Večernji list - Hrvatska

Rađa: U NBA playoffu je 30 posto teže zabijati nego u sezoni

Šarić je prvom dvoboju zabio 20, u drugom 23 i sada 21 koš, a trice šutira sjajnih 47 posto

- Drazen.brajdic@vecernji.net (kl)

Bez obzira na to što on nominalno nije prvi igrač Sixersa, on je košarkaš kojeg svaki trener može samo poželjeti, ističe Stojko Vranković Dražen Brajdić Povratkom centra Joela Embiida, koji mora igrati s posebnom maskom, košarkaši Philadelph­ia Sixersa dobili su jako puno na borbenoj moći. Vidjelo se to i u trećoj utakmici prvog kruga NBA doigravanj­a odigranoj u Miamiju. Uz Embiidova 23 koša, 7 skokova, 4 asistencij­e i 3 blokade, Sixersi su pobijedili domaći Heat sa 128:108 i tako vratili prednost domaćeg terena izgubljenu u drugoj philadelph­ijskoj utakmici. Osim “čovjeka s maskom”, imali su Sixersi još trojicu vrsnih internacio­nalnih protagonis­ta – Australca Bena Simmonsa (19 koševa, 12 skokova, 7 asistencij­a), Talijana Marca Bellinelij­a (21 koš, 5 asistencij­a) i Hrvata Darija Šarića (21 koš, 7 skokova, 4 asistencij­e). Od svih njih jedino se Šarić može pohvaliti s tri uzastopne utakmice s po 20 i više koševa. U prvoj je zabio 20, u drugoj 23 i sada 21 koš, a trice šutira sjajnih 47 posto (u NBA sve preko 40 posto je odlično) pa se hrvatski reprezenta­tivac nametnuo kao neizostavn­i dio visokih ovosezonsk­ih ambicija ovog sastava.

Dino i Stojko presretni

S obzirom na to da još iz vremena Tonija Kukoča (Bulls) i Dine Rađe (Celtics) ne pamtimo hrvatskog igrača koji je u tri utakmice doigravanj­a zabio više od 20 koševa, predsjedni­ka Stručnog savjeta HKS-a Dinu Rađu priupitali smo koliko je to teško izvedivo: – Zabijati koševe u doigravanj­u barem je 30 posto teže nego u osnovnom dijelu sezone. Sve je intenzivni­je, pa je tako i s obranama. Uostalom, osim intenzitet­a, i skauting je puno temeljitij­i. Ja se sjećam da su naši taktički treninzi za suparnika trajali i po pet-šest sati. Pogledaš jednu akciju na videu pa odeš na parket i prođeš kroz akciju, onda se dogovaraš kako ćeš što braniti i tako redom – ističe Rađa koji nije iznenađen Šarićevim prosjekom u doigravanj­u od 21,3 koša: – Šarić je izraziti natjecatel­j, vidi se da je s ovih prostora. Osim toga, to je momak koji svaki dan ostane nakon treninga raditi na sebi i ja uopće nisam sumnjao da će on imati ovakvu sezonu. On je najbolji dokaz da se svaki rad isplati. Na sličan način o Šariću razmišlja i Stojko Vranković, predsjedni­k HKS-a, nekad također NBA igrač (Boston, Minnesota, LA Clippers), danas predsjedni­k HKS-a:

Teško bez Šarića

– Dario je sportaš koji jako voli trenirati i ta upornost ga dovodi do toga da se on neprestano diže, iz utakmice u utakmicu. Bez obzira nato što on nominalno nije prvi igrač te momčadi, on je košarkaš kakvog svaki trener može samo poželjeti jer ga ima u svim statističk­im kolonama. Možda su Embiid i Simmons zamišljeni kao nositelji te momčadi, no ja držim da se Dario toliko nametnuo u tom sastavu da Sixersi gotovo pa i ne mogu bez njega. On se nametnuo svojom radnom etikom i vrlo je prihvaćen. Sixersi su mlada momčad, generacijs­ki su blizu i očito je da imaju dobru kemiju. Vozači su u posljednji­h 29 kilometara etape morali svladati čak 1762 metra nadmorske visine, a uz cestu je bio snijeg Bjelorus Konstantin Sivcov (Bahrain) pobjednik je treće etape “Tour of Croatia” vožene od Trogira do vrha Biokova Svetog Jure u dužini od 134 kilometra, dok je najbolji hrvatski vozač bio Radoslav Rogina (Adria Mobil) koji je ciljem prošao kao odlični četvrti s 56 sekundi zaostatka.Nakon što su u prve dvije etape u glavnim ulogama ili sprinteri, u trećoj su do izražaja stigli penjači jer su u posljednji­h 29 kilometara morali svladati iznimno zahtjevni uspon tijekom kojega su se s razine mora u Podgori uspeli sve do 1762 metara visokog Svetog Jure. Na završnici etape biciklisti su vozili uz snijeg sa strane ceste.Na takvom izuzetno dugačkom usponu, do velikog je izražaja došlo iskustvo, jer su trojica od prve četvorice vozači stariji od 35 godina. Pobjednik Sivcov ima 35, drugoplasi­rani Nizozemac Weening (Roompot) 37, a naš Rogina, koji je završio kao četvrti, 39. Jedini uljez je 21-godišnji Kazahstana­c Gidič (Astana) koji je završio treći. U ukupnom redoslijed­u Sivcov ima osam sekundi prednosti u odnosu na Weeninga, 47 sekundi ispred trećeg Gidiča te 1:06 minuta ispred četvrtog Rogin U ranoj fazi etape u glavnim ulogama je bilo pet vozača koji su se izdvojili iz pelotona, a među njima je bio i hrvatski predstavni­k Mateo Franković (Meridiana Kamen). No, čim je cesta krenula uzbrdo, ta se vodeća petorka raspala.

koša po utakmici u doigravanj­u NBA lige postiže Dario Šarić. Još jednom pokazuje visoku klasu koju ima Dario Šarić je izraziti natjecatel­j, vidi se da je s ovih prostora. On napreduje svakodnevn­o Trojica od prve četvorice vozača u cilju, stariji su od 35 godina. Najstariji je Rogina (39) Nakon što su u prve dvije etape u glavnim ulogama bili sprinteri, u trećoj su to bili penjači

 ??  ?? Na izuzetno dugačkom usponu, do velikog je izražaja došlo iskustvo
Na izuzetno dugačkom usponu, do velikog je izražaja došlo iskustvo
 ??  ?? Dario Šarić još jednom odigrao značajnu ulogu u pobjedi Philadelph­ia Sixsera protiv Miami Heata
Dario Šarić još jednom odigrao značajnu ulogu u pobjedi Philadelph­ia Sixsera protiv Miami Heata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia