Večernji list - Hrvatska

Pse i mačke u Karlovcu ne moraju kastrirati

Pismenom izjavom vlasnici će jamčiti da će skrbiti o potomstvu svojih ljubimaca

- Snježana Bičak snjezana.bicak@vecernji.net

Grad će stvoriti bazu podataka od svih pismenih izjava vlasnika koji ne žele kastrirati ili sterilizir­ati svoje kućne ljubimce Karlovac je donio Odluku o kućnim ljubimcima, napuštenim ili izgubljeni­m i divljim životinjam­a po kojoj je kastracija ili sterilizac­ija životinja samo djelomična obveza. Prvi je prijedlog gradske uprave bio da se uvede obveza sterilizac­ije i kastracije za sve životinje, od kućnih ljubimaca do napuštenih životinja, osim ako vlasnik ne dokaže da ima valjani razlog, poput uzgoja neke pasmine ili bolesti, zbog koje bi bio izuzet od odluke.

Samo da ne završe na ulici

Javna rasprava, u kojoj su sudjeloval­e i udruge koje se brinu o zaštiti životinja, pokazala je da većina odgovornih vlasnika ne želi prihvatiti obvezu sterilizac­ije ili kastracije svoga kućnog ljubimca. – Stoga smo prvoj odluci dodali članak u kojem će stajati da vla- snici kućnih ljubimaca ne moraju sterilizir­ati ili kastrirati svoga psa ili mačku, ali to moraju potvrditi pisanom izjavom koju će dostaviti Gradu Karlovcu koji će imati posebnu evidenciju, bazu podataka tih vlasnika. U toj će izjavi potpisati i da su dužni sami skrbiti se o potomstvu kućnog ljubimca. Točnije, dužni su im naći smještaj, a ne ih prepustiti ulici. S obzirom na to da sve životinje moraju biti čipirane, tako ćemo moći pratiti je li životinja kastrirana ili ne i zašto – objasnio je Damir Mandić, karlovački gradonačel­nik. Takav su kompromis prihvatili svi vijećnici Gradskog vijeća. Za napuštene pse i mačke koji završe u skloništu kastracija i sterilizac­ija su obvezni. Za to je Grad osigurao dodatnih milijun kuna u proračunu. Sklonište dobiva 750.000 kuna godišnje za brigu o životinjam­a.

Sklonište u Utinji

Sklonište za napuštene životinje u Utinji i lani je bilo tzv. no kill sklonište. U njemu je 2017. zbrinuto čak 489 pasa, od toga broja čak 264 psa stara do godinu dana. – Zahvalan sam udrugama što su puno pridonijel­e zbrinjavan­ju tih životinja. Cilj nam je uvesti red na gradske ulice, da nemamo pasa i mačaka lutalica. Dakle, da što manje životinja bude napušteno, da ih što manje dolazi u Utinju. Pratit ćemo situaciju tijekom idućih godinu-dvije da vidimo je li takva odluka dovela do reda – pojasnio je Damir Mandić. Od početka iduće godine Karlovačka bi županija trebala postati nositelj projekta Skloništa za napuštene životinje u Utinji, a ostali gradovi i općine sufinancir­ali bi troškove smještaja životinja u Utinji. Provedbu nove odluke provjerava­t će komunalni redari. Karlovac nabavlja uređaj kojim će se provjerava­ti jesu li psi zatečeni na ulici čipirani.

Mandić: Sve životinje moraju biti čipirane i tako ćemo pratiti jesu li kastrirane ili ne i zašto

 ??  ?? Jesu li čipirani? Provedbu odluke provjerava­t će komunalni redari, a Grad nabavlja uređaj kojim će se provjerava­ti jesu li psi zatečeni na ulici čipirani
Jesu li čipirani? Provedbu odluke provjerava­t će komunalni redari, a Grad nabavlja uređaj kojim će se provjerava­ti jesu li psi zatečeni na ulici čipirani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia