Večernji list - Hrvatska

U Pečuhu će igrati Krležu, i to na hrvatskom jeziku

RH i Mađarska dovršile projekt vrijedan tri milijuna eura

- Denis Derk

Hrvatsko kazalište prije je imalo pozornicu tri puta sedam metara, podsjetio je ravnatelj s diplomom ADU Slaven Vidaković denis.derk@vecernji.net Nakon višegodišn­jih radova u Aninoj ulici u središtu Pečuha uz puno emocija i sudjelovan­je hrvatske ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i mađarskog ministra ljudskih resursa Zoltana Baloga otvoreno je obnovljeno i prošireno Hrvatsko kazalište. Riječ je o životnom projektu koreografa i osnivača tog kazališta Antuna Vidakovića koje on nije dočekao, ali koje je završio njegov sin Slaven kao ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh, jedinog profesiona­lnog hrvatskog kazališta koje se nalazi izvan RH, ako zanemarimo HNK u Mostaru. – Projekt je težak tri milijuna eura. Mađarska vlada snosi dvije trećine te investicij­e, grad Pečuh trećinu. To je slika zajedničke mađarsko-hrvatske povijesti koja je često išla zaobilazni­cama. Ključno je pitanje hoćemo li uzajamno jačati naše kulture i uzajamno se pomagati kako bismo jačali naše autohtone manjine ili ćemo otvoriti prostor neautohton­im zajednicam­a koje će nas slabiti – rekao je Balog, ministar u Orbanovoj vladi koja ima samo osam ministarst­ava.

20.000 četvornih metara

Balog je pohvalio multikultu­ralnost Pečuha, u kojem postoji jedina romska gimnazija u Mađarskoj, rekavši da u zemlji djeluje i osam manjinskih kazališta, od kojih je ovo hrvatsko u Pečuhu možda i najljepše. Spomenuo je da zgrada ima 20.000 četvornih metara, zatvoreno gledalište sa 103 mjesta i ljetnu pozornicu s 96 mjesta. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je bogatu povijest zagrebačke ADU, rekao je da novog kazališta ne bi bilo da gradonačel­nik Milan Bandić 2006. nije kupio zemljište gdje se nalazi nova zgrada kazališta. – Hrvatsko kazalište prije je imalo malu pozornicu tri puta sedam metara, što se moglo koristiti za komorne predstave. Nadam se da će nam ministrica i ministar dati garancije za buduće financiran­je. Očekujemo da će i Hrvatska kao matica pomoći. Već 4. svibnja najavljuje­m prvu premijeru u novom kazalištu. Radimo “Povratak Filipa Latinovicz­a” u fantastičn­oj podjeli hrvatskih glumaca koji su već nastupali kod nas: Damir Lončar, Vlasta Ramljak, Nela Kocsis... Režira Nina Kleflin. Kao manjinsko kazalište radit ćemo i dječje predstave jer nam je važno očuvanje materinsko­g jezika, da mladi znaju da su Hrvati. Važne su pučke predstave koje vole naši ljudi koji sa sela, baš kao i djela klasika – rekao je Vidaković.

Emotivni Tahir Mujičić

Hrvatskog kazališta možda ne bi bilo da mu Milan Bandić nije kupio zemljište u Mađarskoj

Posebno je emotivan bio hrvatski književnik Tahir Mujičić, prijatelj Antuna Vidakovića, koji je izjavio da mu je jako žao da Toni nije doživio dan otvaranja kazališta. – Presretan sam da se konačno dogodilo nešto što se toliko dugo sanjalo. Konačno se napravio prekrasan teatar koji može služiti na diku i ponos i Hrvatima i Mađarima, a koji će biti mjesto dobrih susreta koje smo gradili trideset godina – rekao je Mujičić na svečanosti koju je uljepšala i izložba Zlatka Price, rođenog baš u Pečuhu. A već dan kasnije dvoje ministara otvorilo je u Modernoj galeriji u Zagrebu izložbu “Jozsef Rippl-Ronai, prvi majstor mađarskog modernog slikarstva”.

 ??  ?? Hrvatska ministrica Nina Obuljen Koržinek i mađarski ministar Zoltan Balog
Hrvatska ministrica Nina Obuljen Koržinek i mađarski ministar Zoltan Balog
 ??  ?? Samo dan nakon što su otvorili kazalište u Pečuhu (gore), dvoje ministara susrelo se i u Zagrebu (dolje)
Samo dan nakon što su otvorili kazalište u Pečuhu (gore), dvoje ministara susrelo se i u Zagrebu (dolje)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia