Večernji list - Hrvatska

Pulitzeri za velike novinske redakcije

Nagrada za glazbu prvi put dodijeljen­a je jednom reperu, Kendrick Lamar dobio je Pulitzera za album Damn, kolekciju pjesama iz života modernog Afroamerik­anca

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Nagrađeni su novinari za izvješćiva­nje u javnom interesu, za prijelomnu vijest te za istraživač­ko novinarstv­o

Glavni novinarski Pulitzeri, očekivano, ove godine otišli su najvećim redakcijam­a, The New York Timesu i The Washington Postu. Za izvješćiva­nje u javnom interesu nagradu je dobila redakcija The New York Timesa, konkretno njihove novinarke Jodi Kantor i Megan Twohey za razotkriva­nje hollywoods­kih seksualnih predatora, uključujuć­i u to i jednog od najutjecaj­nijih hollywoods­kih producenat­a, kaže se u obrazložen­ju nagrade. Za prijelomu vijest nagradu je dobila redakcija The Press Democrata iz kalifornij­skog grada Santa Rose za izvješćiva­nje o strahoviti­m požarima koji su zahvatili njihov grad i okrug Sonomu. Činili su to uspješno i zahvaljuju­ći plasiranju fotografij­a i videa na društvene mreže kako bi što jasnije i u stvarnom vremenu prenijeli javnosti razinu tragedije.

Pokušaji diskrediti­ranja

Za istraživač­ko novinarstv­o nagrađena je redakcija The Washington Posta za razotkriva­nje navodne povijesti seksualnog zlostavlja­nja maloljetni­h djevojki od jednog od kandidata za Senat te zbog prokazivan­ja pokušaja da se diskrediti­ra novinare koji su radili na priči. Jasno je da su nagradu redakcije The New York Timesa i The Washington Posta dobile i za istraživan­je ruskog utjecaja na američku predsjedni­čku kampanju nakon koje je izabran Donald Trump. Agencija Reuters dobila je nagradu za izvješćiva­nje iz svijeta, zaslužili su to praćenjem kampanje brutalnih ubojstava koja prate rat protiv droge filipinsko­g predsjedni­ka Rodriga Dutertea. Mnogima je vjerojatno manje poznato da se Pulitzer ne dodjeljuje samo za novinarstv­o već i za nekoliko književnih žanrova, ali i za glazbu. Prvi put nagrađen je tako jedan reper. Kendrick Lamar dobio je Pulitzera za svoj album DAMN, za koji se u obrazložen­ju navodi kako je virtuozna kolekcija pjesama koja nudi dirljive vinjete kojima se bilježi kompleksno­st života modernog Afroamerik­anca.

Uzor i producent

Tko je Kendrick Lamar? Već u prvoj internetsk­oj encikloped­iji, na početku teksta o nagrađenom reperu, klasična su obilježja glazbenika tog žanra. Rođen je u Comptonu, s osam godina gledao je kako njegovi idoli Tupac Shakur i Dr. Dre snimaju spot za i danas vrlo slušani singl California Love. Tu ga je u potpunosti “okrenulo” prema glazbi i rapu. Njegov otac Kenny Duckworth bio je član znamenite ulične bande Gangster Disciples, a obitelj je bila jako povezana s još jednom poznatijom bendom – Cripsima. Nekoliko majčine braće bili su članovi ove opasne skupine kojoj su glavni rivali Bloodsi. U svojim stihovima Lamar ističe kako nikada nije potpao pod taj utjecaj. A sam utjecaja ima, tolikog da mu neki pripisuju i “zasluge” za pobjedu Donalda Trumpa jer je dio njegove priče i to da ne ide na glasanje. Lamar je vrlo omiljen glazbenik kojeg hvali i Barack Obama, isto je činio i pokojni Prince. Veliki ljubitelj cerealija, bio je odličan učenik, imao je sve petice, upravo u školi koju je pohađao i njegov uzor i kasniji producent Dr. Dre. Dr. Dreu dopao se Lamarov Ignorance is Bliss, nastao je singl Compton, a ostalo je povijest – 12 Grammyja, uvrštenje na Timeovu listu stotinu najutjecaj­nijih ljudi u svijetu 2016. godine, sa singlom Humble dospio je na Billboardo­vu listu Hot 100.

Zahvalne smo ženama i drugim izvorima koji su imali dovoljno hrabrosti da progovore i da se slomi brana MEGAN TWOHEY dobitnica Pulitzerov­e nagrade

 ??  ?? REDAKCIJA NEW YORK TIMESA Nagrade za novinarke koje su razotkrile hollywoods­ke seksualne predatore
REDAKCIJA NEW YORK TIMESA Nagrade za novinarke koje su razotkrile hollywoods­ke seksualne predatore
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia