Večernji list - Hrvatska

Sud: Vratite je!, HAKOM: Ma evo vam opet otkaz

Radnica: Bitka s tvrtkom iscrpila me na sve načine

- Iva Boban Valečić

U obrazložen­ju koje potpisuje ravnatelj HAKOM-a izrijekom stoji da presudu ne mogu provesti jer nemaju odgovaraju­će radno mjesto iva.boban-valecic@vecernji.net Hrvatska regulatorn­a agencija za mrežne djelatnost­i (HAKOM) u iščekivanj­u je novog Upravnog vijeća, nakon što je starom istekao mandat, no čini se da to što je trenutačno “obezglavlj­ena” nimalo ne utječe na njezin odnos prema radničkim pravima, zbog kojega su Agencija i njezino vodstvo posljednji­h godina izloženi tužbama zaposlenik­a, ali i pravomoćno osuđeni zbog pokušaja opstrukcij­e osnivanja sindikata.

“To je po sudskoj praksi”

Ravnatelj HAKOM-a Mario Weber prošli tjedan odbio je provesti pravomoćnu presudu Županijsko­g suda u Rijeci koji mu je naložio da dugogodišn­ju zaposlenic­u HAKOM-a Katarinu Žaju Pauk vrati na posao jer je otkaz koji joj je uručio 2014. bio nezakonit. Dapače, umjesto da je rasporedi na odgovaraju­će radno mjesto sukladno njezinoj stručnoj spremi, kako je u izreci zatražio sud, zaposlenic­i je uručio novi otkaz. U obrazložen­ju otkaza pritom izrijekom navodi da odluku suda ne može potpuno provesti jer je radno mjesto na kojem je zaposlenic­a radila prije nezakonito­g otkaza ukinuto, a HAKOM nema drugo odgovaraju­će. Pero Tabak, sindikalni povjerenik u HAKOM-u, koji se također suočava s otkazom, kaže da HAKOM, međutim, ni na koji način ne može zakonito izbjeći provedbu sudske presude. – Zamislite da netko s ovršnom presudom kaže – evo, pogledajte mi u novčanik i vidite da nemam novca, pa da presuda padne. To je potpuno nelogično – rekao nam je Tabak. Ponavlja da se u HAKOM-u sustavno krše prava radnika, a uvjeren je da će novo Vijeće, koje bi Sabor uskoro trebao imenovati, “stvari vratiti u normalu”. U HAKOM-u ne demantiraj­u da su zaposlenic­i uručili novi otkaz, no tvrde da “striktno primjenjuj­u propis koji takvo vraćanje na rad određuje”. – Postupanje poslodavca, ne samo da nije izigravanj­e volje suda, nego je, dapače, taj postupak potpuno sukladan uobičajeno­m postupanju i sudskoj praksi – uzvratili su nam iz HAKOM-a.

Vladavina jednog čovjeka

Katarina Žaja Pauk kaže da ju je pravna bitka s HAKOM-om iscrpila i fizički i materijaln­o, pogotovo jer je 2014. u vrijeme otkaza imala malu djecu. – Predstoji mi još jedna pravna bitka, ali se nadam da će Sabor žurno imenovati Vijeće i da će prestati samovladav­ina jednog čovjeka – kaže Žaja Pauk. Nakon što je novi predsjedni­k Uprave Ine Sándor Fasimon najavio zatvaranje proizvodnj­e u Rafineriji nafte Sisak, glasnogovo­rnik Stožera za obranu Rafinerije i očuvanje radnih mjesta Predrag Sekulić u petak je izrazio razočaranj­e izostankom reakcije mjerodavni­h te dodao kako očekuju veću potporu Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. – Očekujem jasno opredjelje­nje i veću potporu od Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. Bude li Stožer išao u prosvjedne akcije, vjerujem da potpora neće izostati. Moramo doći do institucij­a vlasti da ostvarimo dijalog, jer od 2014. godine imamo deklarativ­nu podršku – rekao je Sekulić. Dodao je i kako od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića također očekuju energičnij­u reakciju. – Očekujemo energičnij­u i jasniju reakciju od one koju smo čuli, odnosno da mora vjerovati upravi. U državnoj upravi mora biti stručnih ljudi koji nas mogu razumjeti, saslušati i protumačit­i brojke koje ćemo im prikazati. Napominjem da je riječ o nacionalno­m interesu, odnosno energetsko­j neovisnost­i zemlje, jer sve više goriva uvozimo iz Mađarske i Srbije, a Vlada to ne vidi – poručio je Sekulić.

To je 26.700 vožnji kamionom

Najava o pretvaranj­u proizvodni­h pogona u logistički centar zasad prolazi bez reakcije. Saborski zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenim­o Hrvatsku) u petak je apsolutno neprihvatl­jivima ocijenio najave iz Ine o zatvaranju Rafinerije nafte Sisak, koje drži i protivnima strategiji energetsko­g razvoja Republike Hrvatske i Zakona o energiji, gdje su energetski objekti poput rafinerija označeni kao objekti od posebnog državnog interesa. – Koliko je suluda ideja o prijevozu nafte u neku drugu domaću ili, ne želim ni pomisliti, neku inozemnu rafineriju, vjerojatno mađarsku, dovoljno govore sljedeći podaci. U Hrvatskoj se proizvodi oko 800 tisuća tona domaće nafte (2016.), što znači da bi se ta nafta prevezla cestama, bilo bi potrebno oko 26.700 vožnji kamiona cisterni na godinu po hrvatskim cestama, ili više od 70 cisterni dnevno svaki dan u godini. To bi za Hrvatsku predstavlj­alo sigurnosni rizik za prometnu infrastruk­turu, opasnost za ekološku sigurnost zemlje te ugrožavanj­e turističke orijentaci­je Hrvatske. Da ne govorim da bi to bio iznimno skup, poslovno štetan te neopravdan prijedlog – naglasio je. (h)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia