Večernji list - Hrvatska

Glasno NE plastici u morima i oceanima

Svake se godine veći naglasak stavlja na edukaciju i buđenje ekološke svijesti nego na kazne za one koji zagađuju okoliš

- Jelena Ružić jelena.ruzic@vecernji.net ZAGREB

UN je današnji dan proglasio međunarodn­im danom planeta Zemlje 2009. godine

Međunarodn­i dan planeta Zemlje danas se obilježava u 190 zemalja diljem svijeta, a tema ovogodišnj­ega je “Stop zagađenju plastikom” Iako bi se svaki dan trebala odavati počast i iskazivati zahvalnost Zemlji, u vremenu u kojem je postalo posve uobičajeno nekontroli­rano sjeći šume, bacati plastiku u mora, rijeke i jezera, ne primjećiva­ti problem izumiranja sve većeg broja biljnih i životinjsk­ih vrsta, dovoljan je barem jedan dan u godini koji će nas podsjetiti na činjenicu da je planet na kojem živimo jedini dom kojeg imamo.

Povijest 22. travnja

Dan planeta Zemlje prvi se put obilježio na današnji dan 1969. godine u SAD-u. UN je taj datum proglasio međunarodn­im Danom planeta Zemlje 2009. go- dine, a danas se obilježava u 190 zemalja diljem svijeta. Svake se godine najveći naglasak stavlja, ne toliko na stroge zakone koji kažnjavaju one koji zagađuju okoliš, koliko na edukaciju pomoću koje će budući naraštaji pokušati očuvati ono što se još sačuvati da. Jer, potpuno uništenje prirode odsvirat će kraj i svom živom svijetu koje živi na Zemlji.

Stop zagađenju plastikom

Sprječavan­je bacanja plastike u prirodu, a ponajviše u vodena staništa, tema je ovogodišnj­eg Dana planeta Zemlje.Prema podacima UN-a danas u morima živi 30 posto riba koje su otrovane plastikom, a predviđa se da će ovim tempom bacanja do 2050. u morima biti više plastike nego ribe.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia