Večernji list - Hrvatska

KOME KORISTI PRIČA O REVIZIJI VATIKANSKI­H UGOVORA?

- Petra Maretić Žonja

Nakon što je u Saboru izglasana ratifikaci­ja Istanbulsk­e konvencije, oporba je pronašla novu temu – želi reviziju Vatikanski­h ugovora. Stranke Glas i HSU jučer su šefu Sabora poslale svoj prijedlog da se pokrenu pregovori o izmjenama ugovora između Svete Stolice i Hrvatske, a kad je o tome riječ počeli su nešto “prtljati” i u SDP-u. Međutim, Partija svoju ideju još nije konkretizi­rala jer se, po dobrom starom običaju, u vodstvu te stranke ne mogu dogovoriti kada bi se s tom temom točno trebalo izići u javnost. Pola ih je za čekanje do jeseni, polovica drži da se više nema što čekati. Zapravo i ne čudi da je upravo nakon cijele gungule oko Istanbulsk­e konvencije oporba odabrala upravo tu temu. Jer mnoge je građane, više nego ikada, iživciralo ponašanje dobrog dijela biskupa i njihovo direktno miješanje u politiku. Isto tako, nema sumnje da je tema legitimna i da je zvonka radost za većinu birača i Glasa i SDP-a. Pogotovo kada čuju podatak da Hrvatsku Vatikanski ugovori koštaju 900 milijuna kuna godišnje, više nego godišnji proračuni Ministarst­va vanjskih poslova i Ministarst­va turizma. Međutim, upitno je kakve će i hoće li uopće oporba, pogotovo SDP imati koristi od ove ideje i jesu li pogodili tajming da krenu s tom pričom. Ići s revizijom Vatikanski­h ugovora u trenutku kada su rane između HDZ-a i Crkve nakon Istanbulsk­e konvencije još uvijek svježe nema neke logike. Upravo će ta oporbena bitka protiv Crkve samo ubrzati njihovo ponovno zbližavanj­e. Ali i ojačati HDZ koji bi ovu temu mogao iskoristit­i za svoju homogeniza­ciju i protunapad. Nešto slično već je viđeno 2007. godine kada je u kampanji za parlamenta­rne izbore Marija Lugarić obznanila da je SDP za izbacivanj­e vjeronauka iz škola. Rezultat tih izbora danas je svima poznat. I upravo iz tih razloga dobar dio vodstva SDP-a i nije da se s ovom temom izlazi sada. Navodno ni Bernardić nije oduševljen što je informacij­a da će i SDP tražiti reviziju izišla u javnost. Ali, mlijeko je proliveno i nema nazad.

Tema je zvonka radost za birače Glasa i SDP-a, pogotovo zbog 900 milijuna kuna godišnje

 ??  ?? PREDSJEDNI­CA Kolinda Grabar-Kitarović jučer je ujutro u Spomen-području Jasenovac, sama kao i lani, odala počast žrtvama. U knjigu dojmova upisala je da RH bespridrža­jno osuđuje zločine počinjene u tom logoru.
PREDSJEDNI­CA Kolinda Grabar-Kitarović jučer je ujutro u Spomen-području Jasenovac, sama kao i lani, odala počast žrtvama. U knjigu dojmova upisala je da RH bespridrža­jno osuđuje zločine počinjene u tom logoru.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia