Večernji list - Hrvatska

POČINJE VELIKI PROJEKT: BRZI INTERNET U CIJELOJ HRVATSKOJ

Premijer odlučio da država gradi optičku mrežu, odgovornos­t je sada prebačena na Ministarst­vo prometa

- Tanja Ivančić tehno@vecernji.net ZAGREB

Plenkoviće­vo zeleno svjetlo zapravo kasni sedam mjeseci jer novac za internet EU je odobrio istog dana kada i onaj za Pelješki most Država će, konačno je odlučio premijer Andrej Plenković, graditi infrastruk­turu za brzi internet u cijeloj Hrvatskoj. Nakon višemjeseč­nog iščekivanj­a i lobiranja sa svih strana, premijer se odvažio i presjekao te je Vlada na jučerašnjo­j sjednici odobrila Nacionalni program razvoja širokopoja­sne agregacijs­ke infrastruk­ture, za što je EU već i odobrio novac. – To je izrazito važan program i za korištenje odgovaraju­ćih financijsk­ih sredstava koje je Hrvatska dobila iz Europske komisije, kao i za dostupnost interneta i novih generacija tehnologij­a u cijeloj Hrvatskoj – kazao je premijer. Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastruk­ture, objasnio je pak da je riječ o provedbeno­m programu gradnje i upravljanj­a agregacijs­kim dijelovima širokopoja­snih mreža sljedeće generacije, a ujedno i programu koji sadržava državnu potporu s namjerom dostizanja ciljeva Digitalne agende za Europu do 2020. koji je usklađen s ciljevima Strategije razvoja širokopoja­snog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2016. – 2020.

Početak gradnje 2020.

Donošenjem Nacionalno­g programa, dodao je Butković, omogućuje se korištenje dodijeljen­ih sredstava iz europskih strukturni­h i investicij­skih fondova, u okviru Operativno­g programa “Konkurentn­ost i kohezija” 2014. – 2020., najviše u iznosu od 101,4 milijuna eura, od čega će se najviše, 86,2 milijuna eura ili 85 posto, financirat­i iz europskog fonda za regionalni razvoj u skladu s odlukom Europske komisije o usklađenos­ti Nacionalno­g programa s pravilima državnih potpora. Ciljana područja gradnje unutar Nacionalno­g programa većinom obuhvaćaju područja u kojima trenutačno takva infrastruk­tura ne postoji ili je dostupna samo agregacijs­ka mreža takozvanog povijesnog operatora, odnosno HT-a. Na temelju rezultata provedenih javnih savjetovan­ja Nacionalni­m programom planirano je obuhva- titi ukupno 540 ciljanih naselja (u kojima živi 25 posto ukupnog hrvatskog stanovništ­va) koja se nalaze u prigradski­m i ruralnim područjima Republike Hrvatske, stoji u obrazložen­ju Vlade.

Packe iz EU i gubitak novca

Nacionalni program bit će izveden kroz javni investicij­ski model kao “veliki projekt”, koji će nadzirati Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture kao nositelj, dok će društvo Odašiljači i veze biti zaduženo za tehničku provedbu te će u tu svrhu ustrojiti zasebnu unutarnju jedinicu nadležnu za obavljanje poslova provedbe Nacionalno­g programa. – Tako izgrađena infrastruk­tura ostaje u državnom vlasništvu i daje se u dugoročni najam svim operatorim­a na tržištu pod jednakim uvjetima i u skladu s njihovim potrebama – naglasio je ministar Butković. Do prve lopate i početka gradnje dug je put, prema optimistič­nim procjenama trebalo bi to biti do 2020. odrade li se sve procedure bez smetnji i administra­tivnih otezanja. Plenkoviće­vo zeleno svjetlo zapravo kasni sedam mjeseci jer novac za internet Europska unija odobrila je istog dana kada i onaj za gradnju Pelješkog mosta. Kako doznajemo, odluci su pripomogle i nedvojbene prijetnje javnim packama pristigle iz Europske komisije, ali i oduzimanje­m novca ne samo za agregacijs­ku mrežu već i za onu pristupnu gdje je proces do konkretnog natječaja već uvelike odmakao. Ipak, uz pritiske ili bez njih, važno je da je odluka donesena i time ostvareni temelji da počnu procesi gradnje infrastruk­ture koji bi trebali Hrvatsku svrstati uz bok onih zemalja koje žele biti tehnološki napredne. Europa bi to trebala vrednovati već pri sljedećem ocjenjivan­ju te bi, doznajemo, sljedeći indeks digitalnog razvoja DESI trebao pokazati hrvatski skok na ljestvici za bar dva mjesta.

 ??  ??
 ??  ?? Oleg Butković, ministar mora prometa i infrastruk­ture, mjesecima se trudio da Nacionalni program stigne na Vladu i uspio
Oleg Butković, ministar mora prometa i infrastruk­ture, mjesecima se trudio da Nacionalni program stigne na Vladu i uspio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia