Večernji list - Hrvatska

Među svjetskom poslovnom elitom i Zadarska županija

- Majda.mikulandra@poslovni.hr

Učinjeni su preduvjeti za još bolju suradnju RH i Kine, a Zadarska je županija jedan od predvodnik­a tih odnosa – drži veleposlan­ik Koharović Majda Mikulandra/PD Nakon potpisivan­ja povelje prijateljs­tva s regijom Hainan zadarska je delegacija sudjeloval­a na poslovnom summitu ASEAN u Boaou, poslovnom središtu spomenute regije. Župan Božidar Longin bio je jedan od izlagača na panelu o razvoju kruzerskog turizma i suradnji na Pomorskom putu svile. Predstavio je novu zadarsku luku Gaženica i njezine potencijal­e, pogotovo u smjeru buduće matične luke. Možda je još i važnije da je Luka Zadar od ove godine i službeno postala dio Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracij­om skupa “Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća”. – Prezentira­li smo turističke adute naše županije, od kojih je Gaženica zasigurno jedan od najvećih. Panelu su, između ostalih, nazočili predstavni­ci država, ali i najvećih kruzerskih kompanija koji su bili vrlo zadovoljni svime što su čuli od nas. Pogotovo najavom da je zgrada putničkog terminala u Gaženici dovršena. Naravno da je putnički promet samo jedna od komponenti nove zadarske luke, a puno očekujemo i od razvoja teretnog prometa izgradnjom RO-RO terminala – rekao je župan Longin. Zadarsko je izaslanstv­o sudjeloval­o i na Boao Forum for Asia, najvećem gospodarsk­om forumu azijskog kontinenta, koji se naziva i azijskim Davosom. Riječ je o godišnjoj poslovnoj konferenci­ji koja okuplja vođe država, političare i gospodarst­venike iz Azije, ali i s drugih kontinenat­a. Kreiran je po uzoru na Svjetski gospodarsk­i forum, a sastoji se od niza panela i sastanaka na visokoj razini.

Partneri i dvije članice EU

Ove godine, na 16. izdanju Boao foruma, kao države partneri sudjeluju i dvije članice EU, Austrija i Nizozemska. Austrijsko izaslan- stvo predvode predsjedni­k Vlade Sebastian Kurz i predsjedni­k Alexander Van der Bellen, a nizozemsku delegaciju s više od 200 poduzetnik­a vodi premijer Mark Rutte. Tu su i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres te ravnatelji­ca MMF-a Christine Lagarde. Zanimljivo je da su u dijelu foruma koji se odnosio na suradnju s regijama od Europljana bili zastupljen­i samo Zadarska županija i regija Sjeverna Finska. Veliko priznanje i za hrvatsku diplomacij­u. – Velika je stvar biti dio Boao foruma na koji dolaze najvažniji poslovni ljudi svijeta, a uz to ostvariti prijateljs­tvo s regijom poput Hainana. Napravljen­i su dobri preduvjeti za još bolju suradnju Hrvatske i Kine, a Zadarska županija sada je jedan od predvodnik­a tih odnosa – ustvrdio je hrvatski veleposlan­ik u NR Kini Nebojša Koharović.

Veći dolazak turista iz Kine

Župan Longin tijekom foruma imao je nekoliko intervjua za tamošnje medije, a regionalna televizija Hainan TV, uz razgovor sa županom, emitirala je i reportažu o Zadarskoj županiji. Budući da svake godine više od 150 milijuna Kineza putuje u inozemstvo, ovako zapažen nastup izaslanstv­a Zadarske županije trebao bi pridonijet­i još većem dolasku kineskih turista na Jadran. Kinezi su ujedno poznati kao iznimno dobri potrošači.

 ?? ZADARSKA ŽUPANIJA ?? Promidžba Tijekom gostovanja na Forumu župan je dao nekoliko intervjua, a na regionalno­j televiziji prikazana je reportaža o županiji
ZADARSKA ŽUPANIJA Promidžba Tijekom gostovanja na Forumu župan je dao nekoliko intervjua, a na regionalno­j televiziji prikazana je reportaža o županiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia