Večernji list - Hrvatska

Ž. Mavrović: Nađite mi Hrvata od samo 49 kg koji boksa

Razmaženi smo i rado vidimo samo šampione, kaže Mavrović

- Dražen Brajdić

U prvoj sezoni Svjetske lige Hrvatski vitezovi osvojili su više bodova od Dinama u prvoj sezoni LP-a, kaže glavni tajnik HBS-a Marko Marović drazen.brajdic@vecernji.net Na bojišnici Svjetske boksačke lige Hrvatski se vitezovi kao momčad baš i nisu proslavili. No, i unatoč tome što su Croatian Knightsi izgubili svih šest mečeva (dva tijesno protiv Talijana s 2-3), svi vodeći ljudi ove priče bili su zadovoljni debitantsk­om sezonom.

Morali smo imati strance

U tim tonovima, i nakon šestog poraza u nizu, govorili su predsjedni­k Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak, glavni tajnik HBS-a Marko Marović, direktor WSB-a Hrvatske general Mladen Mikolčević te direktor svih reprezenta­cija Željko Mavrović. No svi oni imaju problem s Hrvatima kao razmaženom sportskom publikom koju će biti teško uvjeriti da je perspektiv­no nešto što je završilo bez ijedne pobjede, od- nosno sa samo šest pojedinačn­ih pobjeda (Filipi 2, Poturović 1, Čalić 1, Verunica 1) u 30 mečeva. Zadovoljst­vo potiče iz nekih drugih elemenata, što nam je uobličio prvi operativac Saveza Marko Marović: – Prve sezone, gledano momčadski, cilj nam je bio sudjelovat­i i pokušati uzeti koji bod u čemu smo i uspjeli zahvaljuju­ći dvama tijesnim porazima protiv Talijana za što smo dobili bod. Uostalom, na koncu smo bili bolji i od China Dragonsa i Indian Tigersa, a osvojili smo i više bodova nego što je Dinamo u svojoj prvoj sezoni Lige prvaka. Pojedinačn­o smo pak dobili to da je naš teškaš Toni Filipi trenutačno vodeći teškaš ove lige, a kroz ove borbe stasali su naši drugi borci. A što je s Bjelorusim­a, Gruzijcima, Bugarima, Srbima koji su nastupali za Croatian Knightse? To smo pak pitali Željka Mavrovića, direktora svih reprezenta­cija Hrvatskog boksačkog saveza. – Cilj je imati što manje stranih boksača, no u najnižim kategorija­ma mi ne da nemamo dobrih, nego ih uopće nemamo. Kao narod genetski smo krupniji. Dajte mi nađite Hrvata koji ima 49 ki- lograma, bavi se boksom i još je pritom boksačka klasa. U vrijeme bivše države u tim kategorija­ma boksali su borci s juga Srbije i Kosova te iz Makedonije. Osim toga, WSB se ove godine održao u samo tri mjeseca, i to u vrijeme priprema za Europsko prvenstvo do 22 godine s kojeg su Milun, Cvetković i Filipi donijeli medalje, a uz njih tamo su bili još neki borci na koje u sljedećoj sezoni Svjetske lige oz- biljno računamo. Kako uvjeriti Hrvate da je to što oni rade s Hrvatskim vitezovima perspektiv­no? – Mi smo jedna od razmaženih nacija koja rado vidi samo šampione, a ne promatra stvari u cjelini. Svi ovi dečki koji su se ove godine borili dobili su osjećaj što to znači boksati na svjetskoj sceni i gdje su u odnosu na svjetski vrh. Svjetska liga specifična je tvorevina koja predstavlj­a priliku kako za boksače amatere tako i za one koji su tek počeli profesiona­lne karijere – kaže Mavrović.

Pomogli i iz kik-boksa

Za nadati se da sljedeće sezone vodstvo Vitezova neće morati u pomoć zvati kikboksače poput Opšivača i Radonića koji su, doduše, spremno pružili ruku? – To smo činili kada smo spašavali situaciju. Mislili smo da imamo dovoljno dugu klupu, a to nije bio slučaj. Uostalom, kik-boks i boks bliski su sportovi, a najbolji primjer jest Damir Plantić koji je bio svjetski prvak u savateu, a potom i treći na boksačkom Prvenstvu Europe – objasnio je Marko Marović, glavni tajnik HBS-a.

 ??  ?? Marko Čalić upisao je jednu pojedinačn­u pobjedu u Svjetskoj ligi
Marko Čalić upisao je jednu pojedinačn­u pobjedu u Svjetskoj ligi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia