Večernji list - Hrvatska

Protiv “diktature šerijata”

Islamska zajednica u BiH i dalje nema potpisan sporazum s državom jer se za muslimane traže prava koja nemaju katolički i pravoslavn­i vjernici

- Hassan Haidar Diab

Izetbegovi­ćev prijedlog Dragan Čović nazvao je namjernim podizanjem napetosti, a Mladen Ivanić politikans­kim potezom Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i i dalje će ostati jedina vjerska institucij­a u toj zemlji koja nema potpisan sporazum s državom. Naime, predsjedav­ajući Predsjedni­štva BiH Bakir Izetbegovi­ć pokušao je na dnevni red sjednice Predsjedni­štva staviti to pitanje, ali druga dva člana su to odbila.

Jednaka prava za sve

Prilikom glasanja o usvajanju dnevnog reda, član Predsjedni­štva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović i član iz RS-a Mladen Ivanić tražili su i glasali da se s dnevnog reda koji je predsjedav­ajući Predsjedni­štva BiH predložio skine točka “Prihvaćanj­e Osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH”. Dragan Čović smatra kako Izetbegovi­ć namjerno podiže napetosti, a srpski kolega Mladen Ivanić kako se radi o politikant­skom potezu. BiH ima potpisane sporazume s Katoličkom i Pravoslavn­om crkvom, a sporazum s Islamskom zajednicom je na čekanju zbog više iznimki koje se traže za muslimansk­e vjernike. Naime, Dragan Čović ima nekoliko zamjerki na ugovor s Islamskom zajednicom. Među ostalim, smeta mu poslovanje Islamske zajednice, zapošljava­nje u njenim institucij­ama, arhivi, vakufska imovina, ali zamjerke ima i za specifične islamske obrede i obveze poput džuma-namaza, hadža ili Kurban-bajrama, kao i sehura ili iftara tijekom ramazana te nošenja marame. Islamska zajednica u BiH tim sporazumom traži da se u javnom i privatnom sektoru omogući pravo na “obavljanje džuma-namaza” (molitva petkom), što je zajednički tjedni obred u džamiji u podne, dok bi se tijekom svetog mjeseca ramazana molitve održavale svakodnevn­o. Takvo pravo, čak ni nedjeljom, nije regulirano katoličkim ni pravoslavn­im vjernicima. Isto tako, traži se pravo na stanku tijekom iftara (vrijeme prekida posta nakon zalaska sunca) i sehura (vrijeme početka islamskog posta koji nastupa početkom zore) u istom mjesecu. Takvo što nije uređeno za katolike i pravoslavc­e, koji imaju također sličan mjesec korizme, koji je priprava za svetkovinu Uskrsa.

Sporna uporaba obilježja

Također se traži da se omogući “pravo na odsutnost s posla u svrhu obavljanja hadža”. Hadž predstavlj­a jednu od obveza muslimana, hodočašće u Meku, što može trajati i mjesec dana. Sporazumom se traži i obavljanje molitve na radnom mjestu. Takvo što također nije uopće predviđeno sličnim ugovorima s drugim Crkvama i drugim zajednicam­a. Jedno od prijeporni­h pitanja jest i uporaba vjerskih i tradicijsk­ih obilježja. To je pitanje izbora prehrane, ali i odijevanja i izgleda “u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjim­a”. To bi u biti moglo dovesti do toga da se ozakoni, osim hidžaba i nošenje burke, ali i nikaba i u javnim institucij­ama, jednako kao i hlača koje najčešće nose pripadnici selefijsko-vehabijsko­g pokreta. Nošenje nikaba i burke, pa čak i hidžaba, u mnogim je europskim zemljama zabranjeno. Dok u Islamskoj zajednici u BiH vjeruju kako će ugovor naposljetk­u biti usvojen jer je, kako navode, usuglašen s Ustavom BiH, vlasti iz entiteta RS žestoko se protive usvajanju sporazuma koji su nazvali “diktatom šerijata”. Pravo na stanku za vrijeme iftara i sehura tijekom ramazana Pravo na odsutnost s posla u svrhu obavljanja hadža Omogućiti svakodnevn­o obavljanje molitve na radnom mjestu Omogućiti izbor prehrane (halal), ali i odijevanja i izgleda “u skladu s vjerom”

Zahtjevi muslimana vezani uz ramazan ne postoje za kršćane kod npr. korizme i Uskrsa Nošenje nikaba, burke i hidžaba u brojnim je europskim zemljama zabranjeno zakonom

 ??  ?? Islamska zajednica traži da im se omogući i zajednička molitva petkom
Islamska zajednica traži da im se omogući i zajednička molitva petkom
 ??  ?? Prijedlog Bakira Izetbegovi­ća odbili su Dragan Čović i Mladen Ivanić
Prijedlog Bakira Izetbegovi­ća odbili su Dragan Čović i Mladen Ivanić
 ??  ?? Jedno od prijeporni­h pitanja jest i uporaba vjerskih i tradicijsk­ih obilježja. To je pitanje izbora prehrane, ali i odijevanja “u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjim­a”
Jedno od prijeporni­h pitanja jest i uporaba vjerskih i tradicijsk­ih obilježja. To je pitanje izbora prehrane, ali i odijevanja “u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjim­a”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia