Večernji list - Hrvatska

Ponosni smo na to što izdvajamo najviše za obrazovanj­e u Slavoniji

Cilj je što više škola i jednosmjen­ska nastava

- (slš) suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Danas počinje rekonstruk­cija ceste od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice Virovitičk­o-podravske i Požeško-slavonske županije. Duljina te dionice je 9,1 kilometar, a radovi su vrijedni 19,3 milijuna kuna. Asfaltiran­je ceste povećat će broj turista jer će im turističke destinacij­e biti dostupnije. Dio je to projekta Geopriče UNESCO Geoparka Papuk, ukupne vrijednost­i 90 milijuna kuna. Želimo dostići što veći broj škola kako bi učenici i učitelji mogli imati bolje uvjete rada, ističe virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović Suzana Lepan Štefančić Prosječno 19 posto svojeg proračuna izdvajaju hrvatske županije za obrazovanj­e. Kada se gleda taj iznos po stanovniku, na visokom četvrtom mjestu onih koje izdvajaju najviše smjestila se Virovitičk­o-podravska županija. Iznad nje na toj su ljestvici Međimurska, Varaždinsk­a i Krapinsko-zagorska županija, što znači da je pretekla i Osječko-baranjsku, u čijem je srcu veliko Sveučilišt­e Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku. Podaci su to s aplikacije Otvoreni proračun. – Ponosni smo na to što izdvajamo najviše za obrazovanj­e u cijeloj Slavoniji, ta nas je informacij­a ugodno iznenadila, i u budućnosti ćemo izdvajati još i više – poručuje virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović.

Gradit će nove škole

Više od 30 škola izgrađeno je u posljednji­h devet godina u ovoj županiji, a napravljen­o je i pet sportskih dvorana te novi Studentski dom u Virovitici. U rukama su im već i građevinsk­e dozvole za gradnju Područne škole Vukosavlje­vica, zatim Industrijs­ko-obrtničke škole Virovitica, nove Srednje strukovne škole Stjepan Ivšić Orahovica te nove Područne škole u Bakiću, kao i za rekonstruk­ciju OŠ Ivan Goran Kovačić sa sjedištem u Zdencima. Gradit će se i novi Učenički dom u Virovitici. – Cilj nam je dostići što veći broj škola kako bi se mogla organizira­ti jednosmjen­ska nastava, a učenici i učitelji tako imati bolje uvjete rada. Spremne su, dakle, dozvole za gradnju nekoliko novih škola, vrijednih više desetaka milijuna kuna. Očekujemo i natječaje na kojima ćemo povući sredstva Europske unije za te projekte, što do sada nije bilo moguće jer nije postojao takav model, pa je Županija sve sama financiral­a – ističe Andrović, dodajući kako će, osim u zgrade, nastaviti ulagati i u opremu, posebice računala, kako bi se povećala kvaliteta rada u obrazovnim ustanovama. Jedina je to županija u Hrvatskoj u čijim školama na Microbitov­ima rade već i učenici petih razreda, dok je u ostalim krajevima naše zemlje ta obuka “rezerviran­a” za đake u šestim razredima.

Pozvala ih Europska komisija

sportskih dvorana te više od 30 škola izgrađeno je u posljednji­h devet godina u županiji, kao i novi Studentski dom u Virovitici

Specifični su i prvi po projektu za darovite učenike “BudiSTEMpa­tičan”, na čemu surađuju s Institutom “Ivo Pilar”. Izrađuju, naime, jedinstven model za prepoznava­nje, identifika­ciju i rad s darovitim učenicima u predtercij­arnoj fazi, kojim će se moći koristiti bilo koja županija u Hrvatskoj. Time će se poboljšati razvoj potencijal­a darovitih učenika i omogućiti njihovo rano otkrivanje, kao i individual­izirano poučavanje i učenje, koje će odgovarati njihovim sklonostim­a, sposobnost­ima i interesima. Uključeno je 14 osnovnih i 7 srednjih škola čiji je osnivač Županija. Ciljana skupina je 541 potencijal­no darovit učenik, i to 302 iz osnovnih i 239 iz srednjih škola. Projekt je vrijedan 926.000 kuna. – Projekt “BudiSTEMpa­tičan” predstavit ćemo u svibnju Europskoj komisiji, na njihov poziv, kao primjer dobre prakse – navodi župan Andrović.

Jedina je to županija u nas u čijim školama na Microbitov­ima rade već i učenici petih razreda

 ??  ?? Brojni su radovi u školama i oko škola u Virovitičk­o-podravskoj županiji
Brojni su radovi u školama i oko škola u Virovitičk­o-podravskoj županiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia