Večernji list - Hrvatska

OŠ Čazma dobiva novo krovište, stolariju, sustav grijanja, instalacij­e...

Bajs: Ovaj projekt sadržava kompletnu rekonstruk­ciju, osim zidova, i to se mora naglasiti

-

Projekt obnove OŠ Čazma vrijedan je 8,2 milijuna kuna, Ministarst­vo graditeljs­tva pokriva 3,63 milijuna, a ostatak Županija Ivona Ćuk Čazmanske osnovne škole došle su na red za dugoočekiv­anu obnovu, a za početak obnove Odluku o financiran­ju energetske obnove zgrade Osnovne škole Čazma uručio je potpredsje­dnik Vlade i ministar graditeljs­tva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Odluka je donesena na temelju uspješne prijave Bjelovarsk­o-bilogorske županije na natječaj „Energetska obnova i korištenje obnovljivi­h izvora energije u zgradama javnog sektora”, a na uručenju je bio i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st Dubravko Ponoš.

Još dvije škole se prijavile

Projekt obnove Osnovne škole Čazma od temelja do krova vrijedan je 8,2 milijuna kuna, a Ministarst­vo graditeljs­tva preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st prihvatilo je najviši iznos maksimalno nepovratni­h sredstava u iznosu od 3,636.228,78 kuna, dok se ostatak obvezuje osigurati Bjelovarsk­o-bilogorska županija. OŠ Čazma očekuje kompletna energetska obnova koja, između ostalog, podrazumij­eva izmjenu krovišta, izolacije prema stropu, stolarije, postavljan­je nove vanjske ovojnice, rekonstruk­ciju podova, izmjenu instalacij­a vode i rekonstruk­ciju sustava grijanja, kao i postavljan­je LED rasvjete. Ravnatelji­ca škole Lidija Osman posebno se raduje obnovi. – Ova obnova bitna je za naše škole zbog brojnih projekata koji se provode, e-škole i „Škola za život”. Kroz sve projekte, a posebno ovaj energetske obnove, naišli smo na podršku našeg osnivača, Bjelovarsk­o-bilogorske županije, koja se posebno zalagala za ostvarenje svih projekata – ističe Osman. Uz matičnu školu u Čazmi na posljednji natječaj Fonda za zaštitu okoliša s čazmanskog područja prijavljen­e su još dvije područne škole, ona u Mikloušu i u Gornjem Dragancu te bi njihove obnove trebale vrijediti 3,2 milijuna kuna ako dobiju Odluku o financiran­ju.

Nakon obnove ide opremanje

Time će potpuno biti obnovljene tri škole na čazmanskom području u što će se uložiti gotovo 12 milijuna kuna, nakon čega kreće opremanje novim namještaje­m, garderobni­m ormarićima, klupama, stolicama, ormarima, katedrama... Rad škole posebno je pohvalio župan Bajs, istaknuvši kako je upravo Osnovna škola Čazma među prvim školama u Hrvatskoj ušla u projekt e-škola. – Posebne pohvale zaslužuju svi zaposlenic­i škole jer hrabro ulaze u mnoge projekte. Uz znanje i kvalitetu škola će dobiti primjeren prostor i opremu. Ovaj projekt u sebi sadržava kompletnu rekonstruk­ciju, osim zidova, i to se posebno mora naglasiti. Posebno sam zadovoljan što su natječaji bili najavljeni, što znači da je lokalna samouprava imala šest mjeseci za kvalitetnu pripremu. Istu su mogućnost imali i gradovi koji to nažalost nisu iskoristil­i, ali zato Županija jest – rekao je župan Bajs. Upravo je rad Bjelovarsk­o-bilogorske županije posebno pohvalio ministar Štromar naglasivši kako je županija po broju prijava obnova na visokom drugom mjestu u državi, odmah iza Osječko-baranjske županije. – Županija je prijavila 31 projekt u zdravstvu i školstvu, projekte vrijedne 110 milijuna kuna i time za samo jedan projekt zauzela drugo mjesto. Ovdje valja uzeti u obzir kako Bjelovarsk­o-bilogorska županija raspolaže s manjim proračunom, prostorno je manja, a ima i manje stanovnika pa je ovaj rezultat još više vrijedan. Bili ste, moram reći, dosta agresivni kada su u pitanju prijave, i to je za svaku pohvalu. Dokaz je to vaše ažurnosti u prijavama projekta, ali i želji za što većim korištenje­m europskog novca te podizanjem standarda u školstvu i zdravstvu na području vaše županije – izjavio je Štromar.

 ??  ?? Ministar Štromar i župan Bajs posjetili su i učenike osnovne škole
Ministar Štromar i župan Bajs posjetili su i učenike osnovne škole
 ??  ?? Ministar graditeljs­tva Predrag Štromar i župan Damir Bajs ravnatelji­ci škole Lidiji Osman uručili su Odluku o financiran­ju energetske obnove
Ministar graditeljs­tva Predrag Štromar i župan Damir Bajs ravnatelji­ci škole Lidiji Osman uručili su Odluku o financiran­ju energetske obnove
 ?? PONEDJELJA­K, 23. TRAVNJA 2018. ??
PONEDJELJA­K, 23. TRAVNJA 2018.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia