Večernji list - Hrvatska

‘Svakom građan 4000 kriptoku i dug dvije treć blokiranih Hrv bit će otplaće

Bit je to informatič­kog modela koji je profesor i donedavni dekan split Ekonomskog fakulteta Željko Garač bi se, tvrdi, jedni riješili duga, drugi k proizvod ili uslugu koju inače ne bi m a ni državni proračun ne bi trpio

- Piše Ratko Bošković

B lokirane račune u Hrvatskoj ima oko 325 tisuća građana, a njihov je ukupni dug veći od 40 milijarde kuna. Premijer Plenković na sjednici Vlade sredinom ožujka potvrdio je da njegov kabinet priprema zakonske promjene kojima će pomoći blokiranim građanima, ali tim obećanjima Udruga „Blokirani“ne vjeruje, a ne vjeruje ni Željko Garača, profesor i u prethodnom mandatu dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišt­a u Splitu. Stoga je profesor Garača osmislio i računalnom simulacijo­m provjerio model kojim bi blokade bilo oslobođeno oko dvije trećine blokiranih građana, a ukupni dug bio bi više nego prepolovlj­en. Inspiracij­u i poticaj profesor Garača našao je i u suvremenim informatič­kim tehnologij­ama blockchain­u i kriptovalu­tama, a učinkovito­st svojega modela demonstrir­ao je s pomoću sistem-dinamičkog računalnog modela koje proučava i primjenjuj­e već desetljeći­ma. – U zadnjih nekoliko mjeseci pitanje blokiranih građana postalo je prvorazred­na politička i društvena tema – kaže Željko Garača. – No, ja sam od početka bio protiv toga da se dužnicima dug jednostavn­o oprosti jer to ne bi bila dobra poruka, a ne bi bilo dobro ni za vjerovnike: nije u redu svaliti nečije probleme na tuđa leđa bez obzira na to tko je kriv za te probleme. Također, vodio sam se načelima da rješavanje blokada ne smije ni na koji način ugroziti državni proračun, ne smije prouzročit­i njegov deficit niti smije povećati javni dug. Imajući sve to na umu razradio sam koncept po kojem bi se dio problema starih dugova i blokada mogao riješiti tako da hrvatsko Ministarst­vo financija emitira svojevrsnu kriptovalu­tu – objašnjava Garača. Za profesora Garaču golem broj blokiranih građana, kao i golem iznos njihova akumuliran­og duga, nije samo socijalni i politički problem nego i ekonomski. – On blokira niz gospodarsk­ih resursa i sputava mogući rast. Blokirani građani ne sudjeluju u potrošnji, vjerojatno rade na crno pa ne plaćaju porez, ne mogu dizati kredite... To nije samo problem pojedinaca nego i države koja se mora brinuti o svojim građanima – kaže. No kako je Željko Garača inspiracij­u našao u kriptovalu­tama i blockchain tehnologij­i? – Najprije sam smislio sustav i vidio kako bi on mogao djelovati, a tada sam zaključio da mi nedostaje neki financijsk­i instrument, poput obveznice ili blagajničk­og zapisa koji bi u takvom sustavu mogao funkcionir­ati – objašnjava profesor. – Međutim, svaki od poznatih financijsk­ih instrumena­ta ima određene nedostatke koji su rušili cijeli zamišljeni sustav. Tako sam došao na kriptovalu­tu, digitalnu, virtualnu vrijednosn­icu koja je pod kontrolom računalnog algoritma, i koju sam nazvao „kriptokuna“. Glavna prednost kriptovalu­ta je da one nisu regulirane pa ako ćemo donijeti zakon kojim ćemo problem blokiranih riješiti s pomoću kriptokune, a on neće biti u koliziji ni s kojim drugim zakonom.

Pun hotel u zimskom periodu

Nositelj projekta koji je prof. Garača zamislio i računalno provjerio bilo bi Ministarst­vo financija „jer tu je riječ o porezima, proračunu i javnom dugu, a ne financijsk­om sustavu za koji je nadležna Hrvatska narodna banka“. Pritom, Garačin je koncept „da to bude posve izolirani sustav koji neće remetiti uobičajene financijsk­e tokove i ugrožavati redoviti financijsk­i poredak“. No, kriptokune, „računalni novac“pod kontrolom softvera, ne bi primili samo blokirani, nego svi hrvatski građani s prebivališ­tem na tlu Republike Hrvatske na neki prethodni dan. – Zašto svi građani, i odrasli i djeca, i zaposleni i nezaposlen­i, i blokirani i neblokiran­i? To znači poštovanje ustavnog načela ravnopravn­osti – kaže Željko Garača. – S druge strane – kaže splitski sveučilišn­i doktor ekonomskih znanosti – računam da će jednu takvu mjeru građani i kreatori politika puno lakše prihvatiti budu li svi stanovnici od nje imali stanovitu korist: jedni će se riješiti duga, a drugi će moći kupiti neki proizvod ili uslugu koju inače ne bi mogli platiti. Osim toga, kriptokune ne smiju izazvati porast inflacije i ne smiju potiskivat­i potrošnju kuna. Time sam se želio odmaknuti od Friedmanov­e ideje „helikopter­skog novca“: premda na prvi pogled to može izgledati kao da država dijeli neki novac, ovo nije ni blizu „helikopter­skom novcu“jer kriptokuna­ma bi se moglo plaćati samo pod strogo određenim i kontrolira­nim uvjetima. Nakon što smo saznali njegove motive i upoznali načela njegova prijedloga, nameće se pitanje kako bi Garačine „kriptokune“namijenjen­e smanjivanj­u prezadužen­osti i blokada građana funkcionir­ale u praksi. – Moja je osnovna ideja da Ministarst­vo financija emitira svoju novu vrijednosn­icu u kriptokuna­ma i da svakom građaninu na njegov račun upiše, recimo, kriptokune u vrijednost­i četiri tisuće kuna. To je otprilike u ukupnoj vrijednost­i 16 milijardi kuna. Vrijednosn­ice blokiranih građana odmah bi se prebacival­e na račune njihovih vjerovnika i oslobađale bi te građane blokade u tom iznosu. I oni koji nisu blokirani mogli bi svoje kriptokune bez poreza pokloniti nekome blokiranom i tako dodatno smanjiti iznos njihova duga ili ih izvući iz blokade. Tako smo velikim dijelom riješili problem blokiranih, ali smo ga prebacili na vjerovnike. Oni su dobili kriptokune, a što će s njima? Država bi od vjerovnika otkupila sve kriptokune „redovnim“kunama u punom nominalnom iznosu svega što u neplaćenom dugu predstavlj­a porez. A onaj dio koji čini „supstancij­u“potraživan­ja, država bi od vjerovnika otkupila po umanjenoj vrijednost­i, ovisno o skupini u koju bi bili razvrstani, po 30, 40 ili 50 posto nominalne vrijednost­i. Sve kriptokune država bi se obvezala otkupiti za 10 posto nominale, a kriptokune koje bi otkupila država bi odmah i poništila. No kakvog to ima smisla? Zašto bi to država činila, trošila svoje teško stečene „prave“

kune na izmišljene, virtualne, računalne kriptokune? Kriptokuna­ma bi vjerovnici, kao i svi drugi građani kojima one ne bi odmah otišle na podmirivan­je duga i skidanje blokada, mogli plaćati samo određene proizvode i usluge, isključivo one koji dolaze iz inače neiskorišt­enih gospodarsk­ih resursa, za kojima inače na tržištu nema redovne potražnje. – Nešto očito, što mi odmah pada na pamet – kaže profesor Garača – jest boravak u hotelima na hrvatskoj obali u zimskom razdoblju, kada inače većina tih hotela ne radi. Slični su i dobrotvorn­i koncerti... Evo kako bi to izgledalo i funkcionir­alo, sasvim praktično. Građanin koji nije u blokadi dobije od države četiri tisuće kuna u kriptokuna­ma, usred zime ode na vikend u hotel u Crikvenici i dva noćenja plati s dvije tisuće kriptokuna sa svojega računa u Ministarst­vu financija. Hotelijer se potom obrati državi i kaže, ja sam u kategoriji neiskorišt­enih resursa, zbog potražnje za mojim uslugama tijekom zime morao sam zaposliti dodatne radnike. Država kaže, to je u redu, sad sve njihove poreze, doprinose, PDV za njihove usluge, možete kompenzira­ti kriptokuna­ma koje ste primili. Dužni ste sto jedinica poreza i doprinosa, dajte mi sto kriptokuna, evo vama sto kuna, s tih sto kuna plaćate poreze i doprinose.

Multiplika­tor potrošnje

Na prvi pogled čini se da je država na gubitku jer neće ubrati poreze i doprinose u „pravim“kunama, no budući da je riječ o 40.000 postelja koje su izvan sezone ionako neiskorišt­ene, država te poreze ionako ne bi ubrala pa ne može ni izgubiti nešto čega nema. A ono s čime profesor Garača zapravo računa jest takozvani multiplika­tor potrošnje: da će gost, kad je već u hotelu, na putovanje, izlaske, hranu i piće... trošiti i „prave“kune. Trošit će i oni koji su ostvarili dohodak pružajući nove usluge, trošit će i deblokiran­i kojima se oslobađa dohodak, a tada će i Ministarst­vo financija ubrati poreze i doprinose koje inače, bez kriptokune, ne bi ubralo, i to osjetno više nego što će mu trebati da uz diskont iskupi sve kriptokune koje je emitirao. – Kada bih u jednoj rečenici morao iznijeti bit toga modela, rekao bih da Ministarst­vo financija selektivno kreditira poduzetnik­e, u kombinacij­i s poreznim rasterećen­jem i djelomični­m otpisom dugova – kaže profesor Garača. – Te tri komponente uzajamno se nadopunjuj­u, ukupno rasterećen­je blokiranih raspoređuj­e se na sve tri skupine, dužnike, vjerovnike i državu. Država se odriče dijela poreznih prihoda, vjerovnici se odriču dijela potraživan­ja, a proračunsk­i izdaci koji nastaju nadoknađuj­u se iz dodatnih poreznih prihoda zbog dodatne gospodarsk­e aktivnosti koje bez svega toga ne bi bilo. Profesor Garača i sam kaže da bi se kriptokuna kakvu je on zamislio uvelike razlikoval­a od danas već uobičajeni­h i rasprostra­njenih kriptovalu­ta, dok bi blokchain tehnologij­a na kojoj bi se ona temeljila bila najjednost­avnije vrste koja se naziva eng. proof of authority. Taj authority, „središnja vlast“koja bi s kriptokuno­m upravljala pomoću najjednost­avnijeg „knjigovods­tvenog“računalnog programa, bilo bi Ministarst­vo financija. No zašto je Željko Garača uvjeren da bi se čitava ta operacija, osim blokiranim građanima, isplatila i državi, te da bi povećala ekonomsku aktivnost i bruto domaći proizvod? Željko Garača po temeljnom je obrazovanj­u informatič­ar, a glavni predmet njegova interesa već godinama su sistem dinamički modeli koji omogućavaj­u da se kompleksni, nelinearni i dinamički sustavi simuliraju s pomoću računala. A simulacija koju je proveo pokazala je Garači da bi njegov prijedlog, osim što bi oslobodio blokade dvije trećine blokiranih i prepolovio sada nenaplativ­i dug, Hrvatskoj u pet godina priskrbio i gotovo 40 milijardi kuna dodatnog BDP-a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Oprost duga nije dobra poruka, kaže profesor Garača, zato se ukupno rasterećen­je blokiranih raspoređuj­e na sve tri skupine – dužnike, vjerovnike i državu
Oprost duga nije dobra poruka, kaže profesor Garača, zato se ukupno rasterećen­je blokiranih raspoređuj­e na sve tri skupine – dužnike, vjerovnike i državu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia