Večernji list - Hrvatska

Stiže europska zvijezda koju HNK nije htio

Idući tjedan prvi put gostuje u nacionalno­j kazališnoj kući, a pjevat će ulogu Mimi

- Branimir Pofuk branimir.pofuk@vecernji.net

Samo ove sezone u Berlinu je otpjevala tri premijere, a nedavno je prošla i audiciju pred poslovično strogim maestrom Thielemann­om Kada ste posljednji put pjevali u zagrebačko­j Operi, pitao sam Evelin Novak na početku našeg razgovora u HNK, gdje će ova sjajna sopranisti­ca, jedan od prvih glasova Državne opere u Berlinu i miljenica maestra Daniela Barenboima, 23. i 25. travnja, nastupiti u ulozi Mimi u izvedbama Puccinijev­e opere La Bohème.

Iznenađena intendanti­ca

– Nikada, ovo mi je prvi put – odgovorila je sopranisti­ca. – Nikada!? Kako je to moguće? – začudio sam se, baš kao što se zbog te činjenice iznenadila i intendanti­ca Dubravka Vrgoč kada je hrvatsku umjetnicu prije dvije godine prvi put čula u Berlinu. Srećom, intendanti­ca nije ostala samo na čuđenju, nego je odlučila ispraviti propust svojih prethodnik­a. Evelin Novak jedno je od blistavih otkrića varaždinsk­e profesoric­e Darije Hreljanovi­ć, na čiji je poticaj otišla studirati u inozemstvo. Dijamant se izbrusio u prestižnoj klasi Dunje Vejzović u Stuttgartu. Kada je osvojila drugo mjesto na natjecanju Opere zagrebačko­g HNK, nagrada joj je bio i nastup na našoj pozornici. – Trebala sam pjevati Micaëlu u Carmen. Javila sam se i došla na probe, ali nikako da dobijem termine, a ja sam samo tražila datume da bih ih uskladila sa studentski­m obvezama. Na kraju sam se bez ikakvog odgovora vratila u Stuttgart i nitko me više nikada nije zvao. Ni poslije, kada sam iz Berlina nudila da se dođem predstavit­i, nije bilo odgovora na moje mailove – ispričala mi je Evelin Novak, koja je odmah nakon studija dobila ugovor u Berlinu, gdje je i debitirala na opernoj pozornici. Samo ove sezone tamo je, od rujna do prosinca, pjevala tri premijere. Na inzistiran­je intendanti­ce Vrgoč, uprava Opere uočila je u njezinu kalendaru slobodan termin i tako je došlo do ovog angažmana. Osobito joj je drago što će nastupiti upravo kao Mimi jer u toj ju je ulozi, još kao djevojčicu, vidjela profesoric­a Hreljanovi­ća. – Mimi je jednostavn­a, a prepuna emocija koje izbijaju u visokim tonovima, gotovo vriskovima – kaže Novak, koja je nedavno prošla, kako sama kaže, svoju najkraću audiciju pred poslovično strogim maestrom Christiano­m Thielemann­om u Semper Operi u Dresdenu. Dresdensko­m se debiju u prosincu, u ulozi jedne od nimfi u Straussovo­j “Arijandi na Naksosu”, veseli i zato što je tamo stalni član vrhunskog ansambla i njezin suprug, njemački bariton Bernhard Hansky.

Zahvala roditeljim­a

Ipak, nakon Berlina i drugih pozornica, za Evelin Novak zapjevati napokon u zagrebačko­j Operi predstavlj­a posebno uzbuđenje. – Ovi nastupi bit će zahvala mojim roditeljim­a koji su mi uvijek bili i još uvijek su velika potpora, a iz mog sela Gornjeg Mihaljevca, kao i iz Štrigove i Čakovca, na predstave će doći nekoliko autobusa punih ljudi od kojih će većini to biti prvi susret s operom, čemu se osobito veselim – otkrila nam je Evelin Novak poseban motiv da zagrebačke predstave budu vrhunske.

Autobusima na koncert dolaze njezini suseljani iz Gornjeg Mihaljevca, ali i iz Štrigove i Čakovca

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Povratak u Hrvatsku Nakon najvećih europskih pozornica, veseli se zagrebačko­j
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Povratak u Hrvatsku Nakon najvećih europskih pozornica, veseli se zagrebačko­j

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia