Večernji list - Hrvatska

Sud EU je pogrešna adresa

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Predsjedni­ka Suda EU Koen Lenaerts kaže kako bi bilo primjereni­je da je Slovenija, umjesto tužbe, s Hrvatskom predočila spor Poruka predsjedni­ka Suda EU Koena Lenaertsa da Slovenija nije izabrala pravi put za rješavanje graničnog spora i kompromiti­rane arbitraže kad je odlučila prvo preko Europske komisije tužiti Hrvatsku na tom sudu, vrlo je jasan signal o lošoj sudbini slovenskog zahtjeva. Slovenija, ipak, zasad ne odustaje od tužbe, dok je hrvatski stav i dalje isti – samo razgovorom i dogovorom može se riješiti granični spor. I dok predsjedni­k Suda kaže kakao bi Sloveniji bilo uputnije da je s Hrvatskom sporazumno slučaj iznijela pred sud EU, Hrvatska na takvu mogućnost ipak ne bi pristala. Naime, Hrvatska smatra da je općenito pristup rješavanju problema preko Suda EU kriv, što je jasno rekla i u podnesku kao odgovor na slovensku “tužbu”.

Početkom svibnja, Hrvatsku i Sloveniju čeka iznošenje argumenata pred Komisijom. Dio je to redovne procedure koju EK pokreće kad od države članice dobije zahtjev da protiv neke države pokrene postupak zbog kršenja europskog prava. Komisija u roku od dva mjeseca mora odrediti smatra li da tužba ima smisla ili ne. Ako smatra da ima, sama će “preuzeti” slučaj i dalje voditi postupak protiv članice. Ako EK zaključi da nema osnove, država koja “tuži” može dalje sama slučaj dovesti na sud, što – kako govore u Ljubljani – namjeravaj­u učiniti. Stav Komisije vrlo je dobar lakmus-papir koji govori o uspješnost­i moguće tužbe. U apsolutnoj većini slučajeva Komisija će pre- uzeti postupak ako su argumenti dobri. Ako ima dvojbe, neće se u to upuštati. Zato države koje su same nastavile s procedurom bez Komisije na sudu redom gube. Zapravo, tu je gotovo uvijek riječ o promidžben­im kampanjama

Spor se mora rješavati dijalogom, a ne na sudu, EU, bez obzira na to po kojoj osnovi

za unutarnjop­olitička pitanja ili pak neprijatel­jstvu prema nekoj državi, zakamuflir­anom pravnim argumentim­a. Komisija po isteku dvomjesečn­og roka ima tri opcije – podržati tužbu, podržati tuženu članicu ili pak biti bez komentara, što se smatra nepodržava­njem tužbe. Iz izvora bliskih EK može se ovih dana čuti prilično radikalan stav kako bi “radije umrli nego se miješali u hrvatsko–slovenski spor”.

 ??  ?? Predsjedni­k suda EU Koen Lenaerts upozorio je Ljubljanu da je krenula krivim putem kad je odlučila tužiti
Predsjedni­k suda EU Koen Lenaerts upozorio je Ljubljanu da je krenula krivim putem kad je odlučila tužiti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia