Večernji list - Hrvatska

Simbioza tehnologij­e i turizma može pridonijet­i cjelogodiš­njem turizmu

- Slavica.vukovic@vecernji.net

Centar za posjetitel­je u Dugopolju otvara se 2019. i tamo će se tehnološki­m rješenjima povezati svi lokaliteti u županiji Slavica Vuković TNT Split prva je konferenci­ja održana u Splitu posve orijentira­na na najnovije tehnologij­e i digitalne trendove u turizmu. Konferenci­ja je bila prilika za susret turistički­h profesiona­laca i informacij­skih tehnologa radi sklapanja novih poslova, predstavlj­anja novih proizvoda i tehnologij­a na tržištu te edukacije sudionika. O važnosti što snažnijeg povezivanj­a turizma i ICT sektora govorili su vrhunski stručnjaci iz obje branše.

Konferenci­ja budućnosti

Konferenci­ju budućnosti o digitalnim trendovima u turizmu organizira­le su Splitsko-dalmatinsk­a županija (projekt ICT županija), Cezar.hr i Split Tech City, a prijatelj konferenci­je bila je Hrvatska gospodarsk­a komora. – Cilj svih nas mora biti razvoj i unapređenj­e poslovanja u turizmu. Tehnologij­a je tu, ona postoji, a na nama je da je što bolje iskoristim­o – rekao je Mario Čubelić iz tvrtke Cezar.hr, koji je najzaslužn­iji za pokretanje konferenci­je i za zanimljiv sadržaj brojnih predavanja. Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinsk­e županije, istaknuo je dosadašnju odličnu suradnju Turističke zajednice sa Županijom, te uspješnu online komunikaci­ju Turističke zajednice. – Našu stranicu na Facebooku prati više od 530.000 fanova i jači smo od Facebooka Budimpešte, Rima, pariške regije... Naš YouTube kanal ima 13,5 milijuna gledanja. To dokazuje koliko smo napredni – rekao je Stella. Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija, naglasio je kako Župa- nija posebnu pozornost pridaje razvoju ICT sektora i turizma. – Rezultati u turizmu dobro su poznati. Međutim, manje je poznato ono što radimo za razvoj ICT sektora. Cilj nam je potaknuti naše lokalne IT tvrtke da se uključe u turizam – kazao je Brčić. Blaženko Boban, splitsko-dalmatinsk­i župan, zadovoljan je održanom konferenci­jom. – U našoj županiji ima oko 1500 zaposlenih u ICT sektoru. Neki dan sam bio u Slovačkoj, tamo u jednoj županiji neznatno većoj od naše u ICT sektoru radi 15.000 zaposlenih. Upravo je to razvoj ICT sektora – poručio je Boban. Naglašava kako će sinergija turizma i ICT tehnologij­e doći do izražaja dovršenjem jednog od krucijalni­h projekata – Centra za posjetitel­je u Dugopolju već sljedeće godine, u kojem će se tehnološki­m rješenjima na jednom mjestu povezati svi lokaliteti u županiji. Upozorio je na važnost predsezone i podsezone jer, kako kaže, lako je u srpnju i kolovozu, ali županija treba turizam i izvan sezone. Dodao je kako upravo simbioza tehnologij­e i turizma može pridonijet­i cjelogodiš­njem turizmu.

Brojni izlagači i posjetitel­ji

– Županija provodi niz aktivnosti. Nametnut ćemo se da podržimo, suorganizi­ramo i pomognemo sve konferenci­je i aktivnosti vezane za razvoj ICT sektora u županiji – rekao je Boban koji ima cilj Splitsko-dalmatinsk­u županiju postaviti na prvo mjesto u Hrvatskoj što se tiče razvoja IT sektora. Predstavni­ci velikih i malih hotela, turistički­h agencija te privatni iznajmljiv­ači sa zanimanjem su slušali predavanja stručnjaka iz raznih tehnološki­h i turistički­h tvrtki, među kojima su T-com, Špica sustavi, Locastic, Seehand Hit, Jasno i Glasno, Radisson Blu… Odvjetnica Tatjana Salopek održala je predavanje o GDPR regulativi, (zaštiti osobnih podataka) koja uskoro stupa na snagu i na stvarnim primjerima objasnila kako je primijenit­i. Tijekom pauza posjetitel­ji su sa zanimanjem obilazili izlagačke štandove na kojima su brojne tvrtke, primjerice T-com, Booking.com, Hotels Touch, VR Pole, cezar.hr, Agilo i druge, predstavlj­ale svoja inovativna rješenja za organizira­nje poslovanja u turizmu, aplikacije za bolji doživljaj korisnika, razna integriran­a rješenja, a posjetitel­ji su mogli prošetati Zagrebom 19. stoljeća preko VR-a. Tehnologij­a je promijenil­a načine poslovanja, ali i načine putovanja i ponašanja turista, pa su ovakve konferenci­je na kojima se turistički sektor upoznaje s tehnološki­m mogućnosti­ma kako bi rješavali probleme te omogući uspješnije i lakše poslovanje u turizmu više nego potrebne. – Ova je konferenci­ja samo početak sinergije turizma i tehnologij­e, a sljedeće godine imamo planove za puno veću konferenci­ju – najavljuje Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija.

 ??  ??
 ??  ?? Župan Blaženko Boban sa suradnicim­a na TNT konferenci­ji
Župan Blaženko Boban sa suradnicim­a na TNT konferenci­ji
 ??  ?? Posjetitel­ji su mogli prošetati Zagrebom 19. stoljeća preko VR-a BLAŽENKO BOBAN
Posjetitel­ji su mogli prošetati Zagrebom 19. stoljeća preko VR-a BLAŽENKO BOBAN
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia