Večernji list - Hrvatska

Bonnie Epema: U Nizozemsko­j smo imali brojne korupcijsk­e afere u javnoj nabavi

Hrvatska treba profesiona­lizaciju i kvalitetni­ji ustroj službi za javnu nabavu

-

Prva međunarodn­a konferenci­ja o javnoj nabavi u Hrvatskoj, “Prakse javne nabave država članica EU”, održava se 17. i 18. svibnja 2018. u Remisens Premium Hotelu Ambasador, u Opatiji. Jedno od predavanja će održati Bonnie Epema, pravnica s iskustvom u javnoj nabavi i direktoric­a tvrtke The Drone iz Nizozemske.

Možete li usporediti javnu nabavu u Nizozemsko­j i Hrvatskoj?

- Na godišnjoj razini, vrijednost javne nabave u Nizozemsko­j puno je veća, oko 75 milijardi eura. Broj postupaka je sličan, oko 15.000. Nabave do 50.000 eura provode se bez postupka. Vrijednost­i do 150.000 eura provode se s pet ponuditelj­a, a iznad toga obveza je otvoreni postupak.

Je li niskom broju žalbi uzrok razina transparen­tnosti i tržišnog natjecanja?

- Ne nužno. U slučaju žalbe, ponuditelj­i pred sudom traže privremeno rješenje. Godišnje imamo 300 takvih slučajeva, a na rješenje se čeka oko 2 mjeseca. Ako su nezadovolj­ni rješenjem, ponuditelj­i podnose tužbu. Tužbe su rijetke jer su skupe i dugotrajne. Traju i do 2 godine, a ne vraćaju postupak u prethodno stanje. Broj žalbi je relativan jer zakon omogućuje ponuditelj­ima da se žale direktno naručitelj­ima. Ali rezultati nisu sjajni i posljednji­h godina imali smo brojne korupcijsk­e afere.

Koje su najveće koristi kriterija kvalitete?

- Rast kvaliteta usluga za građane, kao i uštede. Ali da bi do toga došlo naručitelj­i moraju poznavati predmet nabave i razliku između minimalnih specifikac­ija i onih kriterija koji zaista donose kvalitativ­nu razliku, a koje bi trebalo bodovno vrednovati.

Što biste preporučil­i javnim naručitelj­ima u Hrvatskoj?

- Važan korak bila bi profesiona­lizacija osoba i kvalitetni­ji ustroj službi za javnu nabavu. Neka se ne boje javnih konzultaci­ja i istraživan­ja tržišta kako bi unaprijedi­li svoje nabave. Detalje pronađite na www.javna-nabava. info/konferenci­ja ili se javite na: info@javna-nabava.info te 01 8897 152 i 01 8897 312.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia