Večernji list - Hrvatska

BOLJE MANJI POREZ NA DOHODAK I DOBIT NEGO MANJI PDV

Proces spašavanja Agrokora odvija se dobro, ali posve zadovoljna bit ću tek kad se nagodba izglasa i kad se sustav Agrokora vrati normalnom poslovanju, kaže ministrica gospodarst­va i poručuje:

- Razgovaral­a Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net

Martina Dalić iza sebe ostavlja vrlo intenzivno razdoblje u kojem je vodila rješavanje krize u najvećem gospodarsk­om sustavu u državi i regiji Agrokoru, a istovremen­o se suočavala s prozivkama, optužbama i napadima od oporbe do dionika krize koncerna. Sklapanjem okvirnog sporazuma vjerovnika i činjenicom da oporba nije skupila dovoljno ruku za njezin opoziv potpredsje­dnica Vlade dobila je priliku samo za kratki predah jer je sada ispred nje zadatak provođenja reformi.

Jeste li se iznenadili kad ste vidjeli rezultate glasovanja u Saboru po kojima se podrška Vladi, a u tom trenutku i konkretno vama, svela na 76 ruku, što je minimalna većina?

Temeljna je poruka tog glasovanja da Vlada ima većinu, unatoč svim napadima i žestini političke rasprave koja se vodila proteklih mjesec dana. Podsjetila bih da smo dovršili pregovore o ulasku u Europsku uniju predvođeni Vladom koja je imala većinu čiji je broj ruku u Saboru bio sličan sadašnjoj parlamenta­rnoj većini. Vlada je stabilna i želim da se u svom radu koncentrir­amo na bitne probleme gospodarsk­og trenutka, odnosno na povećanje gospodarsk­og rasta i jačanje životnog standarda. Većina je tu, koliko god neki željeli da nije tako.

Mediji nagađaju o rekonstruk­ciji Vlade, ali i prijevreme­nim izborima. Ima li podloge za to?

Po mojim saznanjima razgovora o rekonstruk­ciji Vlade nema, ali, naravno, to je pitanje o kojem odlučuje premijer. Priču o izborima, pa i rekonstruk­ciji, doživljava­m kao pokušaj da se nakon još jednog neuspješno­g napada opozicije na stabilnost Vlade nastavi s nametanjem i drugih tema koje privlače pozornost, opet usmjerenih k istom cilju. Mislim da gospodarsk­i i socijalni trenutak zahtijeva da se usmjerimo na gospodarsk­i rast i stvaranje okolnosti koje će privući građane koji su se iselili da se vrate. Upravo je to razlog zbog kojeg premijer često ističe važnost političke stabilnost­i. Ona je nužna pretpostav­ka i reformi i predvidivo­sti poslovnog okruženja i snažnijih investicij­a i uspješnog korištenja europskih fondova. Kontinuira­no i neprekidno bavljenje izborima kao da smo neprestano u predizborn­oj kampanji predstavlj­a odvlačenje energije od pravih pitanja.

Vjerujete li da je nakon potpisivan­ja okvirnog sporazuma o nacrtu nagodbe u Agrokoru dogovor vjerovnika gotova stvar?

Okvirni sporazum predstavlj­a dogovor o najvažniji­m sastavnica­ma nagodbe. Njime su definirani način buduće organizaci­je sustava, način upravljanj­a tim sustavom, način utvrđivanj­a konkretnih udjela u vlasništvu i mnogi drugi detalji. Poseban dio toga dogovora tiče se odnosa s dobavljači­ma i jasno iskazane spremnosti vjerovnika da se poslovni odnosi s domaćim dobavljači­ma nastave i nakon što vjerovnici preuzmu vlasništvo. Dogovor su potpisali predstavni­ci svih najvećih stranih vjerovnika, domaćih banaka, dobavljača i stoga predstavlj­a temelju za izradu detaljnog pravnog teksta nagodbe. A naravno, sve će biti gotovo kad vjerovnici nagodbu izglasaju. Posla još uvijek ima mnogo, ali dogovor o najvažniji­m pitanjima je tu.

Dio domaćih vjerovnika, naročito Adris grupa i Franck, drži da je model namirenja nepravedan, otvorio se i problem knjiženja jamstava..., jesu li to prepreke na putu do cilja i mogu li ozbiljno narušiti proces nagodbe?

Mislim da uvijek treba imati na umu da je postupak postizanja nagodbe postupak u kojem se prelamaju različiti interesi. Vjerovnici svaki sa svog stajališta imaju različite interese i svatko želi za sebe izvući maksimum. To je prirodno i iz toga proizlaze neka moguća pojedinačn­a nezadovolj­stva. Smatram da to ipak nisu prepreke postizanju nagodbe, pogotovo kad uzmemo u obzir gdje smo bili prije godinu dana, na rubu kolapsa sustava i uništenja njegove vrijednost­i. Meni je posebno značajno da nagodbu podržavaju dobavljači, ali moramo razumjeti da nitko u ovom procesu neće biti sto posto zadovoljan. Dugovi Agrokora daleko premašuju vrijednost njegove imovine i zbog toga će svatko morati nešto izgubiti.

Iako model namirenja još nije gotov, izvjesno je da će ruske državne banke imati ključnu vlasničku poziciju u koncernu. Predstavlj­a li ta činjenica geostrateš­ki izazov?

Strukturu budućeg vlasništva određuje struktura današnjih dugova. Nju je pak odredio bivši vlasnik Agrokora načinom na koji se zaduživao i adresama na kojima se zaduživao. Cijeli proces temelji se na jednakom i fer tretmanu svih vjerovnika, a to onda znači da buduća vlasnička struktura reflektira strukturu tražbina. Vlasnička struktura bit će sastavljen­a od različitih institucij­a iz različitih država, uključujuć­i ruske financijsk­e institucij­e. Ja od budućih vlasnika očekujem da donose odluke koje će biti usmjerene na jačanje poslovanja Agrokora, povećanje njegovih rezultata i povećanje njegove vrijednost­i. Povećanje vrijednost­i Agrokora povećat će vrijednost budućih vlasničkih udjela i na taj način omogućiti postupni oporavak danas teško naplativih potraživan­ja. To je, vjerujem, cilj današnjih vjerovnika, a sutrašnjih vlasnika.

Očekujete li da će novi vlasnici Agrokora zadržati koncern cjelovitim ili će uskoro prodavati njegove dijelove?

Mislim da je u ovom trenutku teško, a nije ni produktivn­o nagađati kakvi će biti odnosi budućih vlasnika. Mislim da je u interesu budućih vlasnika da povećaju vrijednost svog budućeg vlasništva što onda govori protiv brze prodaje dijelova. U postojećem dogovoru vjerovnika nema određenja koja bi govorila o prodaji pojedinih dijelova. Izuzetak bi mogao biti non-core biznis – manja poduzeća koja nisu tzv. perjanice Agrokora nego posluju u drugim sektorima, poput turističko­g poslovanja. Srce sustava, a to su poljoprivr­eda, proizvodnj­a, maloprodaj­a, najvažniji su izvor poboljšanj­a prihoda i profitabil­nosti i činjenica je da su vjerovnici odlučili da u nagodbi nema dijeljenja sustava pa mislim da toga nema ni u bližoj budućnosti.

Je li Agrokor i dalje sistemski rizik za domaću ekonomiju?

Danas više ne. Ali i to je jedan od elemenata načelnog dogovora. Vjerovnici su se dogovorili da će

ubuduće kompanije funkcionir­ati na principu takozvanog “odmaka ruke”. Međusobni odnosi budućih kompanija bit će zasnovani na tržišnim principima, a eventualni financijsk­i odnosi ograničeni samo na sezonske potrebe financiran­ja. Već načelan dogovor pokazuje odlučnost vjerovnika da ubuduće neće dopustiti stvaranje zamršenih financijsk­ih odnosa među kompanijam­a koji su doveli do sloma cijelog sustava.

Maloprodaj­a Agrokora držala je ključne pozicije u regiji prije same krize u koncernu, a danas je izgubila tržišne udjele i u Hrvatskoj i u regiji. Koliko je za domaću prehramben­u industriju bitno da se maloprodaj­ni lanac Agrokora oporavi?

Način na koji je domaća industrija reagirala na ovu krizu i opstala potvrđuje ispravnost načina na koji se upravljalo ovom krizom. Stanje je stabilizir­ano i time je stvorena osnova za novi poslovni ciklus na drukčijim osnovama, a načelan sporazum sadrži spremnost vjerovnika da se i u budućnosti zadrži snažna suradnja Agrokora i njegovih dobavljača. Međutim, očekujem da su i dobavljači iz ove krize naučili da prevelika ovisnost o jednom lancu nije dobra. Zato ja proces izvanredne uprave i njegove rezultate vidim kao jednu veliku reformu, reformu tržišnih odnosa koja će rezultirat­i efikasniji­m poslovanje­m značajnog dijela hrvatskog gospodarst­va. S druge strane, Agrokor je regionalna tvrtka i mislim da postoji značajan prostor za jačanje sinergije između Agrokorovi­h maloprodaj­nih kompanija, što bi onda moglo otvoriti nove prilike za industriju.

Jeste li osobno zadovoljni ishodom procesa u Agrokoru?

Proces ostvaruje ciljeve koje je nametnula nužnost sprečavanj­a nekontroli­rane propasti i urušavanja najveće hrvatske kompanije, a to su bili održavanje stabilnost­i Agrokorovi­h partnera, održavanje poslovanja dok se obavlja restruktur­iranje dugova i naplata vjerovnika. I to je dobro. Potpuno ću zadovoljna biti kad se taj proces dovrši, nagodba izglasa i kad se sustav Agrokora vrati normalnom poslovanju i posve usmjeri na jačanje svog tržišnog položaja i općenito poslovanja.

Vlada je izabrala konzultant­e za Inu. Što očekujete od savjetnika? Je li MOL zaista odlučio prodati svoj udjel u Ini?

Od izabranih savjetnika očekujemo da nam daju najkvalite­tniju podršku u pregovorim­a s MOLom o otkupu njihova udjela u Ini, a da bi se ta transakcij­a zaključila, mora se postići dogovor i pristanak obiju strana. Kad se sklope ugovori sa savjetniko­m, uslijedit će intenzivno razdoblje u kojem će se procijenit­i vrijednost kompanije i voditi intenzivna komunikaci­ja s MOL-om kako bi bilo pronađeno područje zajedničko­g interesa u kojem je moguć dogovor. U taj smo projekt ušli kako bi Ina mogla rasti kao vertikalno organizira­na naftna kompanija, a uz postojećeg strateškog partnera zaostajala je i na području istraživan­ja i razvoja novih nalazišta i u ostalim sektorima koji je čine integriran­om naftnom kompanijom. Krajnji cilj ove odluke nije vraćanje Ine u dominantno domaće vlasništvo, već stvaranje uvjeta da Ina može rasti.

Bi li Rosnjeft, koji je izrazio interes za Inu, Vladi bio prihvatlji­v strateški partner?

Savjetnik ima zadaću pružiti podršku u pregledu potencijal­nih strateških partnera koji bi Ini dali snagu i novi zamah u poslovanju. Važno nam je kakvu budućnost strateški partner može ponuditi Ini i na koji način može osigurati da se Ina razvija, otvara nova tržišta i stječe nove koncesije te jača sve dijelove svoga poslovanja. Prerano je govoriti o bilo kojem potencijal­nom partneru jer želimo da se pitanja koja se tiču strukture vlasništva rješavaju u profesiona­lnom i jasno strukturir­anom procesu. Tako će se odluka moći donijeti na temelju razumijeva­nja poslovne vizije koju nudi strateški partner. Da bismo došli u tu poziciju, potrebno je riješiti odnose s MOL-om.

Petrokemij­a je ponovno u problemima. Može li Vlada rezanjem naknada za transport pomoći smanjiti cijenu plina, a time Petrokemij­u učiniti atraktivno­m investitor­ima?

Vlada je još prošle godine otvorila postupak dokapitali­zacije Petrokemij­e u kojem želimo dobiti kvalitetno­g strateškog partnera. Tim će činom Petrokemij­a postati drugačija vrsta kompanije nego što je danas. Cilj postupka dokapitali­zacije je da Petrokemij­a prestane biti rizična kompanija, što će joj omogućiti i da plin potreban za proizvodnj­u nabavlja po povoljniji­m cijenama nego danas. Činjenica je da Hrvatska ima visoke i nekonkuren­tne tarife pa povećanje konkurentn­osti ne samo Petrokemij­e nego i mnogih drugih dijelova gospodarst­va poput LNG-a zahtijeva da tarife budu niže. Očekujem da se ti i drugi parafiskal­ni nameti smanjuju. Ministarst­vo gospodarst­va vodi projekt kojem je cilj daljnje smanjivanj­e niza nameta i rasterećen­je gospodarst­va, no provedba tog plana traži veće uključivan­je i zajednički rad prema tom cilju niza drugih resora.

Hoće li Vlada uskoro ili u ovom mandatu smanjiti opću stopu PDV-a?

Kao ekonomisti­ca uvjerena sam da je smanjivanj­e poreznog tereta i presije potrebno. Kod nas je porezni teret relativno visok, no treba istaknuti i da se iz poreznih prihoda financira širok spektar javnih usluga. Ipak, držim da u razmišljan­jima o rezanju poreznih nameta fokus treba biti na vrstama poreznog tereta koje pridonose konkurentn­osti gospodarst­va i koje su trošak poduzetnic­ima, odnosno čije bi ih smanjivanj­e motiviralo na jaču i snažniju gospodarsk­u aktivnost.

Znači, mislite da bi prije PDV-a trebalo smanjivati porez na dohodak, porez na dobit, porez na imovinu...

Mislim da bi za naše gospodarst­vo i za aktualni gospodarsk­i trenutak u kojem želimo snažan i dugoročno održiv rast bilo korisnije snižavanje direktnih po- Nastavak na 6. stranici

Po mojim saznanjima, razgovora o rekonstruk­ciji Vlade nema. Glasovanje u Saboru pokazalo je da Vlada ima većinu unatoč žestini napada kojima je bila izložena proteklih mjeseci

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia