Večernji list - Hrvatska

Orban novim zakonom uspio potjerati Sorosa

Ured Otvorenog društva za istok Europe preselit će se u Berlin

- Luka Capar

Iako su iz Otvorenog društva poručili da će pričekati s odlaskom do donošenja zakona, vjerojatno će napustiti Mađarsku luka.capar@vecernji.net Mađarski premijer Viktor Orban već je tijekom predizborn­e kampanje označio Georga Sorosa jednim od državnih neprijatel­ja broj jedan, a nakon što je na parlamenta­rnim izborima odnio premoćnu pobjedu, započeo je konačni obračun sa Sorosevim Otvorenim društvom u Mađarskoj.

Ured sele u Berlin

Kako pišu mađarski mediji, zakon usmjeren protiv nevladinih udruga koje se financiraj­u upravo novcem milijarder­a rođenog u Mađarskoj kolokvijal­no nazvan “Stop Sorosu” bit će prvi koji će se naći na dnevnom redu parlamenta. Tim bi se zakonom trebalo onemogućit­i daljnje financiran­je liberalnih udruga koje ponajprije pomažu ilegalnim migrantima u toj zemlji, ali djeluju i na širenju liberalnih ideja. Iz Orbanova pobjedničk­og Fidesza poručili su kako je donošenje takvog zakona vrlo važno za jačanje nacionalne sigurnosti zemlje. Iako je austrijski Die Presse objavio kako će Soros zatvoriti ured Otvorenog društva u Budimpešti i preseliti središte za svoje aktivnosti za područje istočne Europe u Berlin, jučer je stigla informacij­a kako će ipak pričekati donošenje navedenog zakona pa će nakon toga donijeti odluku. Prve su informacij­e govorile kako se ured u Budimpešti zatvara najkasnije krajem kolovoza te kako

Dobar dio kampanje Orban je usmjerio upravo protiv Sorosa i njegovih udruga

će se privremeno preseliti u Beč, a potom u Berlin. Sorosa je Viktor Orban već nekoliko puta optužio za mnoga zla, a tijekom predizborn­e kampanje Mađarska je bila oblijeplje­na jumbo-plakatima usmjerenim­a izravno protiv Georga Sorosa i njegovih aktivnosti.

Ispunio najavljeni cilj

Prve konkretne poteze Orbanova vlada povukla je donoseći zakon o zatvaranju Središnjeg europskog sveučilišt­a (CEU), iza kojeg također stoji Soros, a potom je zabranjeno financiran­je nevladinih udruga koje pomažu migrante, koje također financira Soros. Bude li zakon izglasan, Orban će ispuniti jedan od svojih predizborn­ih ciljeva.

 ??  ?? Na pitanju migranata, ali i Sorosa, Orban je dobio nedavne izbore
Na pitanju migranata, ali i Sorosa, Orban je dobio nedavne izbore
 ?? REUTERS ?? Georg Soros najvjeroja­tnije zatvara ured Otvorenog društva u Budimpešti
REUTERS Georg Soros najvjeroja­tnije zatvara ured Otvorenog društva u Budimpešti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia