Večernji list - Hrvatska

Spor oko burke i molitve

Kritike ugovora o pravu muslimansk­ih vjernika

- (H)

Protiv stavljanja na dnevni red sjednice Predsjedni­štva BiH sporazuma s Islamskom zajednicom bili su hrvatski i srpski član državnog vrha Islamska zajednica u BiH jučer je oštro reagirala na tvrdnje srpskog člana Predsjedni­štva BiH Mladena Ivanića koji se usprotivio stavljanju ugovora države s Islamskom zajednicom, kojim bi se uredila prava muslimansk­ih vjernika, na dnevni red sjednice državnog vrha.

Netočne tvrdnje

Protiv stavljanja na dnevni red sjednice Predsjedni­štva BiH sporazuma s Islamskom zajednicom u četvrtak su bili hrvatski i srpski član državnog vrha Dragan Čović i Mladen Ivanić jer ne postoji suglasnost o sadržaju toga dokumenta koji daje posebna prava muslimansk­im vjernicima. Bošnjački član državnog vrha Bakir Izetbegovi­ć rekao je nakon sjednice kako je bio preglasan, dok su Ivanić i Čović poručili kako je dosadašnja praksa bila takva da se o stvarima koje nisu usuglašene uopće ne raspravlja. Islamska zajednica BiH priop- ćila je u nedjelju da je Ivanić “iznio niz netočnih i neargument­iranih tvrdnji, čak zlonamjern­o iznoseći stavove i tumačeći odredbe sporazuma”. Srpski član državnog vrha ustvrdio je da je sporazum “pun manjkavost­i”, navodeći da bi poremetio svjetovni karakter države, što uključuje izostanak s posla za vrijeme molitve, posebnu ishranu, odlaske na hodočašće.

Prehrana i izgled

“Pravo na slobodno vrijeme za obavljanje (molitvenih obreda) džuma-namaza, iftara, sehura, slobodno vrijeme za obavljanje hadža (hodočašće u Meku), kao i pravo na izražavanj­e vjere, u što pripada i pravo na obavljanje molitve, izbor prehrane, odijevanja i izgleda predstavlj­a suštinski dio sporazuma bez čega bi njegovo potpisivan­je bilo izlišno”, navodi se u priopćenju Islamske zajednice BiH. Iz ove vjerske zajednice pozivaju vlasti u BiH da se pitanje temeljnog ugovora između Islamske zajednice i BiH ne politizira. Jedno od prijeporni­h pitanja jest i uporaba vjerskih i tradicijsk­ih obilježja. To je pitanje izbora prehrane, ali i odijevanja i izgleda “u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjim­a”. To bi moglo dovesti do toga da se ozakoni nošenje burke, hidžaba i u javnim institucij­ama, jednako kao i hlača kojima se najčešće koriste pripadnici selefijsko-vehabijsko­g pokreta.

Iz Islamske zajednice BiH pozivaju vlasti da se pitanje ugovora ne politizira

 ??  ?? MEDITACIJA Vježbači joge u kineskom Taiyuanu legli su na prostirke u trgovačkom centru i obilježili Dan planeta Zemlje
MEDITACIJA Vježbači joge u kineskom Taiyuanu legli su na prostirke u trgovačkom centru i obilježili Dan planeta Zemlje
 ??  ?? Bošnjački član državnog vrha Bakir Izetbegovi­ć rekao je da je bio preglasan
Bošnjački član državnog vrha Bakir Izetbegovi­ć rekao je da je bio preglasan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia