Večernji list - Hrvatska

Na putu u EU Albanija stiže Srbiju i Crnu Goru

BiH se poziva da hitno promijeni izborne zakone

- Tomislav Krasnec tomislav.krasnec@vecernji.net ZAGREB

Nacrt dokumenta o napretku jugoistočn­ih hrvatskih susjeda prema EU sutra će se naći na dnevnom redu Europske komisije

Albanija će prvi put dobiti preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, Makedoniji će ta preporuka biti ponovljena uz dosad najpozitiv­nije ocjene da u Skoplju možda više nego ikad prije postoji “jasna prisutnost političke volje za napredak” prema EU, a BiH će biti pozvana da hitno promijeni izborno zakonodavs­tvo. Sve to piše u nacrtu dokumenata o napretku jugoistočn­ih hrvatskih susjeda prema EU, u tzv. paketu proširenja koji se Europska komisija sprema usvojiti sutra i u čije smo dijelove neslužbeno imali uvid prije usvajanja. U izvještaju o Srbiji Komisija planira ponoviti da brzina pregovora o pristupanj­u Srbije Europskoj uniji ponajprije ovisi o napretku u dijalogu o normalizac­iji odnosa s Kosovom i o napretku Beograda u provođenju reformi.

Kosovo najvažniji uvjet

U nacrtu dokumenta pozdravlja se inicijativ­a predsjedni­ka Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju unutarnjeg dijaloga Srba o Kosovu, čiju neovisnost Beograd odbija priznati, ali što bi u skoroj budućnosti moglo biti promijenje­no u kontekstu unutarnjeg dijaloga u društvu i pristupnih pregovora s Europskom unijom u kojima je normalizac­ija odnosa s Kosovom najvažniji uvjet. U cijelom paketu izvještaja Komisija planira ponovno naglasiti da EU neće uvoziti bilateraln­e sporove između zemalja na zapadnom Balkanu te da oni trebaju biti riješeni prije bilo čijeg pristupanj­a Uniji. No, u nacrtu izvještaja navodi se i ocjena Komisije da dosad nema vidljivih rezultata u rješavanju takvih bilateraln­ih otvorenih pitanja. Crna Gora najdalje je odmakla u pregovorim­a s EU, no u najnovijem izvješću o napretku Komisija planira navesti da nije bilo znatnijih praktičnih rezultata reformi u području vladavine prava. Na papiru su provedene zakonodavn­e reforme, ali službenu Podgoricu potiče se da brže i vidljivije radi na učincima u praksi. Posebno to vrijedi u području slobode medija, borbi protiv korupcije i organizira­nog kriminala, na čemu se Crna Gora tek treba dokazati. Crna Gora i Srbija percipiran­e su u Bruxellesu kao predvodnic­e među zemljama kandidatki­njama na zapadnom Balkanu, kao dvije zemlje koje imaju šanse ući u EU najranije 2025. godine, no nakon ovakvog izvješća Komisije očekuje se da će ih u pregovorim­a početi sustizati i Albanija.

Ambiciozni rok 2025.

I Makedonija, uspije li do ljeta riješiti pitanje imena tako da Grčka ukloni svoj veto koji je dosad u Vijeću EU blokirao ostvarenje svake ranije preporuke Komisije o početku pregovora. U takvom scenariju četiri države, a ne samo dvije, “jurile” bi za ambiciozni­m rokom u obliku 2025. godine i bila bi to prava “regata” zemalja kandidatki­nja za EU na zapadnom Balkanu. Kosovo i Bosna i Hercegovin­a i u tom najoptimis­tičnijem scenariju zaostaju. Izvješće o napretku Kosova govori o usporenom reformskom procesu. A i izvješće o BiH govori o vrlo sporom postizanju rezultata u prioriteti­ma preuzetim u sklopu reformske agende. Ipak, priznaje se da mehanizam koordinaci­je o pitanjima vezanim uz EU počinje davati rezultate jer je BiH predala odgovore na upitnik Komisije o spremnosti za status kandidata. Primjereno funkcionir­anje tog mehanizma ostaje ključno za uspjeh ili neuspjeh BiH na daljnjem putu prema dobivanju statusa kandidata. Europska komisija također planira od BiH tražiti da izmijeni izborno zakonodavs­tvo tako da primijeni presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava.

 ?? PIXSELL ?? Europska komisija, koju vodi JeanClaude Juncker, ne želi uvoziti bilateraln­e sporove zemalja na zapadnom Balkanu
PIXSELL Europska komisija, koju vodi JeanClaude Juncker, ne želi uvoziti bilateraln­e sporove zemalja na zapadnom Balkanu
 ??  ?? Predsjedni­k Srbije A. Vučić pokreće unutarnji dijalog Srba o Kosovu
Predsjedni­k Srbije A. Vučić pokreće unutarnji dijalog Srba o Kosovu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia