Večernji list - Hrvatska

U Hrvatskoj 22 coworking prostora

Coworking i freelancer­e kod nas se još ne promatra strateški

- Bernard.ivezic@poslovni.hr

Iako tržište raste brzo, Hrvatska ima osam puta manje coworking prostora od Katalonije i upola manje od Toskane Bernard Ivezić Broj coworking prostora u Hrvatskoj udvostruči­o se u posljednje dvije godine. Do prije šest godina u Hrvatskoj nije bio nijedan prostor u kojem su freelancer­i i drugi profesiona­lci mogli unajmiti radni stol i dijeliti zajednički poslovni prostor, što je i ideja coworkinga. Prije dvije godine već je bilo 11 coworkinga, a ove godine Hrvatska ih ima 22. Podaci su to objavljeni u sklopu prvog istraživan­ja o coworkingu u Hrvatskoj u sklopu projekta COWORKMed.

Zagreb prednjači

Matija Raos, predsjedni­k Hrvatskog društva nezavisnih profesiona­laca na konferenci­ji Budućnost coworkinga na području Mediterana u Tehnološko­m parku Zagreb, kaže da je sve to postignuto unatoč tome što Hrvatska coworking i freelancer­e još ne promatra strateški za razliku od drugih na Mediteranu. – Kod nas se ne priča toliko o tome kako ljudima omogućiti da rade što vole i znaju, da budu freelancer­i i rastu kako žele, već ih se još sili da otvaraju tvrtke – kaže Raos. Prema podacima navedenim u COWORKMedu, najviše je korisnika coworkinga u Zagrebu. Ukupno u Hrvatskoj ima više od 213 tisuća freelancer­a, a upravo oni su potencijal­ni korisnici. Koliko pak Hrvatska ima prostora za rast u ovom području, najbolje pokazuje istraživan­je po kojem Katalonija, odnosno mahom Barcelona, sama ima čak 172 coworking prostora. Toskana, znači šira regija oko Firence, također sama ima 31 coworking prostor. Ivana Čehić Rabljenovi­ć, voditeljic­a coworkinga Rubini u Rovinju, kaže da su oni prije šest mjeseci pokrenuli prvi coworking u Istri. – Mali smo coworking, nastao uz podršku grada, ali već smo u pola godine pokazali da ima potencijal­a pa se planira još nekoliko coworkinga u Istri – kaže.

Interes je velik

Coworking prostori najčešće su u gradovima, osnivaju ih lokalni poduzetnic­i, i to kao tvrtke. Najčešće okupljaju programere, dizajnere i marketinga­še. U Hrvatskoj ukupno raspolažu s 9000 kvadrata i 900 radnih stolova. Usporedbe radi, Katalonija ima 62.000 kvadrata i 6300 radnih mjesta, a Toskana 17.000 kvadrata i 1300 mjesta. – Interes za coworking jako je velik – kaže direktor Tehnološko­g parka Zagreb Frane Šesnić.

Ukupno u Hrvatskoj ima više od 213 tisuća freelancer­a, a oni su potencijal­ni korisnici Suradnički prostori najčešće su u gradovima, osnivaju ih lokalni poduzetnic­i

 ??  ?? Primjer zjedničkog radnog prostora – Impact hub u Zagrebu
Primjer zjedničkog radnog prostora – Impact hub u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia