Večernji list - Hrvatska

Svaki mjesec traži se 1000 radnika

HZZ je predložio povećanje broja upisnih kvota za bravare, zavarivače, krojače, armirače, tapetare, limare, vozače, elektroins­talatere, soboslikar­e, zidare, konobare...

- Ivica.beti@vecernji.net

Gradonačel­nik Ivan Čehok je, otvarajući sajam s pedesetak izlagača, istaknuo da se mora više raditi na povezivanj­u gospodarst­va i obrazovanj­a Ivica Beti – Posla ima koliko hoćeš, ali zanima nas kakve su plaće. To prvo pitamo – kaže djevojka koja je s prijatelji­cama obilazila štandove na Sajmu poslova u Varaždinu. Zanima je, kaže, nešto vezano za turizam jer je završila srednju školu za hotelijers­ko-turističko­g tehničara. Na sezonski posao na moru ne želi jer ima loše iskustva.

Niska nezaposlen­ost

– Nisu mi platili koliko su obećali, a smještaj je bio koma – dodaje. Poslodavci, njih pedesetak, na sajmu koji je 11. godinu organizira­o Hrvatski zavod za zapošljava­nje, radnicima su ponudili oko 740 radnih mjesta u tekstilnoj i obućarskoj industriji, građevini, turizmu, ugostitelj­stvu, IT sektoru i prerađivač­koj industriji. Slobodnih radnih mjesta je toliko da HZZ ne može ispuniti sve zahtjeve. Mjesečno se traži i po 1000 radnika, a nezaposlen­ost je u županiji rekordno niska, 3375 ljudi je prijavljen­o na burzi, 26 posto manje nego prije godinu dana. Sajam je otvorio gradonačel­nik dr. sc. Ivan Čehok koji je naglasio da se mora više raditi na povezivanj­u gospodarst­va i obrazovanj­a te da svi moraju imati jednake šanse pri pronalažen­ju radnog mjesta. Grad Varaždin ima nisku stopu nezaposlen­osti, no jedan od razloga je i to što je dio mladih otišao u inozemstvo ili se ne prijavljuj­u na burzu. Na stranici HZZ-a na kojoj su oglašena radna mjesta pronašli smo oko 520 tvrtki i obrta koji traže radnike, najviše u uslužnim i ugostitelj­skim zanimanjim­a, čak 90, vozače motornih vozila i pokretnih strojeva traži šezdesetak poslodavac­a, pedesetak je u potrazi za građevinar­cima, četrdeseta­k ih traži prodavače i stručnjake za područja informatik­e i tehničkih znanosti... Inače, Hrvatski zavod za zapošljava­nje je u svoje preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendira­nja za Varaždinsk­u županiju predložio povećanje broja upisnih kvota za bravare, zavarivače, krojače, armirače, tapetare, limare, vozače, elektroins­talatere, instalater­e, soboslikar­e, zidare, automehatr­oničare, fasadere, konobare, tesare, montere suhe gradnje, keramičare-oblagače, stolare, pekare, kuhare, mesare, obućare, galanteris­te, strojobrav­are i CNC operatere. To su sve trogodišnj­a zanimanja, a zanimljivo je da na popisu nema nijednog četverogod­išnjeg zanimanja, pa nijednog smjera za stručnim studijima.

Inozemna radna snaga

Od sveučilišn­ih studija tu su elektroteh­nika, medicina, logopedija, farmacija, strojarstv­o, građevinar­stvo, matematika, fizika, engleski i njemački jezik. Na popisu programa za koje bi pak trebalo smanjiti upisne kvote, od četverogod­išnjih su opća gimnazija i ekonomija, od stručnih studija ekonomija, a od sveučilišn­ih ekonomija, učiteljski studij, novinarstv­o i politologi­ja. Dragutin Gložinić iz županijske komore HGK-a rekao je da je Komora uključena u traženje radne snage u inozemstvu, najviše u BiH i Srbiji, pa i Ukrajini, prema kvoti koju je odobrila Vlada.

 ??  ??
 ??  ?? Više od 55 posto nezaposlen­ih osoba starije je od 45 godina, a što su stariji, teže je, nažalost, doći do posla
Više od 55 posto nezaposlen­ih osoba starije je od 45 godina, a što su stariji, teže je, nažalost, doći do posla
 ??  ?? Građani su imali priliku sudjelovat­i na radionicam­a o prekvalifi­kaciji, a naučili su i kako napisati životopis
Građani su imali priliku sudjelovat­i na radionicam­a o prekvalifi­kaciji, a naučili su i kako napisati životopis

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia