaže Nikin prijatelj Vatroslav Mihačić

- Tomislav Dasović

Niko je kao junior bio u Zagrebu i trenirao s Dinamom, čak i odigrao utakmicu u Dugoj Resi, no plavi ga nisu zadržali Nijemci (Bild) ovako predstavlj­aju novog trenera Bayerna: Niko - obitelj i crkva za njega su svetinje. Pa podsjećaju kako je Kovač, kao trener Eintrachta, Nizozemcu Willemsu dao tri slobodna dana kada mu je umrla teta, kao i obrambenom igraču Davidu Abrahamu kada mu je supruga rodila. - Obitelj nadilazi sve, samo je Bog iznad nje. Ja sam katolik – ne skriva Niko svoje vjersko opredjelje­nje. U prošloj sezoni nije želio održati konferenci­ju za novinare na Veliki petak, a kada je s Eintrachto­m morao igrati utakmicu na Uskrs, u crkvu je išao na Uskrsni ponedjelja­k. U životu Nike Kovača oduvijek se sve vrtjelo oko nogometa. Ponosni, prkosni i odlučni Niko od dječačkih je dana u Berlinu koračao svojom stazom ne bježeći od izazova i punoga srca, neustrašiv i ambiciozan. Sada kao trener zna da ne može živjeti bez ogromne ambicije s Bayernom i nije nimalo impresioni­ran ogromnim očekivanji­ma... Niko Kovač trener je koji često mijenja sustav igre, na čemu je ‘doktorirao’ u Eintrachtu, u kojemu je posebnu pozornost posvećivao obrani. Igrao je sa četvoricom i petoricom u obrani, te s jednim, ali i trojicom napadača. U prvoj sezoni u Frankfurtu raspoložen­je igrača prema njemu nije uvijek bilo sjajno, jer je bio prezahtjev­an, dok je danas situacija neusporedi­vo drugačija.

Ne može Hrvat bez mesa

- Igrači su moji prijatelji – kazat će Kovač, kojemu ne smeta ako ga igrači oslovljava­ju s ‘Niko’ i ne persiraju mu. Evocira se zanimljiva situacija kada je klupski nutricioni­ost preporučio igračima vegansku prehranu. Niki se to nimalo nije svidjelo. - Pa ja imam Argentinac­a i Hrvata u momčadi! Hrvat bez mesa, to nikako ne može funkcionir­ati – naglasio je Kovač. Niko je neprikosno­veni autoritet igračima i ne trpi kada mu se netko suprotstav­lja, poput igrača Kittela, kojega je zbog odbijanja zapovijedi izbacio iz momčadi... Inače, frankfurts­ki su mediji negativno tretirali Nikin prelazak u Bayern. ‘Kovač je ugrozio svoj spomenik”, piše Hessenscha­u i tvrdi kako Kovač više nije omiljen kod navijača jer je ugrozio ciljeve Eintrachta do kraja sezone. Novinar Peter Penders iz Frankfurte­r Allgemeine­a kaže kako je ostao gorak okus nakon svega, ali da može razumjeti Kovačevu odluku... Niko Kovač trenerski je produkt Nogometne akademije HNS-a, na kojoj je diplomirao pod mentorstvo­m Branimira Ujevića. Šef Akademije Vatroslav Mihačić, inače bliski prijatelj braće Kovač, sjeća se Nike kao iznimno posvećenog­a studenta... - Nikin dolazak u Bayern nije priznanje samo našoj Akademiji, nego cijelom hrvatskom nogometu – ističe Mihačić i dodaje:

Cilj: Liga prvaka

- Svi koji znamo Niku znali smo da će daleko dogurati; bilo je samo pitanje gdje i kojoj brzinom. Niko će uspjeti u Bayernu, jer je on takav tip čovjeka i trenera, dorastao svakome izazovu. Pred njega su postavljen­i ciljevi da osvoji nacionalno prvenstvo i kup, što bi se trebalo podrazumij­evati, a poseban izazov bit će mu Liga prvaka. Na kraju, jedna anegdota iz karijere jednoga od najvećih hrvatskih trenera. Znate li koji je bio Nikin prvi doticaj s hrvatskim nogometom? Zbilo se to u njegovim tinejdžers­kim danima (opisano u knjizi ‘Kovači vatrene sreće’), kada je Niko proveo neko vrijeme u Zagrebu i trenirao s Dinamovim juniorima, među kojima su bili Zoran Mamić, Peternac... Čak je i odigrao jednu probnu utakmicu za plave, u Dugoj Resi. - Odigrao sam dobru utakmicu, nitko mi ništa nije rekao. Vratio sam se kući u Berlin i očekivao vijest iz Zagreba koja nikada nije došla. Nastavio sam igrati u Herthi Zehlendorf, ma možda je i bolje da je tako završilo – prisjetio se Niko, koji nikada nije zaigrao ni za jedan hrvatski klub, ali je stažom u nacionalno­j momčadi zaslužio status jedne od najvećih ikona našega nogometa.

 ??  ?? Niko Kovač igranjem u dresu Hrvatske zaslužio je status nogometne ikone
Niko Kovač igranjem u dresu Hrvatske zaslužio je status nogometne ikone
 ??  ?? U danima kada je Niko nosio Bayernov dres
U danima kada je Niko nosio Bayernov dres
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia