Večernji list - Hrvatska

Samsung Galaxy S9

Korejci još imaju najljepši zaslon i odličnu kameru, ali još čekamo revoluciju

- Piše: DANIJEL LIJOVIĆ

Samsung je kralj Android mobitela. Njihovi top-mobiteli iz serije Galaxy S i Galaxy Note redovito su u vrhu najboljih mobitela. Na, tom su tragu i najnoviji S9 i S9 plus modeli iako nisu bez mana. Imao sam priliku tjedan dana koristiti S9 i iz prve ruke iskušati kako se ponaša u realnim uvjetima. U nekim komentarim­a može se čuti da S9 ne predstavlj­a velik iskorak u odnosu na S8, što se dobrim dijelom odnosi na dizajn. No, upravo tim dijelom najviše sam i zadovoljan. Već je S8 imao savršen zaslon i ni najmanje mi ne smeta što je nova serija to zadržala. Samsungovu luksuznom Super AMOLED ekranu jednostavn­o nema dostojnog konkurenta, a to se odnosi i na iPhone. I dimenzija mi je pogođena jer mobitel od 5,8 inča (147x68,7x8,5 mm) puno je lakše držati u jednoj ruci od onih širih s više od šest inča.

Kamera stvara novi trend

Za razliku od većeg S9 Plus modela, S9 nema dvije stražnje kamere, ali ima inovativnu kameru s dvojnim otvorom objektiva (F1.5 F- F2.4), i to rekordnim otvorom od F1.5 što nije viđeno ni na jednom drugom mobitelu. Sve to bi trebalo omogućiti da mobitel automatski bolje namjesti postavke u različitim uvjetima za snimanje. I u automatsko­m režimu fotografij­e ispadaju odlično, ali se bolji rezultati mogu postići u PRO režimu, gdje se sami malo trebate poigrati s postavkama. A S9 ima postavki kao da snimate SLR aparatom pa se vrijedi malo poigrati za bolje rezultate. No, ono što mi je zasmetalo jest pozicionir­anje uključivan­ja pojedinog režima snimanja. Tako sam često, umjesto na automatsko­m ili profesiona­lnom načinu snimanja uključio snimanje posebnog fokusa, hrane ili panorame. Veliki otvor leće dobro pogoduje i snimanju fotografij­a u uvjetima slabijeg osvjetljen­ja. No, u ovoj kategoriji Huawei je sa svojom trostrukom kamerom na P20 Pro modelu uspio još impresivni­je rasvijetli­ti noć. No, zato je Samsung na vrijeme odustao od pretjerano­g dotjerivan­ja fotografij­a i dodavanja efekata uljepšavan­ja pa se dobiju realnije fotografij­e. Za one koji se ipak žele dodatno poigrati efektima na selfijima tu je bogati paket AR Emojija – famozni igrokaz maski proširene stvarnosti. Ono što je započeo Apple uvođenjem animiranih emojija na iPhoneu X, Samsung je odveo na višu stepenicu prilagođen­ih emojija koji se preslikaju na vaš selfi i vjerno snimaju vaše geste i govor. Sve to završi u simpatični­m karikatura­ma koje su odlične za klince, ali nekako mi je dojam da više riječ o prolaznoj zarazi, nego novom trendu kopiranja Snapchata.

Baterija bi trebala biti jača

Iako ima nešto manji kapacitet radne memorije (4GB), nego jači S9+ model, ni S9 nema problema s izvedbom bilo kojeg zadatka. Super mi je da Samsung ovdje još uvijek nije ukinuo audioutor pa i dalje možete koristiti svoje najdraže 3,5-inčne slušalice. Plus, stereozvuč­nici su odlični. Ono, što je manje odlično jest izdržljivo­st baterije. Od vrhunskog brenda poput Samsunga očekujem više. Većinom izdrži dan korištenja, ali više puta sam se nalazio u situacijam­a da je potrebno dopuniti bateriju. U 38 minuta baterija mi se napunila s 33 na 75% (upaljen uređaj), a za još 29 minuta na 98 posto. Od nule do 100% uz ugašen mobitel potrajalo je 103 minute. Poboljšava­nje ne bi škodilo ni Bixbyju, pametnom asistentu. Iako je napredniji nego na lanjskom modelu, Samsung na ovom dijelu još ostaje dužan i u zaostatku za Pixselom 2 u iskorištav­anju Androida. U međuvremen­u se možete zabaviti, a i pomoći si na putovanju koristeći se automatski­m prevođenje­m Bixby Vision. Aktivira se direktno kroz kameru (klikni na oko u donjem lijevom kutu). Nemojte ovdje očekivati previše, riječ je o Googleovu prevoditel­ju koji doslovno prevodi, ali ipak si možete pomoći. I prevođenje doista jest trenutno, a možete birati iz cijele lepeze jezika i direktno prevoditi na hrvatski. Preporučen­a cijena za S9 u Hrvatskoj iznosi 6499 kn (7299 za S9+).

 ??  ?? ISPROBALI SMO Nova Galaxy S9 serija odličan je smartfon, ali ima i konkurenci­ju
ISPROBALI SMO Nova Galaxy S9 serija odličan je smartfon, ali ima i konkurenci­ju
 ??  ?? Galaxy S9 daje oštre fotografij­e koje ne izobličuje u dodatnim efektima
Galaxy S9 daje oštre fotografij­e koje ne izobličuje u dodatnim efektima
 ??  ??
 ??  ?? Instant prijevod Bixby Vision integriran­a jeusluga trenutnog prevođenja uz pomoć Googlea
Instant prijevod Bixby Vision integriran­a jeusluga trenutnog prevođenja uz pomoć Googlea
 ??  ??
 ??  ?? Odlične fotografij­e S9 snima odlično u gotovo svim uvjetima. Dobar je i za fotografij­e izbliza i za one u pokretu
Odlične fotografij­e S9 snima odlično u gotovo svim uvjetima. Dobar je i za fotografij­e izbliza i za one u pokretu
 ??  ?? AR Emoji Snimajte GIF ili videogesti­kulacije u zabavnim efektima uz pomoć usluge AR Emoji
AR Emoji Snimajte GIF ili videogesti­kulacije u zabavnim efektima uz pomoć usluge AR Emoji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia