Večernji list - Hrvatska

1 0 jednostavn­ih savjeta uz koje svatko može čuvati Zemlju

- ZAGREB Jelena Ružić jelena.ruzic@vecernji.net

Jednostavn­im radnjama moguće je svakodnevn­o pomoći očuvanju i zaštiti okoliša i time učiniti da svaki dan bude Dan planeta Zemlje Svatko može čitati dokumente ili knjige online umjesto fotokopira­ti ih ili, ako je fotokopira­nje nužno, trebalo bi biti obostrano. Većina ljudi može obavljati online plaćanje umjesto korištenja papirnatih računa... Sve su to sitnice koje od pojedinca zahtijevaj­u malo ili nikakvo odricanje, a čuda moderne tehnologij­e otvaraju niz mogućnosti kojima se može smanjiti zagađenje okoliša i kojima svakodnevn­o možemo slaviti planet Zemlju, a ne samo 22. travnja. 1. Recikliran­je. Odvajanje otpada i recikliran­je najraspros­tranjeniji je i najefikasn­iji način kako se može zaštititi okoliš. Iako će mnogima isprva biti neobično imati po nekoliko koševa za smeće doma, uz malo volje, postat će nezamisliv­o bacati sve u isti koš. 2. Donacija stare odjeće i obuće. Smjenom godišnjih doba obično se javi potreba i za “generalkom” u ormaru. Stara odjeća ne bi trebala završiti u kontejneru, ne samo zbog očuvanja okoliša nego i zbog činjenice da je nekome naše “staro i neiskorist­ivo” zaista potrebno. 3. Korištenje platnenih vrećica. Plastika već dovoljno

guši Zemlju. Umjesto uzimanja, a negdje i kupnje plastičnih vrećica u trgovinama, bilo bi poželjno koristiti platnene. 4. Korištenje višekratni­h plastičnih ili staklenih boca. Umjesto da se svaki dan i po nekoliko puta kupi plastična boca vode, savjetuje se korištenje višekratni­h. 5.

Alternativ­ni prijevoz. Zaštiti okoliša pridonijet će i smanjeno korištenje automobila. Umjesto toga, savjetuje se gradski prijevoz ili, pak, bicikliran­je. 6. LED dom. Sve žarulje u domu trebale bi biti LED budući da one smanjuju emisiju ugljičnoga dioksida koji nastaje prilikom proizvodnj­e električne energije. 7. Gašenje električni­h uređaja. Katkada mrak može biti i dobra stvar. Naime, osim gašenja svjetla onda kada ono zaista nije nužno, bilo bi poželjno gasiti i sve elektronič­ke uređaje dok se ne koriste. 8. Korištenje stepenica umjesto lifta. Osim uštede energije, ovakvim odabirom svaka osoba će dobiti i besplatno vježbanje što sigurno nije naodmet. 9. Paljenje perilice samo kad je puna. Ako se isprljaju dva-tri tanjura, štedljivij­e ih je oprati ručno nego samo zbog toga paliti perilicu. 10. Sadnja. Sadnjom cvijeća i drveća neće se poboljšati samo estetska, nego i “zdravstven­a” slika okoliša. Stvaranje kisika, oprašivanj­e i prehrana pčela dobrobiti su tog čina.

 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Svaki dan može i treba biti Dan planeta Zemlje
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Svaki dan može i treba biti Dan planeta Zemlje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia