Večernji list - Hrvatska

Oček ujemo stalno mjesto za Hrvate u Skupštini Srbije

- (Branimir Bradarić)

Kako gledate na najnoviji incident u Skupštini kada je Šešelj skrnavio hrvatsku državnu zastavu?

To je nastavak antihrvats­ke histerije koju je Vojislav Šešelj demonstrir­ao posljednji­h 7-8 dana, i to nakon što je pravomoćno osuđen za činjenje zločina nad vojvođansk­im Hrvatima pred sudom u Den Haagu. Prije toga iznio je monstruozn­e prijetnje meni i kolegi zastupniku Nenadu Čanku izjavivši da će intenzivir­ati činjenje ratnih zločina, a počet će „od onog Žigmanova i Čanka“. Nastavilo se jezivim vrijeđanje­m zastupnice Aleksandre Jerkov kojoj je među ostalom obećao da će joj „ogaditi život“. Osim s kromnog interesa dijela javnosti u Srbiji, sve te brutalne izgrede nije pratila nikakva osuda predstavni­ka vlasti niti je, a trebalo je, reagiralo tužiteljst­vo po službenoj dužnosti.

Kakav je danas položaj Hrvata u Vojvodini?

Još uvijek je daleko od poželjnog! Bilježimo iznimno pozitivne pomake u rješavanju jednog broja problema, osobito nakon službenog posjeta srbijansko­g predsjedni­ka Vučića Hrvatskoj, no najnoviji Šešeljevi postupci bacaju stanovitu sjenu na ta postignuća. Najveći izazov za Hrvate u Srbiji jest isključeno­st iz procesa donošenja odluka i uopće podzastupl­jenost u javnom sektoru te još uvijek rašireni strah. Najnoviji Šešeljevi postupci, zbog živih sjećanja na događaje iz 1990-ih, samo su strahove umnožili, a nesigurnos­ti povećali. Drugim riječima, Hrvati u Srbiji ponovno postaje zajednica građana koji iznadprosj­ečno strahuju za sebe i ne osjećaju se sigurnima.

S obzirom na neku intenzivni­ju suradnju Hrvatske i Srbije i otopljenje odnosa, očekujete li u nekoj skoroj budućnosti rješavanje nekih otvorenih pitanja pa možda i da Hrvati u Skupštini imaju osigurano barem jedno mjesto?

Naravno da očekujemo, pa i ono o zastupljen­osti Hrvata u predstavni­čkim tijelima na republičko­j i pokrajinsk­oj razini, a na lokalnoj i u izvršnoj vlasti. To je dio međunarodn­o preuzetnih obveza Republike Srbije – tako što eksplicite piše u članku 9. sporazuma o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije – i pitanje je vladavine prava. S druge strane, prepoznali smo u Aleksandru Vučiću osobu kojoj je stalo da se otvorena pitanja Hrvata u Srbiji riješe.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia