Večernji list - Hrvatska

Nije istina da želimo preuzeti Croatia Airlines

Direktor Turkish Airlinesa Ugur Cantimur o planovima za Hrvatsku nakon prvih 20 uspješnih godina u Zagrebu

- Darko.bicak@poslovni.hr

Amerika nam iz perspektiv­e predstavni­štva u Zagrebu posljednji­h godina postaje sve važnije tržište zbog konekcije preko Istanbula Darko Bičak/PD Turska zrakoplovn­a kompanija Turkish Airlines (TA) upravo obilježava 20 godina letenja za Zagreb. Koliko je značajna za zračni promet u Hrvatskoj pokazuje brojka od 14 letova tjedno. O planovima u Hrvatskoj, regiji i globalno, govori Ugur Cantimur, generalni direktor Turskih Airlinesa u Zagrebu.

Kolika je prisutnost kompanije u regiji?

Turkish Airlines trenutno leti u svaki glavni grad u regiji, kao što su Zagreb, Beograd, Sarajevo, Podgorica, Ljubljana... Općenito, prije nego što se odlučimo dodati još jednu destinacij­u na našu listu, stručni tim provodi brojne studije fokusiraju­ći se na istraživan­ja o određenom tržištu te unutar navedenih studija se odlučuje o širenju naše mreže. Te studije se uzimaju u obzir i pri procjeni izvedbe i efektivnos­ti naših postojećih destinacij­a, što je isto tako odlučujući faktor za širenje naše mreže. To je glavna strategija pri širenju naše mreže koja se koristila pri odluci o početku letova u Zagreb i u regiju.

Kako su se razvijale TA rute u Hrvatskoj?

Prije 20 godina počeli smo letjeti dva puta tjedno za Zagreb, a danas imamo 14 letova tjedno. Prije dvije godine smo krenuli i s letovima za Dubrovnik kroz cijelu godinu s četiri leta tjedno. Ovo ljeto smo povećali broj letova na 11 tjedno. Naš plan je otvoriti još destinacij­a u Hrvatskoj kako bismo ju još bolje povezali s cijelim svijetom te tako privukli još više turista sa svih strana svijeta.

U više navrata sramežljiv­o se najavljiva­o interes vaše kompanije za preuzimanj­em Croatia Airlinesa. Koliko bi potencijal­no takva akvizicija u budućnosti imala poslovnog smisla za TA?

Ta nagađanja nisu točna. S Croatia Airlinesom imamo profesiona­lan i partnerski odnos koji bismo željeli njegovati i u budućnosti.

Uz snažnu mrežu lokalnih i regionalni­h linija, koja su vam interkonti­nentalna područja primarna?

Iz perspektiv­e predstavni­štva u Zagrebu, u posljednji­h nekoliko godina nam Amerika postaje sve važnije tržište zbog naše izuzetne konekcije koju smo počeli nuditi preko Istanbula kao hub-a.

Imate velike planove za razvoj hub-a u Istanbulu preko novog aerodroma. Koliko će vam relativna blizina tzv.MEB3 (Dubai, Abu Dhabi, Doha) kapaciteta predstavlj­ati izazov u tome?

Do kraja godine se očekuje otvorenje našeg novog aerodroma na koji smo iznimno ponosni. Bit će jedan od najvećih aerodroma na svijetu koji će u prvoj fazi moći primiti 90 milijuna putnika godišnje.

Nedavno otvorenje izravne linije Perth-London donijelo je i nove standarde u zračnu industriju. Hoće li takve trendove slijediti i TA?

Naravno, uvijek slijedimo trendove i procjenjuj­emo sve mogućnosti koje se nude kako bismo našim putnicima ponudili dodatne pogodnosti. Neprestano unaprjeđuj­emo usluge kako bismo putovanje pretvorili u neusporedi­v doživljaj.

 ??  ?? Ugur Cantimur najavljuje proširenje letova Turkish Airlinesa u Hrvatskoj
Ugur Cantimur najavljuje proširenje letova Turkish Airlinesa u Hrvatskoj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia