Večernji list - Hrvatska

Rogina četvrti, peta etapa odlučuje pobjednika

- Katarina Kušec

Biciklisti­ma je svake godine Tour of Croatia odličan trening za “Giro d’Italia” koji počinje za dva tjedna u Jeruzalemu sport@vecernji.net I dok se po Hrvatskoj igraju derbiji, “velike” utakmice HNL-a koje svoje pristaše vežu za tribine stadiona ostalo je ipak i onih navijača koji posljednji­h nekoliko dana stoje pored cesti duž Lijepe Naše jer jednom na godinu, tih šest dana koliko traje Tour of Croatia, dogodi se i to da u Hrvatsku dođu najbolji biciklisti svijeta. Ostalo im je još odvoziti posljednju, šestu etapu koja završava u Zagrebu (oko 16.40 sati, Markov trg).

Priprema za “Giro d’Italia”

A prošli su biciklisti do tog cilja u Zagreba svašta. Na Velebitu ih je, tijekom druge etape, gotovo otpuhao vjetar, u Trogiru ih je zamalo pokupio automobil koji je izlazio na cestu u trenutku kada su biciklisti prolazili pored njega... no ipak sve što su vidjeli na tom putu dugom više od tisuću kilometara, pamtit će jer ne bi bila laž kada bismo rekli kako je Tour of Croatia ipak jedna od najljepših utrka. Najljepših, ali i za ovu zemlju iznimno važnih. Ove ju je godine Svjetska biciklisti­čka organizaci­ja (UCI) unaprijedi­la u 2. HC kategoriju pa je stoga privukla tri WT momčadi, a i za turizam je ova sportska manifestac­ija odskočna daska za “pravu” sezonu. No, dok će Hrvatima utrka i njezin prijenos u više od 180 zemalja svijeta biti uvertira u turističku sezonu, biciklisti­ma je odličan trening za “Giro d’Italia” koji počinje za dva tjedna u Jeruzalemu. Štoviše, mnogi biciklisti zbog toga i dolaze “na pripreme” u Hrvatsku. U četiri odvožene etape Tour of Croatia dobio je četiri različita pobjednika. Niccolo Bonifazio, Eduard Michael Grosu, Kanstantim Sivcov, Alessandro Tonelli osvojili su svaki po jednu etapu, no usprkos tome u ukupnom re- doslijedu nije bilo promjena na vrhu. I dalje je u vodstvu Bjelorus Konstantin Sivcov (Bahrain) s osam sekundi prednosti ispred drugog Nizozemca Pietera Weeninga (Roompot), odnosno 47 sekundi ispred trećeg Kazahstanc­a Jevgenija Gidiča (Astana), dok je najbolji hrvatski vozač Radoslav Rogina (Adria Mobil) četvrti s 1:06 minuta slabijim vremenom od Sivcova.

Peta je kraljevska etapa

Ipak, stvari bi se mogle promijenit­i nakon pete, kraljevske etape ovogodišnj­eg toura u kojoj bi se trebalo riješiti pitanje pobjednika. Naime, ona u svojih 155 kilometara dužine krije 3300 metara visinske razlike i tu će oni najjači doći na svoje, tu će se vidjeti tko će za dva tjedna uspjeti i na utrci Grand Toura. Nažalost, ove godine Hrvatskom nije vozio Kristijan Đurasek (UAE Emirates) koji je vozio na utrci Tour of the Alpes na kojoj je zauzeo 67. mjesto. Od hrvatskih predstavni­ka na Touru of Croatia zapaženi rezultat, pored Rogine, ostvario je u drugoj etapi Josip Rumac (Meridiana Kamen) kada je zauzeo šesto mjesto.

Peta etapa u svojih 155 km dužine krije 3300 m visinske razlike i zato je najteža

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia