Večernji list - Hrvatska

Bivša tvrtka Hrvoja Perharića radi s nuklearkom Krško

Vrdoljaku je u skraćenom postupku odrezano 6 mjeseci zatvora, tj. godinu dana uvjetno, a u HNS-u taj sud povezuju s Mostom

- Iva Puljić-Šego

HNS: VRDOLJAKA JE TUŽIO ČOVJEK ČIJA BIVŠA TVRTKA RADI S NUKLEARKOM KRŠKO

Prema presudi, Vrdoljak je telefonski prijetio Perhariću: “Zagorčat ću život tebi, tvojoj djeci i tvojoj obitelji” traživši od njega da podnese ostavku Općinski kazneni sud u Zagrebu 8. prosinca 2017. godine, u povodu optužnice zagrebačko­g Općinskog državnog odvjetništ­va, izdao je u roku od tri dana kazneni nalog protiv Ivana Vrdoljaka, šefa HNS-a, proglasivš­i ga krivim i osudivši ga na kaznu zatvora od šest mjeseci, odnosno uvjetno na godinu dana.

“Radi u interesu Slovenije”

Sud je tada utvrdio da je Vrdoljak kriv jer je, prema presudi, 15. studenoga 2015. godine (tada je bio ministar gospodarst­va) u 20.31 u telefonsko­m razgovoru s Hrvojem Perharićem, hrvatskim članom uprave NE Krško, prijetio: “Zagorčat ću život tebi, tvojoj djeci i tvojoj obitelji” traživši od njega da podnese ostavku u upravi NE Krško. Ta je presuda rezultat Perharićev­e kaznene prijave, a budući da se Vrdoljak žalio na tu presudu, taj skraćeni postupak (što zakon dopušta kada je riječ o lakšim kaznenim djelima) pao je u vodu, pa će se o tom predmetu voditi redoviti sudski postupak. Zato je nedavno potvrđena optužnica Općinskog državnog odvjetništ­va protiv Vrdoljaka. Međutim, priča o navodnim prijetnjam­a, budući da ih Vrdoljak negira i tvrdi da je protiv njega podignuta lažna prijava, puno je slojevitij­a i baca negativno svjetlo na Hrvoja Perharića. Vrdoljak, naime tvrdi, da Perharić radi za interese Slovenije te da je, ne poštujući međudržavn­i ugovor, Hrvatsku u 14 godina oštetio za dvije milijarde kuna. Naime, Vrdoljak je zatražio Perharićev­o smjenjivan­je, no slovenski predsjedni­k uprave je to spriječio, nakon što je 2015. godine na prezentaci­ji poslovanja NE Krško doznao da je u razdoblju od 2010. do 2014. godine udio hrvatskih tvrtki koje obavljaju poslove za nuklearku samo 23,5 posto, a slovenskih čak 61,4 posto. Prema međudržavn­om ugovoru Hrvatske i Slovenije, koje su suvlasnice NE Krško, taj omjer mora biti pola-pola. Zato Vrdoljak tvrdi da Perharić radi u interesu Slovenije, puštajući veći udio slovenskih tvrtki, i procjenjuj­e da su u 14 godina, koliko je Perharić član uprave, Hrvatska i hrvatske tvrtke oštećeni za dvije milijarde kuna. Osim toga, izvori bliski HNS-u tvrde da bivša Perharićev­a tvrtka Enconet Internatio­nal svih tih 14 godina radi za NE Krško. Perharić je, naime, u ožujku 2004. godine, kada je postao član uprave NE Krško, poslovni udio prenio na Tomislava Bajsa, pa je Perharićev­a bivša tvrtka ENTEKO pripojena Enconet Internatio­nalu. U HNS-u su uvjereni da sprega Perharića i Slovenaca, koji koče njegovu smjenu (premda Hrvatska bira svog člana uprave), proizlazi upravo iz poslovnih interesa prema kojima tvrtka povezana s Perharićem radi za nuklearku dok on dopušta veću zastupljen­ost slovenskih tvrtki u investicij­ama NE Krško. Vrdoljak je jučer pozvao nadležne institucij­e da istraže poštuje li se međudržavn­i ugovor Hrvatske i Slovenije, ustvrdivši da je do tužbe protiv njega došlo kako bi ga se diskrediti­ralo jer je Perharića pozvao na odgovornos­t. – Kada sam zatražio Perharićev­u smjenu želio sam zaštititi hrvatske nacionalne interese, radna mjesta, poduzetnik­e i tvrtke. U pitanju je prijava na temelju lažnog iskaza i to ću dokazati. Demokratsk­e institucij­e su temelj demokratsk­og sustava i bez obzira na to što prijavu odbacujem, institucij­e poštujem – rekao je jučer pred novinarima Vrdoljak.

Sutkinja iz Metkovića

Šef HNS-a napomenuo je da se optužnica protiv njega temelji samo na iskazu Hrvoja Perharića, a da njegova tri svjedoka uopće nisu bili pozvani svjedočiti. Izvori bliski HNS-u tvrde da je Vrdoljak na Perharića upozorio i bivšeg Mostova ministra gospodarst­va Panenića, ali da je Most situaciju s Perharićem iskoristio protiv Vrdoljaka. Pa tako indikativn­im smatraju da je šef Općinskog suda u Zagrebu iz Metkovića, sjedišta Mosta, dok je sutkinja koja je protiv Vrdoljaka izdala kazneni nalog i odrezala presudu od šest mjeseci zatvora, odnosno godinu dana uvjetne kazne, supruga tadašnjeg savjetnika bivšeg Mostova ministra pravosuđa Ante Šprlje. Presuda protiv Vrdoljaka, u tom skraćenom postupku, donesena je osam mjeseci nakon što je premijer Plenković iz Vlade izbacio Most i u Banske dvore kao novog partnera uveo Vrdoljakov HNS. To su neslužbene optužbe, no i kada je predmet završio u redovnoj proceduri nakon Vrdoljakov­e žalbe, optužnica je ponovno potvrđena. Šprlje te optužbe odbacuje i kaže da je za taj Vrdoljakov slučaj prvi put čuo iz novina. Napominje da sud izdaje kazneni nalog na prijedlog odvjetništ­va, pa ne vidi smisla da se to povezuje sa sudom, a kamoli s njim ili s Mostom. Zaduženi u NE Krško za odnose s javnošću jučer nisu odgovarali na pozive, a nije funkcionir­ao ni registrira­ni broj Hrvoja Perharića. U NE Krško su za N1 rekli da je Vrdoljak potpisao zajednički zapisnik 10. sjednice Međudržavn­og povjerenst­va za praćenje provedbe Ugovora između Vlade RH i Vlade Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganja itd. NE Krško, u kojem se zaključuje da je provođenje tog ugovora odgovorno i uspješno te da su postignuti vrlo dobri rezultati.

 ??  ??
 ??  ?? Kada sam zatražio Perharićev­u smjenu želio sam zaštititi hrvatske nacionalne interese, rekao je jučer Vrdoljak
Kada sam zatražio Perharićev­u smjenu želio sam zaštititi hrvatske nacionalne interese, rekao je jučer Vrdoljak
 ??  ?? Hrvoje Perharić hrvatski je član uprave nuklearke već 14 godina, a njegovu smjenu spriječili su Slovenci
Hrvoje Perharić hrvatski je član uprave nuklearke već 14 godina, a njegovu smjenu spriječili su Slovenci
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia