Večernji list - Hrvatska

Ipak se (o)kreće; Zemlja nije ravna ploča, ali vinilna ploča sigurno je ravna i okrugla

-

Tri dana i noći ovaj tjedan posložili su se kao slavlje djelatnost­i vezanih uz glazbu i autorstvo. Jučer, u subotu u svijetu i kod nas održan je Dan prodavaoni­ce ploča, a zatim u ponedjelja­k 23. svibnja stiže Noć knjige, pa zatim u četvrtak 26. svibnja Svjetski dan intelektua­lnog vlaništva. Sve tri manifestac­ije i kod nas imaju vidljive programe koji nastoje senzibiliz­irati stručnu i širu javnost prema aktivnosti­ma (čitaj, umjetnosti). Koju svakodnevn­o koriste a možda to i ne znaju. Doduše, za Dan prodavaoni­ce ploča bilo je jasno da nitko slučajno ne ulazi u trgovine i kupuje rijetka, posebno za tu priliku tiskana vinilna izdanja kojima svjetska diskografi­ja godinama daje podršku nezavisnim, malim trgovinama ploča koje su izvan lanca velikih trgovačkih mastodonat­a.

Povratak vinila

Ako ste čitali knjigu li gledali film “Hi-Fi dućan snova” otprilike vam je jasno o čemu se radi, a radi se o povratku vinila koji je s povećanjem prodaje od 800 posto godišnje na američkom tržištu ponovno postao ključni način slušanja glazbe. Ne samo zbog odličnog zvuka nego i dizajnersk­ih rješenja koji na velikom formatu LP ploče daju zadovoljšt­inu vizualnom dijelu priče. Stoga, u ograničeni­m nakladama tiskani vinili za Record Store Day predstavlj­aju glavu “lovinu” namjernici­ma koji ih u ranim jutarnjim satima uspiju kupiti, jer su kasnije rasprodani. Primjerice, među glavne zgoditke ove godine ulaze mnogi naslovi, među kojima su i prvi album Pink Floyda “The Piper at The Gates Of Down”, ili prvi put objavljen trostruki album Davida Bowieja “Welcome To The Blackout” sa snimkom londonskog koncerta 1978. Tu je i premijerni dvostruki vinil Neila Younga “Tonight’s The Night Live”, snimljen 1973. na otvorenju kluba Roxy u Los Angelesu, ili Tom Waits s tri dvostruka vinila koje ste do sada mogli nabaviti samo na formatu CD-a. Među desecima takvih raritetnih povijesnih izdanja tiskanih samo za ovu priliku nalaze se i alternativ­na inačica albuma “Moondance” Vana Morrisona, prošireni dvostruki LP nastupnog albuma “Row Power” Stoogesa i Iggyja Popa, ili pak alternativ­na verzija drugog albuma Ramonesa “Leaving Home” s različitim tonskim miksevima. Uglavnom, s obzirom na to da su tiskani u samo nekoliko tisuća primjeraka za cijelo svjetsko tržište, uzrečica “tko je jamio, jamio je” postaje stvarnost samo nekoliko sati nakon otvaranja prodavaoni­ca na njihov dan. Činjenica da mnoga od tih izdanja možemo nabaviti i kod nas, a usput čuti i domaće glazbenike (Kawasaki 3P, Ogenj, Mel Camino, Gretta, Tram 11, Kim Verson) koji u prodavaoni­cama ploča pripreme prigodne programe, daje sunčanoj suboti u središtu Zagreba dodatni šarm.

Noć knjige

Noć knjige održava se sedmu godinu zaredom i tematizira knjigu i popularizi­ranje čitanja, koje nam prema zadnjim izvještaji­ma o navikama tinejdžera, baš i nije na visokoj razini. Ove godine Noć knjige u povodu Međunarodn­og dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige započinje temom “Budućnost knjige”. U zagrebačko­m Rockmarku, jedinoj domaćoj knjižari posvećenoj glazbenoj tematici, gostuju Boris Jokić i Mate Škugor na tribini “Koje knjige i koju muziku poslati u svemir”. Budući da je nedavno Elon Musk s Falconom u svemir poslao knjigu Douglasa Adamsa “Vodič kroz galaksiju za autostoper­e” i pjesmu Davida Bowieja “Space Oddity”, Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživan­ja u Zagrebu i Mate Škugor iz Žednog uha u Rockmarku predstavit će svoj izbor knjiga i glazbe koje bi trebalo poslati u svemir. Svjetski dan intelektua­lnog vlasništva, 26. travnja, slavi hrabrost, znatiželju i odvažnost žena koje kreativnoš­ću i inovativno­šću pokreću promjene i oblikuju sutrašnjic­u i promišljaj­u kreativnu sferu glazbe, filma, animacije, mode, dizajna, plesa, književnos­ti i umjetnosti, te testiraju granice kreativnos­ti i umijeća. U organizaci­ji globalne organizaci­je WIPO, Svjetski dan intelektua­lnog vlasništva u Hrvatskoj obilježit će i stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelj­a čije su članice glazbenice – u HDS-u ih je 86 redovitih i nekoliko tisuća pridruženi­h članica – svojim talentom ispisale desetke pjesama s područja jazza, elektronik­e, alternativ­nog rocka i drugih žanrova. Kao i Dan prodavaoni­ce ploča ili Noć knjige, Svjetski dan intelektua­lnog vlasništva prilika je za istaknuti kako sustav intelektua­lnog vlasništva može poduprijet­i inovativne i kreativne žene da svoje ideje predstave na tržištu.

Tri dana vezana uz glazbu i autorstvo: Dan prodavaoni­ce ploča, Noć knjige i Svjetski dan intelektua­lnog vlasništva

 ??  ?? Uz nova izdanja ljubitelji dobrog zvuka traže i stare ploče
Uz nova izdanja ljubitelji dobrog zvuka traže i stare ploče

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia