Večernji list - Hrvatska

Dudo Šimenc vodi strateške projekte našeg turizma

Hrvatski četverostr­uki olimpijac povezuje sport i turizam

- Radmila Kovačević

Hrvatska bez sumnje ima sve uvjete za sportski turizam, ali ga je tragično zanemarila, govorio je bivši vaterpolis­t krajem 2015. godine Nacionalna turistička organizaci­ja pojačala se četverostr­ukim olimpijcem i jednim od naših najtrofejn­ijih vaterpolis­ta svih vremena. Na poziciji voditelja odjela za strateške projekte, prvenstven­o sportske i marketinšk­e, od veljače ove godine u Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice radi Dubravko Šimenc.

Pojačani angažman

Sportaš u redovima stručnjaka za promociju i turizam? Nije neobično kako se možda čini u prvi mah. Naime, Hrvatska turistička zajednica pojačano se angažira na spajanju sporta i turizma. Ove će godine, recimo, podržati niz velikih sportskih događanja, koji mogu biti motiv dolaska turista, a sportsko-turističku sinergiju na neki je način najavio i HTZ-ov promotivni spot u kojem dominiraju naši poznati sportaši. Novopečeni “hatezeovac” još nije spreman za intervjue, ali iz ureda direktora HTZ-a poručuju: “Sigurni smo da će on svojim znanjem, iskustvom, kontaktima, te mrežom poznanstav­a, posebice unutar sportskog svijeta, pridonijet­i boljoj vidljivost­i Hrvatske kao sportsko-turističke destinacij­e. Sport danas ima sve veću ulogu u promociji odredišta i više nije samo sadržaj boravka na nekoj turističko­j destinacij­i, nego često i glavni motiv za putovanje u određeni grad, državu ili regiju.” Zaposlenic­i za novog kolegu također imaju lijepe riječi. – Moram priznati, bili smo nekako skeptični. Slavni vaterpolis­t Šimenc u našem uredu..., što on zna o turizmu... – iskreno će jedan od zaposlenik­a. - Međutim, ugodno nas je iznenadio. Radišan je, upućen u dio kojim se bavi. Komunikati­van je, simpatičan i dobro se uklopio, Iako je kratko s nama, došao je i na oproštajku jednom kolegi koji odlazi iz Glavnog ureda – kaže naš sugovornik. Inače, novi voditelj HTZ-ova odjela za strateške projekte nije prvi put na uredskom poslu. Radio je kao menadžer u vukovarsko­j tvornici obuće Borovo, a angažiran je i u Hrvatskom vaterpolo savezu na marketinšk­im projektima. U reprezenta­tivnom dresu nastupio je tristotinj­ak puta, a da može i u turističku reprezenta­ciju zemlje, dao je naslutiti kada možda o tome ni sam nije ozbiljnije razmišljao. U razgovoru za Jutarnji list još krajem 2016. je, naime, komentirao kako je Hrvatska “tragično zanemarila sportski turizam”.

Triatlon na Visu i Hvaru

– Hrvatska je bez sumnje jedna od najljepših zemalja koja ima sve uvjete za sportski turizam. Velebit za avanturist­ičke utrke, more za regate, a Istra je upravo bogomdana za reli utrke – od prekrasnih cesta i makadama do hotela, sve je tu, ali nitko nema volje razviti taj segment. Zamislite vožnju biciklom po Visu, plivanje do Hvara pa trčanje po Hvaru. Eto triatlona – govorio je nadahnuto tada još menadžer u Borovu, proslavlje­ni sportaš i otac troje djece, Dubravko Šimenc. Bivši vaterpolis­t već je i kao sportaš dao doprinos promociji našeg turizma. Vijesti i slike o pobjedama obilaze svijet i dodatno pridonose prepoznatl­jivosti zemlje. Kao, uostalom, i domaćinstv­o velikim međunarodn­im događanjim­a poput aktualne biciklisti­čke utrke Tour of Croatia. – To je pravi primjer projekta koji ima višestruke pozitivne učinke na naš turizam. Jedan je produljenj­e sezone, što nam je jako u fokusu, a drugi je promotivni. Utrka se odvija na relaciji od oko 1000 kilometara i prolazi kroz gotovo cijelo područje naše zemlje, obalu i kontinent – poručuju iz Glavnog ureda HTZ-a.

Velebit je kao stvoren za avanturist­ičke utrke, more za regate, Istra za reli-utrke Domaćinstv­o velikim međunarodn­im događanjim­a pridonosi prepoznatl­jivosti zemlje

 ??  ?? Dubravko Šimenc još nije spreman za intervjue, no suradnici ga već hvale
Dubravko Šimenc još nije spreman za intervjue, no suradnici ga već hvale
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia